Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naistenpäivänä järjestetään mielenosoituksia tasa-arvon puolesta – Riittääkö ruusu lahjaksi, kysytään HS:n videolla

Feministisiä mielenosoituksia järjestetään myös Turussa ja Tampereella.

Kotimaa
 
Riittääkö ruusu rouvalle naistenpäivänä?
Riittääkö ruusu rouvalle naistenpäivänä?
Monet miehet muistavat rakastaan ruusulla kansainvälisenä naistenpäivänä. Alun perin 1900-luvun alkupuolella päivää alettiin viettää muun muassa syrjinnän lopettamiseksi ja tasa-arvon lisäämiseksi. Päivän vieton syy on edelleen sama, mutta edistääkö ruusun antaminen tasa-arvoa? Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Naisasialiitto Unioni, Astra, Tulva ja FemF järjestävät naistenpäivänä Helsingissä Otetaan yö takaisin -nimisen mielenosoituksen.

Feministisiä mielenosoituksia järjestetään tänään myös Turussa ja Tampereella. Mielenosoitukset ovat puoluepoliittisesti sitoutumattomia.

Naisasialiito Unionin pääsihteerin Milla Pyykkösen mukaan tapahtuman tarkoituksena on nostaa esille ja vastustaa kaduilla tapahtuvaa seksuaalista häirintää sekä väkivaltaa. Teema juontaa juurensa jo 80-luvun naisasialiikkeen mielenosoituksiin.

”Tämän vuoden teemaksi valikoitui seksuaalinen häirintä, sillä aihe on ollut paljon esillä ja kaikenlainen häirintä myös nousussa. Vastustamme kadulla tapahtuvaa häirintää: naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää sekä marginaalisiin ryhmiin kuten transihmisiin ja ei-valkoihoisiin kohdistuvaa uhkailua”, Pyykkönen kertoo.

Helsingin mielenosoitus lähtee liikkeelle Narinkkatorilta kello 19.15 ja päättyy Karhupuistoon, jossa luvassa on puheita.

Puheita Karhupuistossa pitävät Naisasialiitto unionin varapuheenjohtaja Maryan Abdulkarim, transaktivisti Maru Hietala, Suomen Kurdien kulttuurikeskus ry:n Gülistan Kilicaslan sekä lavarunoilija ja aktivisti Laura Eklund Nhaga.

DJ Twerking Class Hero tahdittaa kulkuetta soittamalla musiikkia koko mielenosoituksen ajan.

Riittääkö ruusu rouvalle naistenpäivän lahjaksi, vai pitäisikö hänelle hankkia jotakin muuta, pohtii HS:n toimittaja Tomi Peurakoski videolla.

”No ruusu on ihan kiva juttu, ja siihen saa ostaa ihan mitä tahansa muuta kumppaniksi jos haluaa. Mutta toki jos puhutaan vakavasti naisten oikeuksista, sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja kansainvälisen naistenpäivän merkityksestä, niin ei se pelkkä ruusu nyt aivan riitä”, Suomen UN Women ry:n toiminnanjohtaja Elina Multanen sanoo.

1900-luvun alkupuolella naistenpäivää alettiin viettää muun muassa syrjinnän lopettamiseksi ja tasa-arvon lisäämiseksi. Yhdistyneiden kansakuntien julistamaa kansainvälistä naistenpäivää on vietetty vuodesta 1975 lähtien.

Multasen mielestä päivän merkitys ei ole muuttunut vuosien saatossa mihinkään. Naistenpäivän ytimessä on naisten ja tyttöjen oikeuksien sekä sukupuolten välisen tasa-arvon toteutuminen.

Ruusujen sijaista tärkeämpää ovatkin teot ja toimet sukupuolten välisen tasa-arvon ja naisten oikeuksien toteutumiseksi.

”Se on se perimmäinen tarkoitus, ja siinä miehillä on tärkeä rooli. Siksi meillä on esimerkiksi kampanjamme HeForShe, miehet mukaan tasa-arvon puolesta. Sillä haastetaan kaikkia ihmisiä, niin naisia kuin miehiä mutta erityisesti miehiä, tulemaan vahvemmin mukaan naisten oikeuksien toteutumiseen maailmanlaajuisella tasolla”, Multanen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat