Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadan miljoonan euron lääkkeet menevät jätteeksi joka vuosi

Apteekkeihin palautetaan paljon käyttämättä jääneitä lääkkeitä. Jos niiden määrää voisi vähentää, syntyi isoja säästöjä, Apteekkariliitto arvioi.

Kotimaa
 
Karoliina Paatos
Apteekkariliitto ehdottaa, että lääkäri määräisi lääkettä aluksi vain pienen erän. Jos lääke pitää vaihtaa toiseksi, hukkaan menisi vain vähän.
Apteekkariliitto ehdottaa, että lääkäri määräisi lääkettä aluksi vain pienen erän. Jos lääke pitää vaihtaa toiseksi, hukkaan menisi vain vähän. Kuva: Karoliina Paatos
Fakta

Reseptilääkkeitäpaljon takaisin

 Valtaosa apteekkeihin palautettavista lääkkeistä on lääkärin määräämiä niin sanottuja reseptilääkkeitä.

 Paljon tuodaan myös itsehoitolääkkeitä kuten kipulääkkeitä, eniten siksi, että ne olivat ehtineet vanhentua.

 Jos palautukset saataisiin vähenemään, yhteiskunta säästäisi noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Valtaosa palautuksista on reseptilääkkeitä, joiden hinnasta Kela maksoi keskimäärin 66 prosenttia korvausta.

 Palautetut lääkkeet hävitetään ongelmajätteenä.

Apteekkeihin palautetaan joka vuosi runsaasti lääkkeitä, jotka ovat jääneet käyttämättä. Samalla menee hukkaan tavaraa sadan miljoonan euron edestä, Apteekkariliiton selvitys osoittaa.

Se selvitti tilannetta kysymällä 20 apteekkiin palautettujen lääkkeiden määrää helmikuussa. Lisäksi asiakkailta tiedusteltiin, miksi ostetut lääkkeet olivat jääneet käyttämättä.

Suurin syy on se, että vain osa lääkärin määräämistä lääkkeistä kului, vaikka niitä oli käytetty ohjeen mukaan. Näin vastasi 42 prosenttia palauttajista.

Joka kolmas taas kertoi, että lääkäri oli vaihtanut lääkkeen toiseen ja alkuperäinen oli siksi tarpeeton. Vaihtoon päädyttiin etenkin siksi, että alkuperäisellä lääkkeellä oli haittavaikutuksia.

Apteekkiin palautui myös lääkkeitä, joita oli ostettu varmuuden vuoksi tai niin paljon, että osa ehti vanhentua. Osa oli jäänyt käyttämättä siksi, että käyttäjä oli kuollut.

Käyttämättä jääneet lääkkeet ovat Apteekkariliiton mielestä tuhlausta, kun ensi vuodeksi suunnitellaan lääkekuluihin säästöjä. Kela kertoi tiistaina, että sen maksamat lääkekorvaukset kasvoivat viime vuonna enemmän kuin kuuteen vuoteen.

Hallitusohjelma puhuu järkevästä lääkehoidosta, eivätkä tarpeettomista lääkkeistä maksetut korvaukset sovi tavoitteeseen.

”Pitäisi etsiä keinoja, jotka samalla edistävät järkevää lääkehoitoa ja vähentävät lääkejätteen syntymistä”, ehdottaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Vesa Kujala.

Liitto löysi useita mahdollisia keinoja. Kun lääkäri määrää uuden lääkityksen, ensimmäisen lääkepakkauksen pitäisi olla pieni. Näin hukkaan menisi mahdollisimman vähän, jos lääke osoittautuisi sopimattomaksi.

Erikoiskorvattuja lääkkeitä voi ostaa lisää vasta sitten, kun niitä on jäljellä enää pariksi viikoksi. Liiton mielestä näin pitäisi menetellä myös peruskorvattujen lääkkeiden kohdalla.

Kelan maksama peruskorvaus on 40 prosenttia lääkkeen hinnasta, erityiskorvaus 65–100 prosenttia, ja lisäksi jokaisesta lääkkeestä maksetaan 4,5 euron omavastuu.

Korvauksia maksetaan aina kolmen kuukauden lääkkeistä kerralla. Kaikkein kalleimpien lääkkeitä voisi ostaa vain kuukaudeksi kerralla, liitto ehdottaa.

Liitto suosittelee myös niin sanotun koneellisen annosjakelun laajentamista. Siinä päivittäiset lääkkeet pussitetaan valmiiksi niin, että yhden pussin avaamalla saa aina kaikki kerralla otettaviksi tarkoitetut lääkkeet.

”Jakelussa on mukana nyt noin 37 000 ihmistä, mutta määrä voisi olla kaksin–kolminkertainen”, Kujala pohtii.

”Järjestelmä voisi sopia paljon lääkkeitä käyttäville, koska siihen liittyessä arvioidaan lääkityksen kokonaisuus ja poistetaan päällekkäiset valmisteet.”

Oikaisu 8.3. kello 16.30: Toisin kuin uutisessa luki aiemmin, koneellisen annosjakelun asiakasmäärä on 37 000 eikä 3 700.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat