Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välivaihe vai elämäntapa?

Kotimaa
 
Marjukka Liiten

”Mitä, ettei ollut opintorahaa?” saattaa nuori kysyä nyt samaan tapaan kuin aikoinaan Flora-margariinin mainoksessa – jota hän ei toki myöskään muista.

Opintotuki jos mikä on sukupolvikysymys. Suurten ikäluokkien köyhät opiskelijat saivat itse hankkia lainojensa takaajat tai stipendien myöntäjät.

Valtion takaamaa edullista opintolainaa hakivat myös äveriäiden perheiden lapset isänsä neuvosta. He hankkivat sillä sitten jotain kivaa, mikä korpesi vähävaraisempia.

Eipä sillä: valikoivasti säästeliään elämäntyylin ansiosta lainasta saattoi jäädä meillä muillakin rahaa vaikka stereoihin tai ulkomaanmatkaan. Töissäkin käytiin, ainakin kesäisin.

Korkojen noustua lainasta tuli pysyvä mörkö, vaikka korot myöhemmin laskivatkin. ”Ilmaista” opintorahaa alettiin pitää itsestään selvänä etuutena, jota vain ei koskaan maksettu tarpeeksi eli kattamaan kaikkia elämisen kuluja.

Talousjärjestö OECD on usein kutsunut suomalaista opintotukea jopa ruhtinaalliseksi, vaikka esimerkiksi Tanskassa se on vielä anteliaampi.

Korkeakoulutus on yhä kannattava sijoitus, kun vaikka 50 000 euron hintaisen tutkinnon saa maksutta. Tutkinnon suorittanut työllistyy keskimäärin paremmin ja saa keskimäärin parempaa palkkaa kuin vailla tutkintoa oleva, vaikka aloittaiset erot ovat suuret.

Korkeakouluopiskelun voisi myös nähdä nopeahkona välivaiheena, jolloin voi vähän kituuttaakin, sen sijaan että se nähtäisiin elämäntapana tai työnä, josta tulisi maksaa jopa palkkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat