Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi ei kainostele USA-suhdettaan

Kotimaa
 
Markus Jokela
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Kuva: Markus Jokela

Sillä välin, kun puolustusministerit Jussi Niinistö (ps) ja Peter Hultqvist keskustelivat tiistaina Helsingissä, Suomi ja Ruotsi osallistuivat laajaan Cold Response -sotaharjoitukseen Norjassa. Suomen ja Ruotsin puolustuspolitiikan vivahde-erot näkyivät ja kuuluivat molemmissa paikoissa.

Suomen ja Ruotsin joukot ovat olleet 16 000 sotilaan harjoituksissa Trondheimin alueella viime viikosta lähtien. Mukana on noin 2 000 ruotsalaista ja 430 suomalaista sotilasta. Ruotsalaiset ovat myös mukana harjoituksen komentorakenteissa paljon suomalaisia tiiviimmin.

Ero Ruotsin ja Suomen osallistujamäärissä on vakiintunut ilmiö. Aiemmin Ruotsin puolustusuudistus teki kansainvälisistä operaatioista puolustusvoimien päätehtävän. Suomen pääpaino oli edelleen oman alueen puolustamisessa.

Nyt Ruotsikin painottaa taas aluepuolustusta mutta etenee puolustusyhteistyössään myös Yhdysvaltain kanssa. Yhteistyö etenee Suomea pidemmin harppauksin, vaikka Suomi ehti esimerkiksi solmia sotaharjoitusten järjestämistä helpottavan isäntämaasopimuksen Naton kanssa huomattavasti ennen Ruotsia.

Eritahtisuus puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa liittyy yhtä paljon tyyliin kuin sisältöön. Itse asiassa Suomikin on yhteistyössä paljon pidemmällä, kuin harjoituksesta syntyneestä kohusta saattoi päätellä.

Hultqvistilla on vahva asema Ruotsin hallituksessa. Hän puhuu voimakkaasti sekä Suomen että Yhdysvaltain kanssa tehdyn puolustusyhteistyön puolesta.

Ulkoministeri ja Hultqvistin sosiaalidemokraattinen puoluetoveri Margot Wallström on suosittu omiensa keskuudessa mutta kiistelty maailmalla. Suhteet Yhdysvaltoihin ovat hänelle vaikea kokonaisuus, ja puolustusyhteistyö on ollut hänelle aiemmin toissijaista.

Suomessa tilanne on hieman toisin päin. Suhteita Yhdysvaltoihin ajaa hallituksessa ehkä voimakkaimmin ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Puoluetoveri Jussi Niinistö taas on aiemmin keskittynyt kansalliseen puolustukseen ja suhtautunut kansainväliseen yhteistyöhön varauksin.

Vahvimmat yhteistyön ajajat, Hultqvist ja Soini, eivät siis yleensä kohtaa. Kahdenkeskisissä ministeritapaamisissa jommallakummalla maalla on paikalla varautuneempi edustajansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat