Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toteutuuko Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, ministerit Hultqvist ja Niinistö?

Puolustusministerit rauhoittelivat Helsingissä kohuja sotaharjoituksista. Jussi Niinistö sanoi, ettei yhteistyön syventämiselle Ruotsin kanssa ole ennakkoehtoja.

Kotimaa
 
Toteutuuko Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, ministerit Hultqvist ja Niinistö?
Toteutuuko Suomen ja Ruotsin puolustusliitto, ministerit Hultqvist ja Niinistö?
Miten Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö etenee? Mikä on naapurusten suhde Natoon? Entä millaiset ovat uhkakuvat Euroopassa ja Pohjolassa? Muun muassa näistä kysymyksistä Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist keskustelivat tiistaina HS:n ja Hanasaaren yhteistyössä järjestämässä Hanakäräjät-keskustelutilaisuudessa.

Eteneekö Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyö puolustusliitoksi?

”Minun ei mielestäni pidä spekuloida tulevaisuudella, mutta se mistä olemme sopineet, esimerkiksi harjoituksista, tiedonvaihdosta, toistemme satamien ja lentotukikohtien käytöstä tai yhteisten rannikkojääkäreiden ylläpitämisestä, sitä meidän pitää nyt viedä läpi ja toteuttaa”, vastasi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist.

Artikkeliin liittyvät

Hanke Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön ulottamisesta myös kriisiaikaan julkistettiin viime vuoden helmikuussa, ja käytännön järjestelyt ovat meneillään molemmissa maissa.

Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) puhuivat puolustusyhteistyöstä tiistaina Helsingissä Hanasaaren kulttuurikeskuksen ja HS:n tilaisuudessa. Myös Niinistö oli varovainen arvioidessaan puolustusliiton mahdollisuutta.

”Sitäkään ei pidä pitää pois suljettuna. Tässä on sellainen vaihe menossa, että harjoittelemme yhdessä, teemme hankintoja yhdessä tulevaisuudessa, kasvatamme luottamusta”, hän luetteli ja jätti kuitenkin puolustusliiton mahdollisuuden auki.

Niinistö kiisti, että hän olisi asettanut ennakkoehtoja Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön syventämiselle liittyen yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa.

”En ole asettanut minkäänlaisia rajoituksia niin kauan, kuin yhteistyöstä on hyötyä Suomelle”, Niinistö sanoi. Hultqvist vahvisti, ettei ehtoja ole.

Päivälehden museon täyteen ahdetussa salissa ministerit korostivat yhteisiä aikaansaannoksia ja rauhoittelivat kiistoja. Niitä on virinnyt molemmissa maissa Yhdysvaltain kanssa tehdystä puolustusyhteistyöstä.

Hultqvist ei suostunut lainkaan kommentoimaan yhdysvaltalaiskenraalin ajatusta siitä, miten sotilaallisen avun toimittamista Ruotsiin harjoiteltaisiin osana puolustusyhteistyötä. Hultqvist myös korosti, ettei Ruotsin ja Naton välillä vielä tekeillä oleva isäntämaa-asiakirja mitenkään vaikuta Ruotsin mahdollisuuteen päättää itse alueelleen tulevista joukoista ja aseista.

”Mitään ei tule ilman Ruotsin hallituksen kutsua”, hän sanoi.

Suomen ja Naton edustajat allekirjoittivat vastaavan isäntämaa-asiakirjan jo syksyllä 2014.

Suomessa Yhdysvaltain kanssa järjestettävistä harjoituksista ja niiden mahdollisesta signaaliarvosta noussut kohu ihmetytti edelleen Niinistöä. Hän arvioi, että juuri Yhdysvaltain kanssa tehdyn yhteistyön poimiminen erikseen antaa sekin signaalin.

Ministerit eivät halunneet vertailla keskinäistä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Hultqvist korosti, että Suomi ja muut Pohjoismaat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita läheisyytensä vuoksi. Yhdysvaltain kanssa tutkimus- ja materiaaliyhteistyö taas on omalla tasollaan.

Erikseen Hultqvist vielä lisäsi, että poliittisesti puolustusyhteistyö Suomen kanssa menee pitemmälle kuin muiden maiden kanssa. Yksi ei korvaa toista, vahvisti Niinistö.

Naapurusten erilainen sävy tuli selväksi heti tilaisuuden aluksi.

Niinistö avasi puhumalla EU:n puolustusyhteistyön merkityksestä Ranskan terrorihyökkäysten jälkeen esittämän avustuspyynnön valossa.

Hultqvist avasi luettelemalla Venäjän sotilastoimet Ukrainassa ja voimannäytöt Itämerellä sekä korostamalla Nato-kumppanuuden ja atlanttisen yhteistyön merkitystä.

Juontaja, HS:n Eeva Palojärvi kysyi Hultqvistilta, onko hän huomannut, että Venäjästä puhuttaisiin pidättyväisemmin Suomessa kuin Ruotsissa.

”Olen huomannut”, Hultqvist vastasi.

Niinistö kertoi alustuksessaan myös, että Puolustusvoimat saa uuden tehtävän. Hallitus esittää, että tehtävänä on vastedes ”osallistua myös kansainvälisen avun antamiseen ja muuhun kansainväliseen toimintaan.”

Nyt Puolustusvoimien tehtävinä on puolustaa isänmaata, tukea muita viranomaisia ja osallistua kriisinhallintaan. Uusi tehtävä on määrä kirjoittaa lakiin kolmanneksi velvoitteeksi, ennen kriisihallintaa.

Esityksen taustalla on EU:n Lissabonin sopimus, joka velvoittaa jäsenmaita avunantoon.

Lakiesityksessä hankala kohta on kantahenkilöstön ja reserviläisten velvollisuus puolustaa isänmaata vastedes voimakeinoin myös ulkomailla.

Laki on määrä saada voimaan vielä ennen eduskunnan kesälomia.

Mika Ranta / HS
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vas.) ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) eivät halunneet vertailla maiden välistä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Ministerit tapasivat tiistaina Päivälehden museossa Helsingissä.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vas.) ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) eivät halunneet vertailla maiden välistä puolustusyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Ministerit tapasivat tiistaina Päivälehden museossa Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat