Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortumin valitus Suomenojan voimalaitoksen päästörajoista hylättiin

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi energiayhtiön valituksen voimalaitoksensa häiriötilan ajan päästörajoista.

Kotimaa
 
Maija Koivisto
Sami Kero / HS
Fortumin voimalaitos Espoon Suomenojalla.
Fortumin voimalaitos Espoon Suomenojalla. Kuva: Sami Kero / HS

Energiayhtiö Fortumin valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen Suomenojan voimalaitosta koskevista päästörajoituksista on hylätty.

Aluehallintavirasto pyrkii rajoittamaan päästöjä asettamalla päästöraja-arvoja. Etelä-Suomen aluehallintavirasto on korottanut Suomenojan voimalaitoksen kattiloiden savukaasun puhdistuslaitteiden häiriötilan ajan päästörajoja 1.1.2016 vastaamaan tiukkenevia päästörajoja.

Lisäksi aluehallintavirasto on antanut tämän vuoden alusta typenoksidille oman häiriötilanteiden aikaisen päästörajan.

Fortumin mukaan uudet savukaasun puhdistuslaitteiden häiriötilan ajaksi asetetut päästörajat ovat liian tiukat, ja se halusikin palauttaa ne entiselle tasolleen. Uutta typenoksidin päästörajaa yhtiö halusi nostettavan määrätystä.

Oikeuden ratkaistavana olikin kysymys siitä, ovatko viraston asettamat päästörajat tarpeettoman tiukat ympäristön pilaantumisen kannalta.

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi alun perin Fortumin valituksen korottaen ainoastaan häiriötilanteen raja-arvoja kaksinkertaisiksi. Hallinto-oikeus katsoi, että aluehallintaviraston määräämät häiriöajan raja-arvot olivat suhteessa tiukemmat kuin normaalitilanteen. Normaalitilanteen päästörajat pidettiin entisellään muun muassa ympäristösyistä.

Alkuperäisessä valituksessaan Fortum vetosi kohtuuttomiin kustannuksiin ja siihen, etteivät näin tiukat päästöraja-arvot ole tarpeellisia ilmanlaadun turvaamiseksi.

Valituksessa korkeimmalle hallinto-oikeudelle yhtiö vetosi muun muassa siihen, että hallinto-oikeuden muutokset raja-arvoihin eivät käytännössä vähennä kohtuuttomia kustannuksia.

Valitus kuitenkin hylättiin muun muassa siksi, että Fortum ei osoittanut selkeää selvitystä siitä, että päästöraja-arvojen noudattaminen olisi teknisesti tai tuotannollisesti mahdotonta, vaikka he vetosivatkin kohtuuttomiin kuluihin.

Fortumin viestintäpäällikön Tero Eran mukaan päästörajojen vaikutukset yhtiölle ovat kustannusten lisäksi myös toiminnalliset.

”Jos savukaasujen puhdistinlaite Suomenojalla joutuisi häiriötilaan, jouduttaisiin käyttämään häiriön sattuessa vaihtoehtoista polttoainetta, esimerkiksi maakaasua tai ajamaan häiriön sattuessa kyseinen yksikkö herkemmin alas”, Era kertoo.

Fortumin Suomenojan voimalassa on kuitenkin useampi yksikkö, joten yhden yksikön alasajo ei olisi katastrofaalista.

”Vaikka yksi häiriötilaan joutunut yksikkö jouduttaisiin ajamaan alas, se ei kuitenkaan esimerkiksi vaarantaisi lämmönsaantia alueella”, Era toteaa.

Fortumin mukaan ilmanlaadun turvaaminen ei edellytä lupamääräyksessä esitettyjä tuntipäästörajoja. Häiriötilanteissakin päästöjen vaikutukset ovat pysyneet murto-osassa ilmanlaadun ohjearvoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat