Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cesium lähtöisin Säteilyturvakeskuksen omasta rakennuksesta

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Säteilyturvakeskuksen kiinteistö sijaitsee Helsingin Roihupellossa.
Säteilyturvakeskuksen kiinteistö sijaitsee Helsingin Roihupellossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Fakta

Cesium-137

 Cesium-137 on alkuaine cesiumin radioaktiivinen isotooppi. Cesium on pehmeä alkalimetalli, joka hapettuu nopeasti joutuessaan tekemisiin ilman kanssa.

 Muodostuu yleisimmin ytimen halkeamis- eli fissioreaktiossa.

 Koska cesium-137 muodostaa helposti sidoksia kloridien kanssa, se esiintyy yleensä kiteisen jauheen muodossa. Puhtaassa muodossaan huoneenlämmössä cesium-137 on nestemäistä.

 Cesium-137:ää ja siitä lähtevää säteilyä käytetään esimerkiksi teollisuuden mittalaitteissa.

 Cesium-137:ää on levinnyt ympäristöön muun muassa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 1986 ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 2011.

Säteilyturvakeskus Stukin havainto radioaktiivisesta cesiumista on paikannettu rakennukseen, jossa Stuk itse toimii Helsingin Roihupellossa.

Samassa kiinteistöissä Stukin kanssa toimii myös radioaktiivista pienjätettä käsittelevä Suomen Nukliditekniikka. Stukista ei kuitenkaan suostuta vahvistamaan, että cesium on lähtöisin yrityksestä. HS ei tavoittanut Suomen Nukliditekniikan edustajaa.

Stuk kertoi tiistai-iltana tiedotteessaan, että cesium-137 paikannettiin kiinteistön autotalliin ja osaan kellaritiloja. Tilat on eristetty, ja kiinteistön lähialueet tutkitaan keskiviikkona aamupäivän aikana Stukin omilla mittauksilla.

”Säteilyn alkuperän selvittäminen on edelleen käynnissä. Mitatut pitoisuudet ovat erittäin pieniä eivätkä ole terveydelle haitallisia. Henkilökunta ja Stukin tiloissa olleet henkilöt eivät ole vaarassa”, sanoo Stukin Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen .

Stuk kertoi maanantaina, että se oli havainnut Helsingin ilmassa radioaktiivista cesiumia tuhatkertaisesti enemmän kuin sitä on normaalisti. Havainto tehtiin viime viikon torstaina ja perjantaina. Säteilyn määrä oli kuitenkin vain miljoonasosa siitä, joka olisi edellyttänyt ihmisten suojautumista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ympäristöterveyden tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen sanoo, että cesiumia on täytynyt olla Stukin rakennuksessa noin tuhatkertainen määrä ilmassa havaittuun.

”Sitä suuruusluokkaa. Se on silti hirveän pieni ainemäärä.”

Stuk kertoi aiemmin tiistaina, ettei se havainnut kohonneita cesiumpitoisuuksia muilla paikkakunnilla, joiden hiukkaskerääjien suodattimet laitos tarkisti tiistaina.

Imatran, Kuopion, Loviisan, Olkiluodon ja Rovaniemen hiukkaskerääjien tuloksissa ei ollut mitään poikkeavaa.

Myös Helsingissä on säteilyn määrä vähentynyt normaalille tasolle, Ikäheimonen kertoi aiemmin tiistaina.

”Radioaktiivisuuden mittaaminen filttereistä vie useita tunteja ja joissain tapauksissa jopa vuorokauden”, Ikäheimonen kuvailee.

Helsingissä havaittiin pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita myös lokakuun alkupuolella.

Tuolloin havaittiin normaalista poikkeava määrä mangaania, kobolttia ja cesiumia. Niiden lähde jäi epäselväksi.

”Ne olivat häviävän pieniä määriä tähän verrattuna. Ei koskaan selvinnyt, mistä ne olivat peräisin. Se viittasi reaktorista peräisin olevaan päästöön, koska siinä oli useita nuklideja, mutta tässä tuoreessa tapauksessa ei ole meidän käsityksen mukaan kyse siitä”, Ikäheimonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat