Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-konkarit kehottavat neuvottelupöytään – Ihalainen: ”Kukaan ei pohjimmiltaan halua, että tämä kaatuu”

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Lauri Ihalainen
Lauri Ihalainen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sdp:n kansanedustajan ja SAK:n entisen puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mielestä kilpailukykysopimuksen synnytystuskat näyttävät vaikeilta mutta eivät toivottomilta.

”Kukaan ei pohjimmiltaan halua, että tämä kaatuu”, Ihalainen tulkitsee tilannetta.

Ihalaisen toiveena ja neuvona on, että osapuolet pyrkisivät nyt mahdollisimman pian aloittamaan neuvottelut siitä, miten kilpailukykysopimusta sovelletaan eri aloilla.

”Mitä aikaisemmin saadaan aloitetuksi soveltamisneuvottelut, sitä parempi. Muuten tämä voi alkaa rispaantua reunoista, ja nekin liitot, jotka ovat pysyneet rauhallisina, alkavat hermostua”, Ihalainen sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti eilen odottavansa, että kaikki SAK:laiset ammattiliitot lähtevät mukaan kilpailukykysopimukseen.

EK haluaa sopimukselta kattavaa työrauhaa.

SAK:n liitoista muun muassa Palvelualojen ammattiliitto Pam, Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden liitto AKT ja Rakennusliitto päättivät viime viikolla, etteivät ne lähde neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta.

Pamin hallitus on uudelleen koolla torstaina 17. maaliskuuta.

Ihalainen olisi toivonut, että EK ei olisi tässä vaiheessa aloittanut keskustelua siitä, onko sopimus riittävän kattava. Kattavuuden voi arvioida myöhemminkin.

”Nyt ei saisi olla liian suurta kynnystä liikkeelle lähtöön”, Ihalainen sanoo.

Ihalaisen mukaan soveltamisneuvotteluiden rinnalla keskusjärjestöt voisivat viedä eteenpäin niin sanottua Suomen mallia eli uutta neuvottelumallia, jossa vientialat määrittelisivät palkankorotusvaran.

”Jos tällaisen mallin periaatteet löytyisivät, se voisi antaa hallitukselle perusteet sanoa jotakin veronkevennyksistä”, Ihalainen sanoo.

Pamin entinen pitkäaikainen puheenjohtaja, eläkkeellä oleva Maj-Len Remahl sanoo kannattavansa kilpailukykysopimuksen perimmäistä tavoitetta eli yhteiskuntarauhaa ja ennustettavuutta. Hän kuitenkin kertoo ymmärtävänsä myös epäluottamuksen hallitusta kohtaan. Pamin kielteinen kanta oli hänelle yllätys.

”Olen elänyt tässä niin mukana, että välillä oikein sydämeen ottaa. Ulkopuolisena tekisi mieli sanoa pari kovaa sanaa. Nyt pitäisi kaikilla olla tahtoa sopia ja kärsivällisyyttä”, Remahl sanoo.

”Tosin neuvottelut ovat aina ennenkin vanuneet ja venyneet, ja on sieltä silti sopimus tullut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat