Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Allergikkojen piinaviikot alkamassa – oireita voi yrittää hillitä vaikka hunajalla tai siivouksella

Jopa miljoona suomalaista saa oireita puiden, pensaiden ja heinien siitepölystä. Nyt keväästä on luvassa keskimääräistä helpompi, koska koivut ja kuuset kukkivat heikosti. Jos oireita tulee, niitä voi helpottaa monin konstein.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Matti Björkman / Lehtikuva
Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Miljoonalla siitepölylle allergisella suomalaisella on edessään tavallista helpompi kevät. Valtaosa on allergisia koivulle, ja koivun kukinnasta on tulossa keskimääräistä heikompi, kertoo tutkija Tatu Hoikkanen Luonnonvarakeskuksesta.

Myös kuusen kukinta jää tavanomaista vaisummaksi. Oireita voi silti tulla, koska avoimilla paikoilla olevat koivut saavat hyvin aurinkoa, ja niissä on paljon kukka-aiheita eli hedenorkkoja.

Herkimmät siitepölylle allergiset ovat jo tunteneet kevään tulleen. Ennen Suomen kevättä siitepölyä kulkeutuu Suomeen etelämpää, Keski-Euroopasta ja Baltiasta.

Suomen pähkinäpensaat ja lepät alkavat kukkia maaliskuussa. Koivu liittyy joukkoon yleensä huhtikuun viimeisellä viikolla Etelä-Suomessa, mutta osa koivulle allergisista on ehtinyt saada sitä ennen oireita pähkinäpensaista.

Kukinta jatkuu Suomessa kesäkuuhun asti.

Koivun siitepölyä ei pääse pakoon, sillä sitä on kaikkialla, Turun aerobiologian yksikkö muistuttaa. Se voi kulkeutua ilmassa tuhansia kilometrejä.

Vaatteiden tai lemmikkien mukana sisälle kulkeutuneet allergeenit voivat säilyttää allergisuutensa jopa vuoden.

Pajut kukkivat lepän kanssa yhtä aikaa, ja aiheuttaa oireita koivulle ja lepälle herkistyneille. Niitä ei kuitenkaan kannata hävittää ympäristöstä, sillä pajujen siitepöly ei leviä kovin kauas.

Pajuista on myös hyötyä muille kasveille. Ne tarjoavat kukkiessaan ruokaa monille hyönteisille, ja pitävät hengissä hedelmäpuiden, mustikan ja marjapensaiden kukkien pölyttäjiä.

Ilmaston lämpeneminen on aikaistanut siitepölykauden alkua parilla viikolla. Se on myös lisännyt lehtipuiden määrää.

Siitepölyallergiset voivat saada oireita myös tammen, jalavan ja saarnen kukinnoista.

Puiden jälkeen kukkivat heinät, joiden kukinta alkaa Etelä-Suomessa toukokuun lopussa ja jatkuu elokuulle. Kukkimassa on yli 40 eri heinää, ja kukinnan huippu osuu yleensä heinäkuuhun.

Jos heinän siitepölyltä haluaa karkuun, kannattaa lähteä ulkosaaristoon tai Pohjois-Lappiin. Niissä on yleensä vähiten siitepölyä.

Heinien jälkeen kukkii vielä pujo. Sen kukinta voi jatkua yöpakkasiin asti.

Pujo on muita kukkijoita helpompi siksi, että sen siitepölyyn voi myös itse vaikuttaa:

Pujon siitepöly ei kulkeudu kauas, ja sitä voi torjua kitkemällä eli kiskomalla kasveja maasta juurineen. Helpoimmin se käy alkukesällä, kun kasvit eivät ole vielä kovin suuria.

Jussi Helttunen / Lehtikuva
Nenäkannulla ja suolavedellä voi huuhtoa nenästään eritteitä.
Nenäkannulla ja suolavedellä voi huuhtoa nenästään eritteitä.
Hoitona lääkkeitä ja tiheää siivousta

Siitepölyallergian hoito määräytyy oireiden mukaan. Satunnaiset ja lievät oireet voivat mennä ohi jopa itsekseen, mutta päivästä toiseen jatkuvien vaivojen takia kannattaa lähteä lääkäriin.

Oireitaan voi yrittää lievittää myös omatoimisesti. Apteekeissa on useita antihistamiineja, joita myydään ilman lääkereseptiä. Jos yksi ei tunnu tehoavan, voi kokeilla toista.

Nenäoireiden voi lievittää kortisonipohjaisella nenäsuihkeella, jota pitäisi käyttää ainakin muutama viikko. Lisäksi nenäkannulla voi huuhtoa nenästä eritteitä ja epäpuhtauksia.

Silmäoireita voi yrittää lievittää silmätipoilla, joita myös myydään apteekissa. Jos ilman reseptiä myytävät valmisteet eivät tehoa, kannattaa lähteä lääkäriin.

Niin pitäisi menetellä myös, jos yskittää ja tuntuu, ettei saa hengitettyä. Nämä oireet voivat kertoa astmasta, jota saatetaan hoitaa astmalääkkeillä ainakin siitepölykauden ajan.

Omaa vastustuskykyään voi kohentaa siedätyshoidolla, jossa totutetaan elimistöä allergiaa aiheuttavaan aineeseen. Hoitoa annetaan pistoksilla tai tableteilla. Se kestää noin kolme vuotta, mutta jo ensimmäisenä vuonna jotkut voivat tulla oireettomiksi.

Koivuallergiaan on myös liuoshoito, jota otetaan vain tammikuusta toukokuuhun.

Halvin ja kenties helpoin tapa siedättää itseään on käyttää kotimaista Apipollen-hunajaa, jossa on koivun siitepölyä. Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinsituutti on tutkinut sitä, ja ”kaikissa tutkimuksissa on saatu jotakin näyttöä”, kertoo instituutin johtaja Kimmo Saarinen.

”Hunaja tuo todennäköisesti aika monelle merkittävää helpotusta oireisiin. Se totuttaa elimistön koivun ja lepän siitepölyyn.”

Siitepölyllä terästettyä hunajaa nautitaan talvikuukausien ajan niin, että annokset nousevat pisarasta 0,5–1 teelusikalliseen päivässä.

Lähes joka toinen koivulle allerginen saa oireita myös juureksista ja hedelmistä. Myös mausteet kuten kaneli ja pippurit voivat aiheuttaa niitä.

Oireet tuntuvat kutinana ja turvotuksena suun, nielun ja huulten alueella. Ne ovat pahimmillaan siitepölykaudella.

Juuresten ja hedelmien kypsentäminen tai pakastaminen voivat vähentää oireita.

Tiheä ja tarkka kotisiivous helpottaa oireita, mutta vuodevaatteita ei pitäisi tuulettaa tai pyykkiä kuivata ulkoilmassa siitepölyaikana.

Tuuletusikkunoihin ja venttiileihin voi asentaa siitepölysuojaimen. Parhaan suojan antaa koneellinen ilmanvaihto, jossa on tuloilman hiukkassuodatin.

Autoa ajaessa ikkunat kannattaa pitää kiinni. Myös autoon voi asentaa ilmansuodattimet, ja ilmanpuhdistus on vakiovarusteena monissa uusissa autoissa.

Ulkoiluun paras hetki on aamulla tai myöhään illalla, koska siitepölyä on silloin vähiten ilmassa. Raskasta liikuntaa kannattaa välttää siitepölyaikana. Hiusten huuhtelu illalla huuhtoo myös siitepölyn niistä.

Eläimiin kannattaa pitää välimatkaa, koska niiden turkkiin tarttuu helposti siitepölyä.

Oireet usein selkeät – nenä vuotaa, silmät kutisevat

Siitepölyallergian helpoin tunnistamiskeino on ajoitus. Oireet alkavat siitepölykauden myötä ja loppuvat, kun kausi päättyy.

Oireet ovat usein myös niin selkeät, ettei niiden aiheuttajaa tarvitse laajemmin selvitellä. Tavallisimpia oireita ovat allerginen nuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus.

Joskus joukkoon liittyvät yskä ja hengityksen vinkuminen.

Monilla myös silmät punoittavat, kutisevat ja kirvelevät. Jotkut siitepölylle allergiset saavat ihottumaa, ja väsymys on yleistä.

Allergista nuhaa (”heinänuha”) aiheuttavat siitepölyt mutta myös kotieläimet ja jotkut ruoka-aineet. Oireet ovat samankaltaisia kuin siitepölyallergiassa:

Silmiä punoittaa ja kirvelee, kyynelet valuvat, silmän sidekalvot ja silmäluomet turpoavat, ja nenä on tukkoinen, valuu tai kutisee. Myös aivastelu, nielun ja korvien kutina sekä yskä ja liman nousu keuhkoista voivat kertoa allergisesta nuha.

Näitä oireita voi tulla ympäri vuoden tai vain kausittain. Jatkuvasta nuhasta puhutaan, kun oireita on neljänä päivänä viikossa kuukauden ajan.

Allerginen nuha sekoitetaan helposti tavallisiin flunssiin. Erotuskeinoja on kaksi: flunssa voi nostaa kuumeen, allergia ei. Nenäerite on allergiassa vetistä, flunssassa usein paksumpaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat