Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjät vaativat kahdelle Aarnion entiselle alaiselle ehdottomia vankeusrangaistuksia

Syyttäjien mukaan ehdolliset tuomiot eivät riitä, jos tuomioistuin katsoo, että miehet ovat tienneet osallistuneensa lavastushankkeeseen.

Kotimaa
 
Aarnion huumekäräjät päättyvät - HSTV kertaa oikeudenkäynnin käänteet
Aarnion huumekäräjät päättyvät - HSTV kertaa oikeudenkäynnin käänteet
Jari Aarnion vaiherikas huumeoikeudenkäynti on edennyt loppulausunnoille saakka. HSTV kokoaa yhteen, mitä oikeudessa on käsitelty ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Toimittaja: Minna Passi, grafiikka: Boris Stefanov.

Syyttäjät päättivät Jari Aarnion huumejutun loppulausunnon seuraamuskannanottoon keskiviikkona. Syyttäjät ovat aiemmin vaatineet Aarniolle 13 vuoden maksimirangaistusta muun muassa törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä virkarikoksista.

Virkarikossyytteet liittyvät huumebisnesten peittelyyn, rikoskumppaneiden suojeluun ja keskusrikospoliisin tutkinnan sotkemiseen. Lisäksi Aarniota syytetään oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta ja törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä.

Syyttäjien rangaistusvaatimus on nyt vähintään 11 vuotta vankeutta, kun kohtuullistavana otetaan huomioon Aarnion Trevoc-jutusta saama yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdoton vankeusrangaistus.

Syyttäjät vaativat ehdottomia vankeusrangaistuksia myös kahdelle Aarnion entiselle alaiselle, jos tuomioistuin katsoo, että he ovat tienneet auttaneensa Aarniota lavastushankkeessa.

Syytteen mukaan Aarnio yritti lavastaa syyttömän miehen huumekauppoja pyörittäneeksi Pasilan mieheksi peitelläkseen omia jälkiään. Lavastushankkeen uhri vaatii yhteensä 250 000 euron vahingonkorvauksia.

Aarnion alaiset kohdistivat mieheen erilaisia virkatoimia. Miehestä muun muassa kirjattiin syyttäjän mukaan perusteeton rikosilmoitus ja häneen kohdistettiin erilaisia pakkokeinoja.

Huumepoliisissa työskennellyt tiedustelupuolen rikosylikonstaapeli on saanut syytteet muun muassa useasta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

Syyttäjien mukaan miehelle tulisi tuomita vähintään kahden ja puolen vuoden vankeusrangaistus, jos tuomioistuin katsoo, että rikosylikonstaapeli on tiennyt kohdistavansa toimia syyttömään mieheen ja tiennyt, että tämä on vaarassa joutua syytteeseen tai vankilaan.

Jos tuomioistuin ei löydä lavastusmotiivia, ehdollinen tuomio on syyttäjien mukaan mahdollinen. Oikea asteikko on syyttäjien mielestä siinä tapauksessa puolestatoista vuodesta kahteen vuoteen.

Miehen epäillään auttaneen Aarniota myös hautaamaan Malmin naiseen kohdistuneen huumerikostutkinnan, joka oli ollut vireillä Kuopion poliisissa. Aarnion alainen oli kertonut Kuopion poliisille, että Helsingillä on vireillä suurempi tutkinta, mihin nainen liittyisi.

Juttu siirrettiin Helsingin tutkittavaksi, mutta mitään tutkintaa ei syyttäjien mukaan koskaan tehty. Malmin naista epäillään Aarnion rikoskumppaniksi, ja hän on syytteessä useista törkeistä huumausainerikoksista.

Syyttäjät vaativat ehdotonta, vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta myös huumepoliisissa työskennelleelle rikoskomisariolle, jos tämä on ymmärtänyt osallisuutensa lavastushankkeessa. Tutkinnanjohtajana toiminutta miestä syytetään kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mies oli syyttäjien mukaan muun muassa päättänyt lavastuksen uhrin kiinniotosta ja kotietsinnöistä. Osa syytteistä liittyy perusteettomien telepakkokeinojen hakemiseen tuomioistuimelta. Lisäksi mies oli päättänyt palauttaa Malmin naiselta takavarikoituja rahoja, vaikka ne olisi pitänyt toimittaa ulosottomiehelle.

Mies on syyttäjien mukaan myös antanut vääriä tietoja huumepoliisin teknisistä menetelmistä Helsingin poliisin johdolle, krp:lle ja Poliisihallitukselle.

Jos miehellä ei tuomioistuimen mielestä ollut lavastusmotiivia, silloin vähintään vuoden ja kahden kuukauden ehdollinen rangaistus olisi syyttäjien mukaan riittävä.

Syytteessä on myös kolmas Aarnion entinen alainen. Syyttäjä vaatii hänelle vähintään vuoden ehdollista vankeustuomiota.

Tutkintapuolen rikosylikonstaapelia syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjien mukaan hän oli ollut muun muassa mukana hakemassa perusteettomia telepakkokeinoja.

Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Puolustuksen loppulausunnot alkavat torstaina. Ensin on vuorossa Aarnio ja sen jälkeen muut syytetyt.

Loppulausunnot jatkuvat vielä perjantaina ja ensi viikon tiistaina.

Lue yhteenveto syyttäjien loppulausunnosta täältä.

Juhani Niiranen / HS
Jari Aarnio saapumassa kuuntelemaan syyttäjien loppulausuntoja Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.
Jari Aarnio saapumassa kuuntelemaan syyttäjien loppulausuntoja Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.
Syyttäjä: Väitteitä voi esittää, näyttö ratkaisee
Syyttäjä: Väitteitä voi esittää, näyttö ratkaisee
Aarnio-jutun syyttäjäkvartettiin kuuluva Pihla Keto-Huovinen sanoo, että koko juttu ratkaistaan näytön perusteella. Väitteitä voi esittää kuinka paljon tahansa, hän toteaa. Syyttäjien mielestä näyttö on riittävä, mutta asian ratkaisee lopullisesti tuomioistuin. Toimittaja: Minna Passi. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat