Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoito-oikeuden rajaaminen saattaa haitata maahanmuuttajien kotoutumista

Kotimaa
 
Laura Oja
Uche Nwankwo Ezeonwukaike hoitaa vielä kotona 1,5-vuotiasta Chizara Ezeonwukaikea. Äidin mukaan perheen kolme vanhempaa poikaa ovat oppineet päivähoidossa suomea hyvin.
Uche Nwankwo Ezeonwukaike hoitaa vielä kotona 1,5-vuotiasta Chizara Ezeonwukaikea. Äidin mukaan perheen kolme vanhempaa poikaa ovat oppineet päivähoidossa suomea hyvin. Kuva: Laura Oja

Lapset maahanmuuttajaperheissä voivat saada myös jatkossa kokoaikaista varhaiskasvatusta kielen oppimisen ja kotoutumisen perusteella, vaikka vanhemmat eivät olisi kokoaikatyössä tai opiskelisi päätoimisesti. Tämä on kirjattu uudistettuun varhaiskasvatuslakiin, jonka eduskunta hyväksyi joulukuussa.

Toisaalta asia riippuu päivähoitoleikkauksia toteuttavien kuntien ja päiväkotien ohjeistuksista sekä vanhempien kyvystä perustella hoidon tarvetta, asiantuntijat arvioivat.

”Jatkossa on harkinnanvaraista, saako kokoaikaisen paikan vai ei. Voin hyvin kuvitella, että lapsi ei saa paikkaa, koska sitä pitää hakea. Varsinkin vanhemmat, joiden kielitaito ei ole hyvä, eivät ole aktiivisimpia perustelemaan kokopäiväisen toiminnan tarvetta”, sanoo kehittämispäällikkö Päivi Lindberg Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan on ”erittäin suuri riski”, etteivät maahanmuuttajalapset saa osa-aikaista pidempää varhaiskasvatusta, vaikka sille olisi tarvetta.

Kunnat saavat nyt itse päättää, rajaavatko subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa lapsilta, joiden vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti.

Vanhemmat joutuvat jatkossa lähes aina perustelemaan päivähoidon järjestäjälle, jos he katsovat tarvitsevansa lapselleen pidemmän hoitoajan. Päivähoito-oikeuden rajaus osuu moniin maahanmuuttajaperheiden lapsiin, sillä maahanmuuttajien työttömyysaste on korkea.

Päivähoitoleikkaukset voivat asiantuntijoiden mukaan vaikuttaa paitsi lasten kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen myös vanhempien tehokkaaseen kouluttautumiseen ja työllistymiseen – siis koko perheen kotoutumiseen.

”Jos esimerkiksi vanhemmat saavat nopealla varoitusajalla päätöksen te-toimiston kotouttamiskoulutuksesta, osallistuminen voi olla hankalaa tai mahdotonta, jos lapsilla on vain neljän tunnin hoitopäivä. Hoitoajan joustaminen ei ole välttämättä riittävän nopeaa, ja kurssin aloitus voi mennä ohi”, sanoo monikulttuurisuuden asiantuntija Anita Novitsky Väestöliitosta.

Kurttilaa huolettavat erityisesti maahanmuuttajataustaiset äidit. ”Johtavatko linjaukset päivähoito-oikeuden rajaamisesta siihen, että heidän asemansa on yhä harvemmin koulutuksen ja työmarkkinoiden piirissä”, hän pohtii.

Lindbergin mielestä kielen oppimisen kannalta voi olla isokin merkitys, onko lapsi päivähoidossa osa- tai kokopäiväisesti.

Koulujen oppimistuloksissa maahanmuuttajataustaisten lasten erot kantaväestön lapsiin ovat suuret, Kurttila sanoo.

”Tilanne heikentyy näillä lapsilla, jotka eniten tarvitsisivat varhaiskasvatusta kouluvalmiuksien osalta”, hän sanoo.

Novitskyn mukaan pääkaupunkiseudulla kunnat ovat toisinaan jo rajanneet kotona olevien maahanmuuttajavanhempien lasten hoitoaikaa.

”Useimmiten on vedottu siihen, että erityistä tukea tarvitseva lapsi ei pysty olemaan ryhmässä enempää kuin kolme tuntia. Kunnat lyhentävät mieluummin hoitoaikaa kuin resursoisivat henkilöstöön.”

Vantaalla valmistellaan nyt periaatteita, joiden mukaan yli 20 tunnin päivähoitoa voitaisiin myöntää, vaikka toinen vanhemmista olisikin kotona. Lasten mahdollisuus oppia suomea voi olla tällainen peruste.

”Lasten kielitaito arvioidaan, ja tarkoitus on, että he saavat samat kielelliset valmiudet kuin kantaväestö”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläinen. Lasten kielitaitoa arvioivat lastentarhanopettajat.

Vantaan lisäksi esimerkiksi Oulu päätti alkaa rajoittaa kokopäivähoitoa. Oulun varhaiskasvatusjohtajan Ulla Rissasen mukaan kunnassa toivotaan, että osapäivähoitoa käyttävät perheet toisivat lapsensa säännöllisesti hoitoon.

”Säännöllisyys olisi tae esimerkiksi juuri kielenoppimisen näkökulmasta.”

”Päivästä tulisi yhtä juoksemista”

Salin keskellä taaperot ihmettelevät jumppaavia äitejään monikulttuuriyhdistys Familian perhekerhossa Helsingin Kannelmäessä. Yksi haluaa päästä mukaan opettamaan ja kiipeää ohjaajan syliin.

Päivähoitoleikkaukset ovat herättäneet keskustelua myös tässä kerhossa. Neljän pojan äiti, vantaalainen Uche Nwankwo Ezeonwukaike on huolissaan.

”Nuorin lapseni on aloittamassa päiväkodin elokuussa. Päivästä tulisi yhtä juoksemista, jos lapset olisi siellä vain muutaman tunnin. Minulla ei ole nytkään kovin paljon omaa aikaa, kunnes kaksi vanhinta lasta tulevat koulusta”, hän sanoo.

Turvapaikanhakijana Nigeriasta vuonna 2005 Suomeen tullut Nwankwo Ezeonwukaike on hakenut töitä, mutta törmännyt kieliongelmaan. Syksyllä hän on menossa opiskelemaan suomea, minkä jälkeen hän aikoo hakea ammattikouluun.

”Harkitsen kokin, henkilökohtaisen avustajan ja kuljettajan ammattien väliltä. Ongelmana on, että myös mieheni haluaisi kuljettajaksi, emmekä voi olla samaan aikaan vuorotyössä. Kuka muuten pitää huolta lapsista?” hän pohtii.

Helsinkiläinen Felister Wanjiru pitää päivähoitoa tärkeänä, jotta vanhemmalle jää aikaa esimerkiksi työnhakuun. Wanjiru valmistui viime vuonna ammattikorkeakoulusta sosionomiksi. Nyt hän opiskelee suomea ja odottaa päätöstä harjoittelupaikasta päiväkodissa.

”Toivon, että suomeni paranee siellä ja voin saada sen jälkeen töitä”, hän sanoo.

Wanjirun nyt kaksivuotias tytär aloitti päiväkodissa jo, kun ei osannut vielä kävellä. Kokemukset ovat olleet erittäin hyvät.

Keniasta Suomeen opiskelemaan tullut Wanjiru puhuu lapselleen äidinkieliään englantia ja swahilia – tähän myös päiväkodin työntekijät ovat rohkaisseet. Päiväkodissa Elah on oppinut suomea ja puhuu sitä myös äidilleen.

Wanjiru muistuttaa, että päivähoito on tärkeää monille maahanmuuttajille myös siksi, ettei heillä ole välttämättä Suomessa tukiverkostoa. Hän itse on yksinhuoltaja.

”Minulla ei ole ketään muuta, joka hoitaisi tytärtäni. Minulla ei ole täällä perhettä ja sukulaisia. Ystäviä on, mutta he ovat kiireisiä”, hän sanoo.

Laura Oja
Uche Nwankwo Ezeonwukaike ja Chizara Ezeonwukaike.
Uche Nwankwo Ezeonwukaike ja Chizara Ezeonwukaike.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat