Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enemmistö kunnista toteuttaa todennäköisesti päivähoitoleikkaukset

Useimmat kunnat näyttävät rajaavan subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kasvattavan yli 3-vuotiaiden ryhmäkokoja, kertoo Kuntaliiton kysely.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Subjektiivinen päivähoito-oikeus ei rajaudu Helsingin päiväkodeissa .
Subjektiivinen päivähoito-oikeus ei rajaudu Helsingin päiväkodeissa . Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Tästä on kyse

Kuusitoista kuntaa ei rajaa päivähoito-oikeutta

 Nämä kunnat eivät rajaa päivähoito-oikeutta: Alavus, Espoo, Eura, Forssa, Helsinki, Karvia, Kemi, Kotka, Laukaa, Nokia, Parainen, Pedersöre, Raahe, Riihimäki, Tampere ja Uusikaupunki.

 Eduskunta päätti joulukuussa rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti.

 Päivähoitoa leikataan myös muilla tavoilla. Esimerkiksi yli kolmivuotiaiden ryhmäkoot kasvavat ja päivähoitomaksut noussevat. Uudistukset tulevat voimaan elokuussa.

 Kunnat päättävät itsenäisesti, toteuttavatko ne leikkauksia vai eivät.

Useimmat kunnat näyttävät toteuttavan subjektiivisen päivähoidon rajausta ja ryhmäkoon nostamista koskevat päivähoitoleikkaukset, selviää Kuntaliiton tekemästä varhaiskasvatuskyselystä.

Kyselyyn vastanneista kunnista 16 ilmoitti, etteivät ne rajaa subjektiivista päivähoito-oikeutta. Joukossa ovat muun muassa Helsinki, Espoo ja Tampere. Kuntaliiton mukaan näissä kunnissa asuu noin 1,4 miljoonaa suomalaista.

Kuntaliiton kyselyyn vastasi 254 kuntaa eli 86 prosenttia kaikista Suomen kunnista.

Vastauksen antaneista kunnista 26 kertoi rajaavansa päivähoito-oikeutta. 45 kuntaa oli käsitellyt rajausta, mutta asiasta ei oltu vielä päätetty.

Enemmistö kunnista, 151 kuntaa, ei ollut käsitellyt toimielimissään varhaiskasvatusoikeuden rajaamista. Kunnat ovat voineet päättää itsenäisesti, toteuttavatko ne hallituksen ja eduskunnan päättämät päivähoitoleikkaukset.

Kuntien on kuitenkin tehtävä päätös erikseen vain silloin, jos ne haluavat toimia eri tavalla kuin laki määrittää, Kuntaliiton varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen muistuttaa.

”Todennäköistä on, että aika monessa kunnassa toimitaan lain mukaisesti. Jonkinlainen varaus on vielä pidettävä, sillä jotkut kunnat esimerkiksi saattavat odottaa päätöstä uudesta varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaista ja tekevät sitten kokonaisratkaisun”, Lahtinen sanoo.

Asiakasmaksulaki koskee päivähoitomaksujen korotuksia, jotka tulisivat muiden päivähoitoleikkausten tavoin voimaan elokuussa.

Eduskunta päätti viime joulukuussa rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti. Useat asiantuntijat ovat arvostelleet päätöstä.

Lahtinen toivoo, että keskustelu siirtyisi siitä, kuinka monta tuntia lapset päivähoidossa viettävät siihen, mitä he päivän aikana tekevät. Tärkeä kysymys on myös se, miten toiminta järjestetään osapäiväisenä tai -viikkoisena vanhempien ja lasten toiveita kuunnellen.

”Kaikkien lasten kanssa ne varhaiskasvatuslain mukaiset tavoitteet, kuten esimerkiksi iän ja kehityksen mukaisen kasvun ja hyvinvoinnin edistäminen, on saavutettava sekä nyt että ensi syksynä. Lapsen näkökulmasta tavoitteet on mahdollista saavuttaa myös esimerkiksi neljän tunnin päivittäisellä osallistumisella”, hän sanoo.

Kuntaliiton kyselyssä selvitettiin myös, ”miten kunnat aikovat edetä niin sanotun päivähoitoasetuksen suhdeluvun osalta.” Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, aikovatko kunnat nostaa yli 3-vuotiaiden päiväkotiryhmien kokoja.

Hallitus päätti asetuksella syksyllä, että jatkossa ryhmissä saa olla kahdeksan kokopäivälasta yhtä aikuista kohden eli 24 lasta kolmea kasvattajaa kohden. Tähän asti lapsia on saanut olla seitsemän aikuista kohti eli ryhmässä yhteensä 21.

Asiantuntijat ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat pelänneet, että ryhmäkoot voivat kasvaa käytännössä tätä enemmän, sillä osapäivälapsia koskevat löyhemmät henkilöstömitoitukset.

Kyselyssä 30 kuntaa kertoi päättäneensä jatkaa nykymallia ja 30 muuttaa käytäntöä lasten ja aikuisten välisen suhdeluvun osalta. Edelleen suurin osa kunnista ei ole päättänyt asiasta eli ne toteuttanevat uudistukset.

Lahtisen mielestä uudistus ei tarkoita sitä, että päiväkotiryhmiin lisättäisiin automaattisesti lapsia. Monet päiväkodit ovat nykyäänkin täynnä, hän sanoo.

”Kunnissa ei lähdetä välttämättä heti muuttamaan lapsimääriä, vaan toimitaan tilanteen mukaan. Jos päivähoitohakemuksia tulee kesken vuoden, mukaan voidaan ottaa ehkä lisää lapsia, tai toimia muulla tavalla joustavasti.”

Toisaalta kunnat ovat kertoneet, että vaikka vanhoihin päiväkoteihin ei mahtuisi isompia ryhmiä, uudistus otetaan huomioon, kun rakennetaan uusia päiväkoteja.

”Nykyäänkin tilat ovat monipuolisia, pienryhmille sopivia toimintatiloja. Se, että tehtäisiin tietylle lapsimäärälle sopivia huoneita, jossa oltaisiin ryhmän kanssa koko päivä, ei ole enää nykypäivää”, Lahtinen sanoo.

Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Munkkiniemeläisen päiväkoti Ruusun lasten vanhemmat kertovat, mitä mieltä he ovat päivähoitomaksuista. Toimittaja Virve Rissanen, kuvaus Janne Järvinen, leikkaus: Janne Elkki
Laura Räty väläyttää kotihoidon tuen leikkaamista
Laura Räty väläyttää kotihoidon tuen leikkaamista
Jos hallituksen kaavailemat päivähoitomaksujen korotukset toteutuvat, Helsingin pitäisi leikata kotihoidon tukea, jotta kotiin jääminen ei olisi liian houkuttelevaa, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok). Toimittaja: Kalle Silfverberg, kuva: HSTV.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat