Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Älä lyö lyötyä”, vaativat huolestuneet opiskelijat

Kotimaa
 
"Näpit irti!" huusivat opintotuen leikkamisesta suivaantuneet opiskelijat
"Näpit irti!" huusivat opintotuen leikkamisesta suivaantuneet opiskelijat
Opiskelijat osoittavat mieltään hallituksen aikeille leikata opintotukea. Suurmielenosoitus kokosi tuhansia nuoria Helsingin keskustaan. HSTV tapasi nuoria mielenosoituksen keskellä. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen.

Tuhannet opiskelijat vaativat loppua opintotukien leikkausaikeille keskiviikkona Helsingissä suuressa mielenosoituksessa, joka keräsi opiskelijaryhmiä paikalle Senaatintorille eri puolilta Suomea.

Tunnelma mielenosoituksessa oli äänekäs, määrätietoinen mutta asiallinen. Paikalla oli aistittavissa, että monella oli aidosti huoli toimeentulostaan.

Jos leikkaus toteutuu, se tarkoittaa isoa lovea opiskelijan rahoihin. Kahdeksankymmentä euroa on opiskelijan kuukauden ruuat, sanoi moni mielenosoituksessa. Sen verran leikkaus uhkaa syödä opiskelijan tuloista.

Mielenosoitus kulki Aleksanterinkatua pitkin Mannerheimintielle ja sieltä Kansalaistorille.

Hallituksen kaavailuissa opintotukijärjestelmää leikataan ja opiskelijoiden lainanottoa halutaan lisätä.

”Näpit irti opintotuesta”, ”Älä lyö lyötyä” ja ”Koulutus on tärkeä, käyttäkää järkeä”, olivat ääneen huudetut viestit hallitukselle.

”Henki on täällä korkealla, mutta ikävää on se, että joka kevät joudutaan opintotukea puolustamaan ja opiskelijat joutuvat perustoimeentulon puolesta pelkäämään”, sanoo Suomen opiskelijakuntien liiton Samokin puheenjohtaja Jemi Heinilä.

”Opiskelijoiden sosiaaliturva on jo tällä hetkellä heikoin mihin tahansa muuhun väestöryhmään verrattuna. Meillä on 200 euroa heikompi vähimmäisedun suuruus verrattuna esimerkiksi toimeentulotuen perusosaan ja nyt sitä ollaan vielä neljänneksellä leikkaamassa”, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Heikki Koponen.

Molemmat ihmettelivät sitä, että leikataan kovalla kädellä koulutuksesta, jonka samalla sanotaan olevan tulevaisuus. He vastustivat ajatusta, että yhä useampi joutuisi ottamaan lainaa.

Leikkauksen suuruus, 80 euroa, oli heidänkin mielestään valtava osuus, jolla olisi suuri vaikutus opiskelijan elämään.

”Monella opiskelijalla on jo tällä hetkellä se tilanne, että opintotuki ja asumislisä eivät yhteenlaskettunakaan riitä esimerkiksi vuokranmaksuun”, sanoo Koponen.

”Tässä monella korkeakoulutukseen pyrkivälläkin herää se kysymys, uskaltaako sinne lähteä, jos ainoa tapa perustoimeentulon turvaamiseen on laina”, sanoo Heinilä.

Koponen otti esimerkin Norjasta, jossa koulutuksen periytyvyys kasvaa, kun lainan paino tuessa kasvaa.

”Meillä periaate on ollut se, että riippumatta siitä, millaisella taustalla tulee, pääsee korkeakoulutukseen. Tätä ollaan nyt muuttamassa”, sanoo puolestaan Heinilä.

Mielenosoitusten sarja alkoi

Helsinki täyttyy erilaisista mielenosoituksista loppuviikon aikana. Ensimmäisenä vuorossa oli keskiviikkona opiskelijoiden mielenosoitus. Keskiviikkona järjestettiin myös metsähallituslain uudistusta vastustava mielenilmaus.

Perjantaina iltapäivällä Helsingissä nähdään traktorimarssi, joka sekin kokoontuu Senaatintorille.

Tässä vaiheessa MTK:n tukemaan mielenilmaisuun on ilmoittautuneita Facebook-sivuilla noin tuhat.

Lauantaina nähdään vielä neljäs iso mielenilmaus, hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustava Joukkovoima-mielenosoitus. Ilmoittautuneita on puolitoistatuhatta ja kiinnostuneita tuhansia enemmän. Kuljetuksia Senaatintorille järjestetään eri puolilta Suomea.

”Ota mukaan omat kyltit, banderollit, rummut, kattilat ja kaverisi! Näkyvät puoluetunnukset ovat kiellettyjä mielenosoituksessa, mutta puolueaktiivit ovat erittäin tervetulleita”, kerrotaan järjestäjien sivuilla.

Sami Kero / HS
Tuomas Dahlström Turusta kantoi Opintotuki ei riitä -pahvia Helsingissä.
Tuomas Dahlström Turusta kantoi Opintotuki ei riitä -pahvia Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat