Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljardileikkausten paikkailu alkoi – ministeriöiden kehysneuvottelut käynnissä

Neuvottelut tähtäävät 5. huhtikuuta pidettävään kehysriiheen. Suurimpia aiheita ovat turvapaikanhakijoista aiheutuvat lisämenot ja hallitusohjelman säästöpäätösten paikkailu.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Ministerit Alexander Stubb ja Timo Soini (selin), erityisavustaja Laura Åvall sekä valtiosihteeri Martti Hetemäki kokoustivat keskiviikkona.
Ministerit Alexander Stubb ja Timo Soini (selin), erityisavustaja Laura Åvall sekä valtiosihteeri Martti Hetemäki kokoustivat keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitusohjelmassa viime keväänä sovittujen miljardileikkausten paikkailu on suurin aihe ministeriöiden ja valtiovarainministeriön välisissä neuvotteluissa, jotka käynnistyivät tiistaina valtioneuvoston linnassa Helsingissä.

Kahdenkeskisillä neuvonpidoilla valmistaudutaan hallituksen neuvotteluun vuosia 2017–2020 koskevasta julkisen talouden suunnitelmasta eli kehysriiheen, joka pidetään 5. huhtikuuta.

Hallitusohjelmassa sovittiin neljän miljardin menoleikkauksista julkiseen talouteen. Tekemättä jääneiden ja peruttujen leikkausten takia summasta on jäämässä puuttumaan satoja miljoonia euroja. Esimerkkejä ovat indeksi-, työttömyysturva- ja asumistukileikkaukset.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan ministeriöt ovatkin nyt säästöjen sijaan esittäneet 300–400 miljoonan euron lisämenoja, vaikka jo aiemmin tavoitelluissa sopeuttamistoimissa on aukkoja.

”Jos halutaan pitää kiinni neljän miljardin tavoitteesta kiinni, tarvitaan uusia säästöpäätöksiä”, arvioi myös valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen (HS 4.3.).

Maahanmuutosta aiheutuu tuntuvasti lisämenoja. Esimerkiksi 15 000 turvapaikan vuosivauhti toisi vaalikauden lopussa vajaan miljardin lisälaskun verrattuna noin 3 000 hakijan tuloon vuodessa.

Myös useiden rakenteellisten uudistusten valmistelu on vielä kesken, jolloin niiden vaikutukset eivät välttämättä näy vielä ensi vuonna.

Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla yksi suurimpia rakenteellisia uudistuksia ja menoleikkauksia koskee toisen asteen ammatillista koulutusta, jonka kustannuksista on määrä säästää yli 200 miljoonaa euroa.

Keskiviikkona opetusministeriön lisäksi neuvotteluita kävivät esimerkiksi puolustusministeriö, ulkoministeriö ja valtioneuvoston kanslia.

Neuvottelut päättyvät torstaina, jolloin vuorossa ovat sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, oikeusministeriö ja tasavallan presidentin kanslia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat