Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimuksen vientivetoinen malli ei kelpaakaan kaikille

Kotimaa
 

Keskusjärjestöjen kilpailukykysopimukseen ei lopulta sisällytetty niin sanottua Suomen mallia eli mainintaa uudesta neuvottelumallista, jossa vientialat määrittelisivät palkankorotusvaran vuoden 2017 jälkeen.

Silti nyt käydään myös keskusteluja siitä, voisiko sopu mallista edesauttaa hallitusta pitämään reilummin lupauksensa veronkevennyksistä ja lisäleikkausten perumisesta.

Puhdas vientivetoinen malli ei kuitenkaan kelpaa kaikille. Se halutaan myös pitää erillään yhteiskuntasopimuksesta eli kilpailukykysopimuksesta.

Esimerkiksi akavalaisen Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että kilpailukykypakettiin ei saisi tuoda jälkijättöisesti enää uusia osia. ”Suomen malli on erillinen projekti, josta tulee neuvotella erikseen”, sanoo Luukkainen, joka on myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja.

Vientivetoisen palkkamallin ohella esillä on ollut myös ”avoimen sektorin” tai ”kilpailulle alttiiden alojen” malli.

Mutkia kilpailukykysopimukseen on tuonut kiista kattavuudesta, kun esimerkiksi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n suurin liitto Palvelualojen ammattiliitto Pam päätti, ettei se lähde neuvottelemaan sopimuksesta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on perännyt mahdollisimman laajaa kattavuutta eli kaikkien liittojen mukaan tuloa. Tiistaina myös SAK:n toiseksi suurin liitto JHL ilmoitti, ettei se aloita liittosoveltamisneuvotteluja tässä tilanteessa. Nyt odotetaan uusia avauksia joko EK:n tai maan hallituksen suunnalta, JHL viestitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat