Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salon arvokuljetusryöstöstä epäilty ruotsalaismies suunnitteli Suomen Pankin ryöstön

Kotimaa
 
Moottoritieryöstö kuohutti helmikuussa – video näyttää tapahtumapaikat
Moottoritieryöstö kuohutti helmikuussa – video näyttää tapahtumapaikat
Helmikuinen arvokuljetuksen ryöstöyritys Salon Kiikalassa oli poikkeuksellinen Suomen oloissa. Minuutin mittainen video näyttää tapahtumapaikat.

Yksi Salon arvokuljetusryöstöstä epäilty on ruotsalaismies, joka oli suunnittelemassa ja toteuttamassa Suomen Pankin ryöstöä Turussa vuonna 2007. Rahakuljetus ryöstettiin Turussa Suomen pankin pihalla, ja ryöstäjät saivat saaliikseen runsaat 1,5 miljoonaa euroa. Hän kuului ryöstöä suunnitelleeseen kolmen miehen ydinryhmään. Saalista ei löydetty koskaan.

Ruotsalaismies, jolla on myös Suomen kansalaisuus, sai 9 vuoden ja kuuden kuukauden pituisen tuomion Suomen Pankin ryöstöstä ja samana vuonna tehdystä Liedon arvokuljetusryöstön yrityksestä.

Turun hovioikeus kuitenkin lievensi miehen tuomiota. Oikeus katsoi, että Liedon arvokuljetusryöstön yritys ei ollut ryöstöyritys, vaan pelkää valmistelua. Rikoksen valmistelu ei ollut vielä vuonna 2009 rikos.

Keskusrikospoliisi jätti keskiviikkona vangitsemisvaatimuksen neljästä miehestä Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. Miesten rikostaustasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Toinen rahakuljetusryöstöyrityksestä vangittavaksi vaadittu on 44-vuotias mies, joka oli mukana arvokuljetusryöstöyrityksessä Loimaalla huhtikuussa 2011.

Neljä miestä odotteli autossaan noin tunnin loimaalaisen marketin pysäköintialueella rahankuljetusautoa. Miehet olivat pukeutuneet luotiliiveihin ja varustautuneet konetuliasein. Poliisi oli tarkkaillut ryhmän toimia, esti ryöstön ja otti miehet kiinni. 44-vuotias sai ryöstöyrityksestä vankeutta viisi vuotta ja 8 kuukautta.

Miehellä on myös huumerikostausta. Lahdessa ainakin aiemmin asunut mies tuomittiin vuonna 2007 kokaiinin salakuljetuksesta kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankilatuomioon. Oikeuden päätöksen mukaan mies vastaanotti kahden vuoden aikana yli 700 grammaa kokaiinia myytäväksi.

Kahdella vangituksi epäillyllä on rankka rikostausta juuri arvokuljetusryöstöissä. Miten nopeasti poliisin tutkinta keskittyi ns. vanhoihin tekijöihin?

”Emme halua kommentoida asiaa esitutkinnan tässä vaiheessa millään tavalla tutkinnallisista syistä”, toteaa tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen.

Myös kolmannella vangituksi vaaditulla on rankka rikostausta. Espoossa ainakin aiemmin asunut mies tuomittiin vuonna 2006 huumejutussa yhdeksän vuoden vankeuteen. Huumejoukko kuljetti Suomeen yli 13 kiloa amfetamiinia ja tuhat ekstaasitablettia.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen vuonna 2014 kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen ammattimaisesta kätkemisrikoksesta sekä muun muassa huumausainerikoksesta.

Poliisi pidätti viisi epäiltyä pääkaupunkiseudulla, mutta vaatii vangittavaksi tässä vaiheessa vain neljää. Epäillyillä oli piilopaikka Kiikalan alueella Salossa. Heidän epäillään piileskelleen siellä rikoksen jälkeen. Poliisi teki pidätysten yhteydessä useita kotietsintöjä epäiltyjen hallinnoimiin tiloihin ja ajoneuvoihin.

Salon arvokuljetusryöstöyrityksen vangitsemisistunto järjestetään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa perjantaina.

Poliisi pyytää yhä uusia vihjeitä tekijöistä sekä Kiikalan keskustan liepeillä helmikuussa liikkuneista vieraista ihmisistä ja ajoneuvoista.

Mahdolliset tiedot voi ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen tku.krp@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 040 371 3177.

Oikaisu 11.3.2016 kello 14.55: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, kolmas vangituksi vaadituista miehistä on tuomittu Espoon käräjäoikeudessa kolmen ja puolen vuoden vankeuteen muun muassa ammattimaisesta kätkentärikoksesta vuonna 2014, ei vuonna 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat