Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cesiumhavainnon aiheutti UPM:n tehtaan mittalaitteen säteilykapseli

”Kapseli on vuodelta 1975. Voi olla, että ajan kuluessa kuori on heikentynyt, ja se on alkanut päästää cesiumia ulos”, Suomen Nukliditekniikka Oy:n Jarno Koikkalainen sanoo. ”Onni onnettomuudessa, etten saanut purettua kapselia. Silloin kontaminaatio olisi ollut vielä suurempi.”

Kotimaa
 
Radioaktiivinen saaste levinnyt pikkufirmasta Säteilyturvakeskuksen tiloihin.
Radioaktiivinen saaste levinnyt pikkufirmasta Säteilyturvakeskuksen tiloihin.
Säteilyturvakeskus on joutunut aloittamaan pitkälliset puhdistystyöt kellaritiloissaan, kun samassa rakennuksessa toimivasta pikkufirmasta on levinnyt radioaktiivista cesiumia. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Fakta

Cesium-137

 Cesium-137 on alkuaine cesiumin radioaktiivinen isotooppi. Cesium on pehmeä alkalimetalli, joka hapettuu nopeasti joutuessaan tekemisiin ilman kanssa.

 Muodostuu yleisimmin ytimen halkeamis- eli fissioreaktiossa.

 Koska cesium-137 muodostaa helposti sidoksia kloridien kanssa, se esiintyy yleensä kiteisen jauheen muodossa. Puhtaassa muodossaan huoneenlämmössä cesium-137 on nestemäistä.

 Cesium-137:ää ja siitä lähtevää säteilyä käytetään esimerkiksi teollisuuden mittalaitteissa.

 Cesium-137:ää on levinnyt ympäristöön muun muassa Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 1986 ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa vuonna 2011.

Lähde: Centers for Disease Control and Prevention

Viime viikolla tehdyn cesiumhavainnon lähteeksi on varmistunut metsäyhtiö UPM:n käytössä olleen mittalaitteen säteilykapseli. UPM tiedotti asiasta myöhään torstai-iltana.

Tiedotteen mukaan mittalaite on ollut käytössä UPM:n Jämsänkosken tehtaan hiertämöllä. Laite irrotettiin purkutöissä tammikuun alussa, jonka jälkeen se siirrettiin Kaipolan tehtaalle suljettuun säteilylähdevarastoon.

Säteilyturvakeskus (Stuk) kävi torstaina varmistamassa Jämsänkosken ja Kaipolan tilojen puhtauden. Stuk totesi, etteivät tilat ole saastuneet, kertoo UPM tiedotteessaan.

Suomen Nukliditekniikka Oy:tä pyörittävä Jarno Koikkalainen toi viikkoa aiemmin tiloihinsa Helsingin Roihupeltoon säteilykapseleita toimitettavaksi loppusijoitukseen Olkiluotoon.

Niiden joukossa oli hienojakoista radioaktiivista pölyä levittänyt mittalaitteen säteilykapseli.

”Yhdestä purkamatta jääneistä säteilylähdesuojuksista löytyi aivan älytön kontaminaatio (saastuminen). Selvisi, että säteilylähde siellä sisällä on rikkoutunut”, Koikkalainen sanoo.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) Säteilytoiminnan valvonta -osaston johtaja Eero Kettunen vahvistaa tiedot.

Kyseessä on Koikkalaisen mukaan noin 20 senttimetriä korkea ja halkaisijaltaan 15-senttinen teräksestä ja lyijystä valmistettu lieriö, jonka sisällä on pieni teräskapseli. Kapselin sisällä on pulverimaista cesium 137:ää.

Kapseli on tiukasti hapettunut kiinni suojalieriöön, eikä sitä todennäköisesti edes yritetä saada ulos.

”Kapseli on vuodelta 1975. Voi olla, että ajan kuluessa kuori on heikentynyt, ja se on alkanut päästää cesiumia ulos”, Koikkalainen sanoo.

”Onni onnettomuudessa, etten saanut purettua kapselia. Silloin kontaminaatio olisi ollut vielä suurempi.”

Vioittunut lieriö on nyt pakattu tiiviisti muoviin ja varastoitu odottamaan siirtoa Olkiluotoon.

Cesiumpäästön lähde löytyi vasta useita päiviä kestäneen etsinnän jälkeen.

”Rikkinäistä lähdettä ei ole ennen sattunut kohdalle”, Koikkalainen sanoo.

Myös Eero Kettusen mukaan kapseleiden rikkoutumiset ovat hyvin harvinaisia.

”Ei ole sattunut omalle kohdalleni aiemmin.”

Tilanne jatkuu Helsingin Roihupellossa nyt pikkutarkoilla siivoustöillä. Säteilyturvakeskus siivoa ensin oman autotallinsa ja kellaritiloja, joihin cesiumia on päässyt. Kukaan ei tiedä, montako päivää työhön menee.

”Haluamme jokaisen atomin saada sieltä pois, ettei se lähde leviämään muihin tiloihin”, ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen sanoo.

Suomen Nukliditekniikan tilat ovat myös pahoin saastuneet. Niiden siivoukseen päästään vasta, kun Stuk on puhdistanut omansa.

”Putsaus on työläs prosessi. Vaikea sanoa, kauanko kestää, kun siellä on kaikenlaista irtotavaraa. Pari kolme viikkoa arviolta”, Koikkalainen sanoo.

Suomen Nukliditekniikka kerää muun muassa teollisuudelta ja sairaaloilta matala-aktiivista jätettä ja toimittaa sitä edelleen loppusijoitukseen. Toiminta on pysähdyksissä siivouksen ajan.

Osapuolet eivät ole vielä keskustelleet vastuukysymyksistä ja kustannusten jaosta.

Suojapukuihin sonnustautuneet Stukin työntekijät aloittivat keskiviikkona kellaritilojen puhdistamisen.

Pintoja, aluksi autotallin lattiaa, pyyhitään kosteilla räteillä jokaisen cesiumatomin keräämiseksi pois. Välillä tehdään aikaa vieviä mittauksia etenemisen kartoittamiseksi.

”Stuk haluaa tilat täysin puhtaaksi, koska riskinä on laitoksen herkkien laboratoriotilojen ja -laitteiden saastuminen”, Tarja Ikäheimonen sanoo.

Ihmisille Helsingissä havaituista cesiummääristä ei Ikäheimosen mukaan aiheudu riskiä.

”Kostealla pyyhkiminen on paras käsittelytapa, jotta aine ei pöllyä eteenpäin.”

Stuk kertoi maanantaina, että se oli havainnut Helsingin ilmassa radioaktiivista cesiumia tuhatkertaisesti enemmän kuin sitä on normaalisti.

Havainto tehtiin viime viikon torstaina ja perjantaina. Säteilyn määrä oli kuitenkin vain miljoonasosa siitä, joka olisi edellyttänyt ihmisten suojautumista.

Mystisen säteilyn lähdettä etsitään Roihupellossa
Mystisen säteilyn lähdettä etsitään Roihupellossa
Säteilyturvakeskuksen mittausauto etsi mahdollista Cecium-laskeumaa keskuksen ympäristöstä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
"Tuhkimo" mittasi suuret lukemat radioaktiivista ainetta viime viikolla
"Tuhkimo" mittasi suuret lukemat radioaktiivista ainetta viime viikolla
Säteilyturvakeskuksen katolla Helsingin Roihupellossa on "Tuhkimo"-niminen hiukkaskerääjä. Siihen kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää 3.-4. päivä maaliskuuta. Määrä on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, mutta siitä ei ole ihmiselle vaaraa. Toimittaja Jarmo Huhtanen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Terhi Liimu / HS
Tarkastaja Jani Turunen tutki näytteitä gammalaboratoriossa Säteilyturvakeskuksessa Helsingin Roihupellossa. Sylinterimäiset lyijysuojat olivat ”lyijylinnoja”. Edessä niin sanottu lyijylinna, joka suojaa mitattavaa näytettä ulkoiselta säteilyltä.
Tarkastaja Jani Turunen tutki näytteitä gammalaboratoriossa Säteilyturvakeskuksessa Helsingin Roihupellossa. Sylinterimäiset lyijysuojat olivat ”lyijylinnoja”. Edessä niin sanottu lyijylinna, joka suojaa mitattavaa näytettä ulkoiselta säteilyltä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat