Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ompelija toivoi irtisanomistaan, sai potkut yli puoli vuotta myöhemmin

Korkeimman oikeuden mukaan irtisanominen oli epäasiallinen. Toive potkuista oli sanottu huonoa työilmapiiriä koskeneessa yleisluontoisessa keskustelussa.

Kotimaa
 

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan tehdas irtisanoi epäasiallisilla perusteilla ompelijan, joka oli yli puoli vuotta aiemmin toivonut potkuja. Ompelija oli sanonut toiveensa keskustelussa, joka liittyi huonoon työilmapiiriin.

KKO:n mukaan yhtiöllä oli peruste irtisanoa kolmesta ompelijasta yksi tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Nyt oli kyse siitä, oliko työnantajan ilmoittama peruste asiallinen.

Ompelija sai potkut useita kuukausia kestäneen sairausloman jälkeen. Sairauslomaa oli edeltänyt työilmapiiriä koskeva keskustelu, jossa ompelija oli yleisellä tasolla ilmoittanut, ettei hänellä ollut mitään irtisanomista vastaan.

KKO totesi, että irtisanoessaan työntekijöitä tuotannollisista ja taloudellisista syistä työnantaja voi valita irtisanottavat varsin vapaasti. Huomioon voidaan ottaa työnantajan liiketaloudelliset tarpeet ja työntekijöiden soveliaisuuden jäljelle jääviin tehtäviin.

”Koska irtisanomisperusteiden tulee olla asiallisia myös silloin, kun irtisanominen perustuu taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin, irtisanottavia valittaessa käytettävät perusteet eivät kuitenkaan saa olla syrjiviä eivätkä muutoinkaan asiattomia. Korkein oikeus katsoo, että valintaperusteen asiallisuus tarkoittaa muun ohella sitä, että työnantajan ilmoittama peruste on todellinen”, KKO korostaa ennakkopäätöksessään.

KKO totesi, että ompelija oli sanonut toiveensa potkuista seitsemän kuukautta aiemmin yleisluontoisissa keskusteluissa. Tosiasiassa hän ei halunnut tulla irtisanotuksi.

KKO:n mielestä oli epäasiallista ja työnantajan lojaliteettivelvoitteen vastaista, että työnantaja irtisanoi ompelijan tällaisen keskustelun perusteella tarkistamatta hänen kantaansa uudelleen. Ompelijalle on maksettava korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä viiden kuukauden palkkaa vastaava määrä eli noin 13 500 euroa.

KKO:n päätöksen tekivät oikeusneuvokset Pertti Välimäki, Ilkka Rautio, Jukka Sippi, Mika Huovila ja Tuomo Antila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat