Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

JSN vaatii viranomaisilta tiukempaa linjaa toimittajiin kohdistuvissa uhkailutilanteissa

Julkisen sanan neuvoston mukaan poliisi ja syyttäjät eivät ole suhtautuneet uhkailuun riittävän vakavasti. Uhkailu vaarantaa sananvapauden, koska kaikkia aiheita ei ehkä uskalleta käsitellä.

Kotimaa
 

Journalismin etiikkaa valvovan Julkisen sanan neuvoston (JSN) mielestä viranomaisten on puututtava nykyistä tiukemmin toimittajiin kohdistuvaan uhkailuun. Nykyisin poliisi ja syyttäjä eivät ole suhtautuneet uhkailuun riittävän vakavasti, JSN toteaa torstaina antamassaan lausumassa.

JSN:n mukaan toimittajan henkilöön kohdistuvalla uhkailulla on laajoja haittavaikutuksia, jotka kohdistuvat koko suomalaiseen yhteiskuntaan.

”Epäasiallinen palaute ja suoranainen uhkailu saattavat vähentää tai kokonaan estää tiettyjen asioiden käsittelyn mediassa. Tämä on ollut jo aiemmin nähtävissä, kun jotkut tutkijat ovat pidättäytyneet kommentoimasta julkisuudessa araksi kokemiaan aihealueita”, JSN toteaa.

”Tietoinen ja tiedostamaton itsesensuuri on uhka sananvapaudelle sekä yhteiskunnalliselle keskustelulle ja sitä kautta koko demokraattiselle yhteiskuntajärjestykselle”, JSN painottaa.

JSN otti asiaan kantaa uhkailujen kohteeksi joutuneen toimittajan pyynnöstä. Toimittaja oli käsitellyt kirjoituksessaan Kempeleessä tapahtunutta raiskausepäilyä. Jutussaan hän oli kysynyt poliisilta, miksi tiedotteessa mainittiin epäiltyjen olevan ulkomaalaistaustaisia.

Kirjoituksen jälkeen toimittaja sai uhkaavia puheluita ja tekstiviestejä. Hän teki niistä rikosilmoituksen. Poliisi aloittikin tutkinnan laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta, mutta tutkinta lopetettiin rikoksen vähäisyyden takia.

Päätöksen tehnyt syyttäjä perusteli tutkinnan lopettamista sillä, että toimittajien edellytetään asemansa perusteella ”sietävän enemmän loukkaavia kommentteja kuin jonkun julkisuudelta suojassa työtään tekevän henkilön”.

Toimittaja oli asiasta täsmälleen päinvastaista mieltä. Hänen mielestään toimittajiin kohdistuvat uhkaukset ovat erityisen vakavia, koska silloin ei hyökätä vain yksittäistä toimittajaa vastaan, vaan sananvapautta vastaan.

Toimittajille voi pahimmassa tapauksessa tulla pelko kirjoittaa tietyistä aiheista ja näkökulmista, toimittaja totesi. Hän jatkoi, että toimittaja pelottelu on vakava teko demokratiaa ja journalismin puolueettomuutta vastaan.

JSN oli asiasta samaa mieltä. JSN:n mukaan toimittajan työ on julkista, ja sitä voidaan arvostella rankkaankin sävyyn, mutta toimittajan henkilöön ja hänen lähipiiriinsä kohdistuviin uhkauksiin viranomaisten on suhtauduttava nykyistä vakavammin. Muuten uhkaukset nousevat sananvapauden esteeksi.

”Julkisen sanan neuvosto edellyttääkin, että poliisi ja syyttäjä suhtautuvat nykyistä aktiivisemmin tällaisiin sananvapautta uhkaaviin rikoksiin”, JSN vaatii.

STT kertoi illalla, että Valtakunnansyyttäjänvirasto on linjaamassa, miten syyttäjälaitoksen tulisi suhtautua toimittajiin kohdistuviin vihaviesteihin ja uhkailuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat