Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laivojen päästöille Itämerellä tulossa tiukat typpirajat vuonna 2021 – myös empinyt Suomi mukana

Itämeren maat hyväksyivät typpirajoitusalueen aikataulun. Myös viime metreille empinyt Suomi tuli mukaan.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Itämeren laivaliikenteen typpirajoitukset ovat kiristymässä.
Itämeren laivaliikenteen typpirajoitukset ovat kiristymässä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Itämeren rantavaltiot hakevat laivaliikenteelle tiukkoja typpirajoituksia vuodesta 2021 alkaen. Itämeren suojelukomissio Helcom hyväksyi aikataulun vuosikokouksessaan torstaina. Myös viime hetkeen kantaansa empinyt Suomi ilmoitti olevansa valmis hyväksymään uudet rajoitukset.

Yksimielinen päätös tarkoittaa sitä, että rantavaltiot toimittavat kansainväliselle merenkulkujärjestölle IMO:lle hakemuksen Itämerelle perustettavasta typpirajoitusalueesta, joka tulisi voimaan 1.1.2021. Tuolloin kaikilla Itämerellä seilaavilla uusilla aluksilla tulee olla joko katalysaattori tai niiden tulee käyttää nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä.

Tavoite on vähentää Itämeren rehevöitymistä. Merenkululla on siinä merkittävä rooli, sillä laivojen savupiipuista Itämereen päätyvän rehevöittävän typpilaskeuman määrä on satakertainen verrattuna paljon kohua aiheuttaneisiin risteilyalusten jätevesipäästöihin.

Ilman kautta tuleva kuormitus on neljännes Itämeren kokonaistyppikuormituksesta. Meriliikenteen osuus on tästä kymmenen prosenttia.

Itämerelle perustettavasta tiukkojen päästörajojen NECA-alueesta on keskusteltu vuodesta 2008. Silloin IMO hyväksyi typpidioksidipäästöjen rajoittamisen vaiheittain.

Vuonna 2012 rantavaltiot hyväksyivät yksimielisesti, että Itämerelle haetaan NECA-statusta. Sen sijaan päätös aikataulusta on puuttunut.

Asian eteneminen edellyttää rantavaltioiden yhteistä hakemusta IMO:lle. Se viivästyi pitkään Venäjän vastustuksen vuoksi, mutta viime metreillä Suomi ryhtyi empimään. Taustalla on tiettävästi hallitusohjelman kirjaus, että elinkeinoelämälle ei hyväksytä uusia velvoitteita vaalikauden aikana.

Nyt Suomen hallitus on linjannut, että säätelystä aiheutuvat kustannukset kompensoidaan suomalaiselle teollisuudelle. Lisäkustannukset arvioidaan vähäisiksi.

Myös Pohjanmerelle ja Englannin kanaaliin valmistellaan NECA-aluetta. Tavoite on, että Itämeren ja Pohjanmeren maat etenevät hakemuksissaan yhtä aikaa niin, että uusia laivoja koskevat rajoitukset tulisivat voimaan vuonna 2021. Nykyisiä aluksia rajoitukset eivät koske.

Typenoksidien erityisalueella tulee vähentää typpipäästöjä 80 prosenttia, mikä voidaan toteuttaa joko asentamalla katalysaattori tai siirtymällä nesteytettyyn maakaasun (LNG). Tavoite on vähentää laivojen typpipäästöjä 7 000 tonnilla 30 vuodessa.

NECA-alueen kustannuksia pohtinut ympäristöministeriön työryhmä arvioi rajoituksista aiheutuvien lisäkustannusten olevan huomattavasti vähäisemmät kuin paljon kohua herättäneestä rikkisäätelystä koituneet kustannukset. Lisäksi ne toteutuvat pitkän ajan kuluessa.

Typpioksidien päästörajat koskevat vain uusia, vuonna 2021 ja sen jälkeen rakennettavia laivoja. Tämän vuoksi NECA-alueesta aiheutuvat lisäkustannukset Suomeen suuntautuvalle merenkululle arvioidaan niin sanotussa katalysaattorivaihtoehdossa noin 6 miljoonaksi euroksi vuonna 2025. Vuonna 2040 kustannukset olisivat katalysaattorivaihtoehdossa 30 miljoonaa euroa.

LNG-vaihtoehdossa ”typpilisää” ei ole.

Työryhmä korostaa myös rajoitusten hyötyjä. NECA-säätely osaltaan hyödyttää LNG-moottoreihin perustuvaa suomalaista cleantechin osaamista, tuotantoa ja kilpailukykyä. Vähäpäästöisiä laivamoottoreita kehittää muun muassa Wärtsilä.

Suomen varustamot ry arvioi jäsentensä investoivan lähiliikenteessä pääasiassa LNG-aluksiin vuodesta 2021.

LNG:n käyttö polttoaineena vähentää typpipäästöjen lisäksi hiukkaspäästöjä ja hiilidioksidipäästöjä. Rikkipäästöt putoavat lähes nollaan LNG:tä käytettäessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat