Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sateet ja ukkoskuurot voidaan ennustaa ensi kesänä tarkemmin – uusi järjestelmä parantaa ennusteita

Vastedes Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden tarkkuus paranee, eli säätä voidaan ennustaa entistä pienemmille alueille.

Kotimaa
 
Juha Metso
Sään ennustaminen helpottuu, kun Ilmatieteen laitos saa käyttöönsä entistä tarkemman järjestelmän. Kuva Provinssirockista vuodelta 2015.
Sään ennustaminen helpottuu, kun Ilmatieteen laitos saa käyttöönsä entistä tarkemman järjestelmän. Kuva Provinssirockista vuodelta 2015. Kuva: Juha Metso

Ilmatieteen laitos saa käyttöönsä uuden Euroopan sääennusteiden keskuksen (ECMWF) mallipäivityksen, kertoo Ilmatieteen laitos tiedotteessaan. Sen avulla globaalista säästä saa aiempaa tarkempia ennusteita. Malliversio otetaan Ilmatieteen laitoksella käyttöön heti.

”Aikaisemmin sääennusteet ovat parantuneet noin 24 tunnilla joka kymmenes vuosi, joten tämä 12 tunnin hyppy on iso askel eteenpäin säämallien kehityksessä”, sanoo ECMWF:n pääjohtaja Florence Rabier tiedotteessa.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ennusteet kesäsateista tai ukkoskuuroista täsmentyvät ja niitä voidaan tehdä pidemmälle aikavälille.

”Sääennusteiden laatu paranee ja näkyy ennen kaikkea siinä, että pienemmän mittakaavan sääilmiöitä pystytään kuvaamaan tarkemmin, vaikka omat rajoitetun alueen mallimme ovat jo pitkään näitä ilmiöitä kuvanneet”, toteaa laitoksen sää- ja turvallisuuskeskuksen yksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen tiedotteessa.

Myös sääennusteiden tarkkuus paranee aikaisemmasta 16 kilometristä 9 kilometriin. Se tarkoittaa sitä, että säätä voidaan ennustaa yhä tarkemmin rajatuille alueille. Lisäksi muutos takaa sääennusteiden saatavuuden kymmeneen vuorokauteen asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat