Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopatuksi luultua tutkimusneuvostoa herätetään henkiin – ministereitä mukana entistä vähemmän

Hallitusta tutkimusasioissa tukevassa elimessä olisi 20 sijaan enää yhdeksän jäsentä. Tavoitteena aito päätöksenteko.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Elinkeinoministeri Olli Rehn.
Elinkeinoministeri Olli Rehn. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tutkijapiireissä jo kuopatuksikin kuviteltu tutkimus- ja innovaationeuvosto (TIN) herätetään henkiin, mutta entistä suppeampana.

Neuvostoa johtaa yhä pääministeri, mutta yhteensä ministereitä on siinä kymmenen sijaan vain neljä. Varapuheenjohtajia ovat entiseen tapaan opetus- ja kulttuuriministeri sekä elinkeinoministeri. Uuden neuvoston ministerijäseniä ovat siis ainakin pääministeri Juha Sipilä (kesk), opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).

Hallitus päätti torstaina neuvostoa säätelevän asetuksen muutoksesta, jonka mukaan valtioneuvostoa tutkimusasioissa tukevan elimen jäsenmäärä putoaa 20:stä yhdeksään. Asetus tulee voimaan 1. huhtikuuta.

Hallitusneuvos Immo Aakkulan mukaan muiden kuin ministerijäsenten rekrytointi on jo käynnissä.

Neuvosto on yleensä asetettu aina hallituskaudeksi. Neuvostosta tehtiin jo vuonna 2014 arviointi, ja tulosten mukaan sen asema oli heikentynyt ja kaipasi uudistamista.

Vesa Moilanen
Pääministeri Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä.

Aakkulan mukaan neuvoston koon pienentäminen mahdollistaa sen, että se pystyy aitoon keskusteluun ja tekemään aloitteita. ”Ei niinkään tehdä tilannekuvia, vaan päätöksiä”, Aakkula sanoo.

Asioita on määrä valmistella laajana yhteistyönä, ja siitä vastaavat valtioneuvoston kanslia, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Akatemia sekä Innovaatiorahoituskeskus Tekes. Erillisestä sihteeristöstä luovutaan, ja keskeinen rooli on ministeriöiden ulkopuolisilla asiantuntijoilla.

Neuvostolla on ollut tapana laatia toimikautensa päätteeksi politiikkalinjaus. Tuorein valmistui vuoden 2014 lopulla nimellä Uudistuva Suomi – tutkimus- ja innovaatiopolitiikan suunta 2015–2020.

”Koulutukseen, tutkimukseen ja innovointiin on panostettava ennakoiden, jopa 20 vuoden tähtäimellä. Viisaasti kohdennetut voimavarat tuottavat laadukkaampaa koulutusta ja tieteellistä tutkimusta sekä menestyviä innovaatioita, parempia työpaikkoja ja yritysten kasvua”, pääministeri Alexander Stubbin (kok) allekirjoittamassa esipuheessa linjattiin.

Vesa Moilanen
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Myös korkeakoululaitoksen radikaalia uudistamista raportissa vaadittiin ja väläyteltiin myös jopa niin sanotusta duaalimallista luopumista tai ainakin pitkälle vietyä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä.

Esimerkiksi: ”Mahdollistetaan alueelliset tai paikalliset kokeilut, joissa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen hallinto-, palvelu- ja opetustoimintoja yhdistetään samaan organisaatioon. Tutkintojen tuottama erilainen osaaminen säilytetään.”

Maininta on kuin suoraan Tampere3-hankkeesta, joka tähtää korkeakoulukonserniin. Siinä Tampereen yliopistosta ja Tampereen teknillisestä yliopistosta on määrä muodostaa uusi säätiöyliopisto, joka omistaisi myös Tampereen ammattikoreakoulun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat