Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliitto Pro voitti Finnairin lakkokiistassa – KKO tuomitsi kolmen miljoonan uhkasakon laittomaksi

Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen mukaan työnantaja ei voi estää lakkoa uhkasakoilla, kun työehtosopimus on voimassa.

Kotimaa
 

Ammattiliitto Pro pitää merkittävänä korkeimman oikeuden (KKO) ennakkopäätöstä, jonka mukaan työnantaja ei voi estää uhkasakkovaatimuksilla lakon aloittamista silloin, kun työehtosopimus on voimassa. ”Lakkoilua ei voi pysäyttää uhkasakolla”, sanoo lakimies Kari Tiainen Prosta.

Finnairin lakkokiista sai alkunsa kesällä 2012, kun Finnairin toimihenkilöt ilmoittivat aloittavansa lakon. Tiaisen mukaan kyseessä olivat työnantajan aikomukset heikentää niin sanottuja lähtöpaketteja irtisanomistilanteessa.

Työnantaja haki Helsingin käräjäoikeudesta väliaikaisen turvaamistoimipäätöksen, jolla kiellettiin lähes kolmen miljoonan euron sakon uhalla toimihenkilöitä aloittamasta lakkoa. Uhkasakon takia lakko peruuntui ja vuosia kestänyt oikeusprosessi alkoi.

Ammattiliitto Pro piti väliaikaista turvaamistoimipäätöstä lainvastaisena. Pron mielestä toimihenkilöiden lakkoa ei ollut ylipäänsä mahdollista estää tuomioistuimen päätöksellä.

Pro kanteli päätöksestä Helsingin hovioikeuteen, joka jätti kantelun tutkimatta. Hovioikeuden päätöksestä valitettiin korkeimpaan oikeuteen, joka nyt totesi käräjäoikeuden vuonna 2010 antaman väliaikaisen turvaamispäätöksen lainvastaiseksi.

Tiaisen mukaan tapaus on karmaiseva esimerkki siitä, miten epäoikeudenmukaisella tavalla oikeusprosessit Suomessa voivat toimia.

Työnantajat saivat vuonna 2012 yhdessä päivässä käräjäoikeudelta turvaamistoimipäätöksen, jonka avulla he pääsivät miljoonien eurojen uhkasakolla haluamaansa lopputulokseen eli eroon työnantajalle kiusallisesta lakosta.

Työntekijöillä taas kesti neljä vuotta saada oikaisu asiaan, vaikka muutoksenhakuprosessi laitettiin vireille heti päätöstä seuraavalla viikolla, Tiainen kertoo.

Pro on nostanut Finnairia vastaan myös vahingonkorvauskanteen perusteettomasta turvaamistoimesta. Sen käsittely on vielä kesken Helsingin käräjäoikeudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat