Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Traktorimarssiin osallistuva hiehojen kasvattaja – ”Tässä on koettu jo tuottaja­hinnan lasku ja Venäjän pakotteet”

Kotimaa
 
Lauri Rotko
”Tässä on koettu jo tuottajahinnan lasku ja Venäjän pakotteet, jotka torppasivat viennin”, sukutilallaan hiehoja hoitava Maija Sinisalo sanoo.
”Tässä on koettu jo tuottajahinnan lasku ja Venäjän pakotteet, jotka torppasivat viennin”, sukutilallaan hiehoja hoitava Maija Sinisalo sanoo. Kuva: Lauri Rotko
Fakta

Traktorimarssi näkyy liikenteessä

 Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) traktorimarssiin osallistuu perjantaina arviolta 2 000 viljelijää.

 Traktorimarssi vaikuttaa Helsingin liikenteeseen aamulla ja iltapäivällä.

Sysmä

”Päättäjille tätä mielenilmausta halutaan viijä”, sanoo Sysmän Särkilahden kylässä hiehoja kasvattava Maija Sinisalo, 38.

Hän osallistuu seudun muiden viljelijöiden kanssa Helsingin Senaatintorin mielenosoitukseen perjantaina.

Tilat ovat joutuneet ahdinkoon monesta syystä, joista viimeisin on tukimaksujen viivästyminen. Sinisalokin on joutunut lykkäämään vakuutusten maksamista.

”Harva pystyy toimimaan viljelijänä ilman lainaa, jos tilalle investoi ja haluaa kehittää sitä. Velkaa on myös aloittaneilla viljelijöillä, kuten minulla.”

Sinisalo osti sukutilan pari vuotta sitten ja rahoitti kaupan lainalla.

Pihatossa kasvaa lähes neljäkymmentä hiehoa eli nuorta lehmää. Tilan tuloista puolet muodostuu hiehojen hoitomaksuista ja viljan myynnistä, toinen puoli erilaisista tuista.

Pelto- ja eläintukien lisäksi tila saa tukia myös luonnonhoidosta ja ympäristösopimuksesta, koska Sinisalo hiehoineen hoitaa metsälaidunta.

Tukea saa metsälaitumen aitaamiseen ja muihin kuluihin.

Puheet ”tukiaisilla” elävistä viljelijöistä harmittavat Sinisaloa. Hän muistuttaa, ettei mitään tukiaisia ole olemassakaan.

”Kukaan ei Suomessa ole valmis maksamaan ruuasta niin paljon, että sen tuottaminen kannattaisi ilman tukia. Se vain on hyväksyttävä”, Sinisalo painottaa.

Sinisalo on valmistunut maatalous- ja metsätieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistosta.

Sinisalo tuntee hyvin EU-tukihakemusten käsittelyn, koska hän on myös itse työskennellyt ProAgria Hämeessä tukihakemusten käsittelijänä.

Suomessa tukibyrokratia on Sinisalon mukaan mammuttimaista.

Viime hakukaudella tukiperusteet muuttuivat kesken kauden. Ne, jotka tekivät hakemukset sähköiseen järjestelmään heti sen avauduttua, joutuivat toteamaan, että hakuperusteet olivatkin muuttuneet.

”Tukikauden muututtua viime vuonna ei ollut mitään siirtymäkautta, vaan tukimaksatukset raa’a sti siirtyivät.”

”Kuukausittainen maitolitra-perusteinen tuki loppui ja kaikkia tukia siirrettiin myöhemmäksi, jopa tämän vuoden puolelle. Ja samaan aikaan viljelijän pitäisi maksaa lainat, ostaa rehut, huoltaa koneet ja syödäkin pitäisi”, Sinisalo toteaa.

Kaikesta huolimatta Sinisalo uskoo tilansa tulevaisuuteen. Hän toivoisi ahdinkoon ajautuneille tiloille mahdollisuutta väliaikaiseen rahoitusjärjestelyyn.

Sinisalo korostaa, että viljelijät eivät ole mielenosoituksella vaatimassa lisää tukia, vaan ainoastaan heille kuuluvien tukien maksamista ajallaan.

”Tavallaan maksujen viivästyminen on viimeinen pisara. Tässä on koettu jo tuottajahinnan lasku ja Venäjän pakotteet, jotka torppasivat viennin”, Sinisalo muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat