Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salon arvokuljetusryöstöstä epäilty ruotsalaismies suunnitteli Suomen Pankin ryöstön

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Arvokuljetuksen ryöstöä yrittäneet polttivat käyttämänsä henkilöauton.
Arvokuljetuksen ryöstöä yrittäneet polttivat käyttämänsä henkilöauton. Kuva: Sami Kilpiö

Yksi arvokuljetuksen ryöstön yrityksestä Salossa epäilty on ruotsalaismies, joka oli suunnittelemassa ja toteuttamassa Suomen Pankin ryöstöä Turussa vuonna 2007. Miehellä on myös Suomen kansalaisuus.

Rahakuljetus ryöstettiin Turussa Suomen pankin pihalla, ja ryöstäjät saivat saaliikseen runsaat 1,5 miljoonaa euroa. Hän kuului ryöstöä suunnitelleeseen kolmen miehen ydinryhmään. Saalista ei löydetty koskaan.

Mies sai 9 vuoden ja kuuden kuukauden pituisen tuomion Suomen Pankin ryöstöstä ja samana vuonna tehdystä arvokuljetuksen ryöstön yrityksestä Liedossa.

Turun hovioikeus kuitenkin lievensi miehen tuomiota. Oikeus katsoi, että Liedon arvokuljetusryöstön yritys ei ollut ryöstöyritys, vaan pelkkää valmistelua. Rikoksen valmistelu ei ollut vielä vuonna 2009 rikos.

Keskusrikospoliisi jätti keskiviikkona vangitsemisvaatimuksen neljästä miehestä Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. Arvokuljetuksen ryöstön yrityksestä Salossa 25. helmikuuta epäiltyjen miesten rikostaustasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Poliisi pidätti viisi epäiltyä, mutta vaatii vangittavaksi tässä vaiheessa vain neljää. Epäillyillä oli piilopaikka Kiikalan alueella Salossa.

Toinen rahakuljetuksen ryöstön yrityksestä vangittavaksi vaadittu on 44-vuotias mies, joka oli mukana arvokuljetuksen ryöstön yrityksessä Loimaalla huhtikuussa 2011.

Neljä miestä odotteli autossaan noin tunnin loimaalaisen marketin pysäköintialueella rahankuljetusautoa. Miehet olivat pukeutuneet luotiliiveihin ja varustautuneet konetuliasein.

Poliisi oli tarkkaillut ryhmän toimia, esti ryöstön ja otti miehet kiinni. 44-vuotias sai ryöstön yrityksestä vankeutta viisi vuotta ja 8 kuukautta. Miehellä on myös huumerikostausta.

Kahdella epäillyllä on rankka rikostausta juuri arvokuljetusryöstöissä. Miten nopeasti poliisin tutkinta keskittyi vanhoihin tekijöihin?

”Emme halua kommentoida asiaa esitutkinnan tässä vaiheessa millään tavalla tutkinnallisista syistä”, toteaa tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen.

Myös kolmannella vangituksi vaaditulla on rankka rikostausta. Espoossa ainakin aiemmin asunut mies tuomittiin vuonna 2006 huumejutussa yhdeksän vuoden vankeuteen. Huumejoukko kuljetti Suomeen yli 13 kiloa amfetamiinia ja tuhat ekstaasitablettia.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen vuonna 2014 kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen ammattimaisesta kätkemisrikoksesta sekä muun muassa huumausainerikoksesta.

Oikaisu 11.3.2016 kello 14.55: Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, kolmas vangituksi vaadituista miehistä on tuomittu Espoon käräjäoikeudessa kolmen ja puolen vuoden vankeuteen muun muassa ammattimaisesta kätkentärikoksesta vuonna 2014, ei vuonna 2015.

Moottoritieryöstö kuohutti helmikuussa – video näyttää tapahtumapaikat
Moottoritieryöstö kuohutti helmikuussa – video näyttää tapahtumapaikat
Helmikuinen arvokuljetuksen ryöstöyritys Salon Kiikalassa oli poikkeuksellinen Suomen oloissa. Minuutin mittainen video näyttää tapahtumapaikat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat