Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säteilypiikin aiheuttaneen yrityksen johtaja kertoo cesiumhavainnon syyn: Olkiluotoon matkalla olleesta säteilysuojuksesta löytyi ”aivan älytön saastuminen”

Kotimaa
 
Terhi Liimu / HS
Tarkastaja Jani Turunen tutki näytteitä gammalaboratoriossa Säteilyturvakeskuksessa Helsingin Roihupellossa. Sylinterimäiset lyijysuojat olivat ”lyijylinnoja”. Edessä niin sanottu lyijylinna, joka suojaa mitattavaa näytettä ulkoiselta säteilyltä.
Tarkastaja Jani Turunen tutki näytteitä gammalaboratoriossa Säteilyturvakeskuksessa Helsingin Roihupellossa. Sylinterimäiset lyijysuojat olivat ”lyijylinnoja”. Edessä niin sanottu lyijylinna, joka suojaa mitattavaa näytettä ulkoiselta säteilyltä. Kuva: Terhi Liimu / HS

Viime viikolla tehdyn cesiumhavainnon lähde on viallinen cesiumkapseli, josta on päässyt ympäristöön hienojakoista radioaktiivista pölyä, Suomen Nukliditekniikka Oy:n Jarno Koikkalainen sanoo.

Koikkalainen toi viikkoa aiemmin tiloihinsa Helsingin Roihupeltoon teollisuuslaitoksesta noutamiaan säteilykapseleita toimitettavaksi loppusijoitukseen Olkiluotoon.

”Yhdestä purkamatta jääneistä säteilylähdesuojuksista löytyi aivan älytön kontaminaatio (saastuminen). Selvisi, että säteilylähde siellä sisällä on rikkoutunut”, Koikkalainen sanoo.

Suomen Nukliditekniikka kerää muun muassa teollisuudelta ja sairaaloilta matala-aktiivista jätettä ja toimittaa sitä edelleen loppusijoitukseen.

Kapseli on tiukasti hapettunut kiinni suojalieriöön, eikä sitä todennäköisesti edes yritetä saada ulos.

”Kapseli on vuodelta 1975. Voi olla, että ajan kuluessa kuori on heikentynyt, ja se on alkanut päästää cesiumia ulos”, Koikkalainen sanoo.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) Säteilytoiminnan valvonta -osaston johtaja Eero Kettunen vahvistaa tiedot.

Vioittunut lieriö on nyt pakattu tiiviisti muoviin ja varastoitu odottamaan siirtoa Olkiluotoon.

Cesiumpäästön lähde löytyi vasta useita päiviä kestäneen etsinnän jälkeen.

Tilanne jatkuu Helsingin Roihupellossa nyt pikkutarkoilla siivoustöillä. Säteilyturvakeskus siivoaa ensin oman autotallinsa ja kellaritiloja, joihin cesiumia on päässyt. Vielä ei tiedetä, montako päivää työhön menee.

Suomen Nukliditekniikan tilat ovat myös pahoin saastuneet. Niiden siivoukseen päästään vasta, kun Stuk on puhdistanut omat tilansa.

Stuk kertoi maanantaina, että se oli havainnut viime viikolla Helsingin ilmassa radioaktiivista cesiumia tuhatkertaisesti enemmän kuin sitä on normaalisti.

Säteilyn määrä oli kuitenkin vain miljoonasosa siitä, joka olisi edellyttänyt ihmisten suojautumista.

Mystisen säteilyn lähdettä etsitään Roihupellossa
Mystisen säteilyn lähdettä etsitään Roihupellossa
Säteilyturvakeskuksen mittausauto etsi mahdollista Cecium-laskeumaa keskuksen ympäristöstä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Radioaktiivinen saaste levinnyt pikkufirmasta Säteilyturvakeskuksen tiloihin.
Radioaktiivinen saaste levinnyt pikkufirmasta Säteilyturvakeskuksen tiloihin.
Säteilyturvakeskus on joutunut aloittamaan pitkälliset puhdistystyöt kellaritiloissaan, kun samassa rakennuksessa toimivasta pikkufirmasta on levinnyt radioaktiivista cesiumia. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
"Tuhkimo" mittasi suuret lukemat radioaktiivista ainetta viime viikolla
"Tuhkimo" mittasi suuret lukemat radioaktiivista ainetta viime viikolla
Säteilyturvakeskuksen katolla Helsingin Roihupellossa on "Tuhkimo"-niminen hiukkaskerääjä. Siihen kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää 3.-4. päivä maaliskuuta. Määrä on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, mutta siitä ei ole ihmiselle vaaraa. Toimittaja Jarmo Huhtanen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat