Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri tuli viljelijöitä vastaan tukien maksussa – Maaseutu­virasto tiukkaan ohjaukseen

Ministeri Kimmo Tiilikainen kertoi myös, että tukiasioita hoitamaan palkataan uusi hankejohtaja ja ylijohtaja siirtyy muihin tehtäviin.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen puhui perjantaina maanviljelijöiden mielenosoituksessa Helsingissä.
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen puhui perjantaina maanviljelijöiden mielenosoituksessa Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) ilmoitus ottaa viljelijöiden tukimaksujen kanssa viivytellyt Maaseutuvirasto (Mavi) vahvemmin ministeriön ohjaukseen sai tuoreeltaan kiitosta. Myös ylijohtaja Leena Tenholan siirtämistä tukiasioista muihin tehtäviin pidettiin oikeaan osuvana.

Esimerkiksi kansanedustaja ja maatalousyrittäjä Hannakaisa Heikkinen (kesk) kertoi iloitsevansa Tiilikaisen ratkaisuista.

”Mavin johto on mitä suurimmassa määrin vastuussa tapahtuneista. Useat tukihaut ja tukimaksatukset viivästyivät, esimerkiksi viime kevään tukihaku ja syksyn investointituen haku sekä molempien maksatukset. Tämän ovat tavalliset maatalousyrittäjät tunteneet pankkitilillään ja jokapäiväisessä elämässään”, Heikkinen sanoo tiedotteessa.

Heikkisen mielestä maksatuksista vastaavan Mavin johtamisjärjestelmän puutteisiin piti nyt viimein puuttua.

Kansanedustaja Heikkisen mukaan tarvitaan silti myös toimia byrokratian purkuun ja helpottamaan ahdinkoa. Keskusta vastusti nykyisen monimutkaisen järjestelmän käyttöönottoa silloin, kun edellinen hallitus toi sen eduskuntaan. Nyt on aika päivittää järjestelmä, Heikkinen arvioi.

”Oli helppo yhtyä MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan ja muiden vaatimukseen siitä, että Maaseutuviraston johdossa on aika tehdä johtopäätökset”, viestitti kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk).

”Tilanne, jossa maanviljelijöiden tukien maksaminen toistuvasti myöhästyy, ei voi jatkua. Ei ihmisten palkkoja tai Kelan etuuksiakaan makseta milloin sattuu. Maaseutuviraston johdon vetoaminen tietojärjestelmien ongelmiin on selittelyä”, Paloniemi sanoo tiedotteessaan.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski muistutti perjantaina kyseenalaistaneensa jo viime syksystä asti ylijohtaja Tenholan aseman Mavin johdossa.

”Tänään on merkittävä päivä suomalaisen maatalouden kannalta. Satapäinen joukko maanviljelijöitä traktoreineen on täyttänyt Senaatintorin, vaatinut Tenholan eroa ja oman elinkeinonsa arvostusta”, Koski listaa tiedotteessaan.

”Tenhola kyseenalaisti ammattitaitoni, kun kritisoin jo syksyllä Mavin ja Tenholan toimintaa. Nyt kuitenkin on todistettu, että työni viljelijöiden puolesta ei ole ollut turhaa”, Koski toteaa.

Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen tähdensi tiedotteessaan, että kotimaisen ruoantuotannon turvaaminen on maa- ja metsätalousministeriön ja sen hallinnonalan tärkeimpiä tehtäviä. Myös viljelijätukien maksaminen ajallaan ja oikein on Maaseutuviraston tehtävä.

”Tukien haku, valvonta ja tietojärjestelmät on saatava toimimaan. Siksi maa- ja metsätalousministeriö ottaa Maaseutuviraston vahvemmin ohjaukseensa”, Tiilikainen lupasi tiedotteessa. ”Ei etsitä syyllisiä eikä syntipukkeja, mutta ministeriön ote vahvistuu”, Tiilikainen sanoo ja lupaa myös viestinnän tehostuvan.

Jotta viljelijätukien maksatukset saadaan hoidettua ilmoitetussa aikataulussa, otetaan Maaseutuvirastoon uusi hankejohtaja vastaamaan niihin liittyvistä tukijärjestelmistä ja -prosesseista. Hankejohtaja raportoi suoraan ministeriölle.

Tenhola jatkaa ylijohtajana Maaseutuvirastossa muissa kuin tukitehtävissä tämän vuoden loppuun saakka. Tenhola on myös tulossa eläkeikään. Hän on toiminut viraston ylijohtajana sen perustamisesta eli vuodesta 2007 lähtien. Hänen määräaikainen virkansa olisi päättynyt 30. huhtikuuta 2017.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion mukaan ministeriö teettää selvityksen viraston tukiprosesseista. ”Ei yksi ihminen tietenkään voi hallita esimerkiksi kaikkia tietojärjestelmiä, mutta johtajalla on tavallaan vastuu kaikesta”, Husu-Kallion selvittää viraston johdon muutoksia.

Ministeriö aikoo teettää selvityksen myös Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ja Maaseutuviraston yhdistämisestä. Sen on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä.

Sadat traktorit tukkivat Senaatintorin
Sadat traktorit tukkivat Senaatintorin
Maanviljelijöiden protesti tukki sadoilla traktoreilla Senaatintorin Helsingin keskustassa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat