Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Hallitus on farssi, siksi tämä marssi” – leikkauksia vastustava kulkue venyi yli kilo­metrin mittaiseksi Helsingissä

Poliisin mukaan Joukkovoima-mielenosoitukseen osallistui jopa 8 000 ihmistä.

Kotimaa
 
Joukkovoima-mielenosoitus keräsi tuhansia turhautuneita
Joukkovoima-mielenosoitus keräsi tuhansia turhautuneita
Helsingin Senaatintorista Hakaniemeen kulkenut mielenosoituskulkue keräsi jopa 8000 osallistujaa. Toimittaja: Jarmo Huhtanen, kuvaus: Rio Gandara, leikkaus: Kristiina Marttinen

Hallituksen leikkauspolitiikkaa vastustava Joukkovoima-mielenosoitus järjestettiin tänään Helsingissä.

Poliisin mukaan Senaatintorilta alkanut ja kulkueena Hakaniementorille siirtynyt mielenosoitus keräsi arviolta jopa 8 000 ihmistä. Kulkue venyi poliisin arvion mukaan yli kilometrin mittaiseksi.

Mielenosoitus jatkui Hakaniemen torilla kello kuuteen asti. Keskustassa liikenne kulkee taas poliisin mukaan normaalisti.

”Meidän osaltamme mielenosoitus sujui rauhallisesti. Poliisin ei tarvinnut puuttua tapahtumiin”, komisario Patrik Karlsson Helsingin poliisista sanoi.

Kirsti Lindholm Halikosta oli jo kolmatta kertaa vastustamassa hallituksen politiikka:

”Kaikki köyhiin ihmisiin kohdistuvat leikkaukset ottavat pikkuisen päähän” Lindholm sanoi ja jatkoi: ”Toivoisin, että hallitus lähtisi kävelemään.”

”Tulin vastustamaan hallituksen leikkauksia, etenkin opiskelijoita koskevia. Ne koskettavat aika paljon omaa elämääni”, sanoi puolestaan vasemmistonuori ja opiskelija Jasu Setälä, 24.

Tapahtumaa säestivät iskulauseet, kuten ”alas porvarihallitus”, ”ei leikata” ja ”hallitus on farssi, siksi tämä marssi”.

Joukkovoima-liikkeen taustalla on hallituksen politiikkaa vastustavia ihmisiä ja järjestöjä ympäri Suomea. Eri puolueiden aktiivit voivat osallistua tapahtumaan, mutta järjestäjien mukaan näkyvät puoluetunnukset olivat kiellettyjä.

”Kun toukokuussa tuli vaalien jälkeen hallitusohjelma, niin se hirvitti ihan hirveästi, koska siellä oli näkyvillä sellaisia leikkauksia, että tulossa on monilta osin entistä huonompia ratkaisuja”, kertoi Joukkovoiman turkulainen aktiivi Kaija Kiessling ennen mielenosoitusta.

Mikä on mielenosoituksen tavoite?

”Erilaiset yhteiskunnan ryhmät lähtevät kritisoimaan hallituspolitiikan linjausta, jolla on koko ajan pahennettu eriarvoisuutta ja ajettu entistä ahtaammalle pienituloisten ihmisten elämää. Tyypillisiä esimerkkejä ovat opiskelijat ja eläkeläiset.”

Onko tavoitteena kaataa hallitus?

”Hallitus ei näytä asioita muuttavan miksikään. Se on kysymysmerkki, mikä voima voisi rakentaa uuden hallituksen ja löytyykö se tämän hetkisestä eduskuntapohjasta? Vai pitääkö saada maahan kokonaan uudet vaalit?”

Kiesslingin mukaan mielenosoitusta oli järjestämässä ihmisiä eri puolelta Suomea, kuten ammattiyhdistys-, vammais-, opiskelija- ja eläkeläisaktiiveja.

”Meillä on eri puolella maata Joukkovoiman paikallisia aktiiviryhmiä. Olemme irti puoluepolitiikasta, vaikka monella on oma poliittinen taustansa. Emme mene puolueet edellä”, vakuutti Kiessling, joka itse on Suomen kommunistisen puolueen jäsen.

Mielenosoituksen puhujien joukossa Senaatintorilla oli muiden muassa kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd).

Hakaniemen torilla puhujana oli esimerkiksi tutkija Jaakko Hämeen-Anttila. Viihteestä vastasivat esimerkiksi Kari Peitsamo sekä Lapinlahden linnut.

Mielenosoitukseen oli järjestetty bussikuljetuksia eri puolelta Suomea. Turusta tuli kaksi bussilastillista väkeä.

”Olen itse tulossa, vaikka minulla on varvas murtunut ja klenkkaan. Olen sanonut, että hammasta purrenkin haluan olla paikalla”, Kiessling kertoi ennakkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat