Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Traktorien jyry täytti Senaatintorin – Ministeri Tiilikainen lupasi, että Maaseutuvirasto otetaan tiukkaan ohjaukseen

Kotimaa
 
Sadat traktorit tukkivat Senaatintorin
Sadat traktorit tukkivat Senaatintorin
Maanviljelijöiden protesti tukki sadoilla traktoreilla Senaatintorin Helsingin keskustassa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Fakta

MTK järjesti mielenosoituksen

 Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) järjesti perjantaina traktorimarssin Helsingin keskustaan.

 MTK kertoi, että mielenosoitukseen osallistui yli 5 000 ihmistä.

 MTK:n mukaan mielenosoituksen pääkohteet olivat hallitus ja eduskunta, joilta halutaan lääkkeitä maatilojen taloustilanteen parantamiseksi.

Satojen traktoreiden vastalauseparaati vyöryi Helsingin keskustaan perjantaina, kun maanviljelijät vaativat mielenosoituksessa kartellien ja byrokratian purkua ja ”ruoan halpuuttamisen” lopettamista.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton tiedotteen mukaan paikalla oli peräti 700 traktoria.

”Kylläpä oli komean näköinen Senaatintori”, sanoi mielenosoitukseen osallistunut hiehonkasvattaja Maija Sinisalo.

”En ole kyllä noin montaa traktoria ennen nähnyt, enkä varsinkaan käynnissä. Kyllä ääntä ainakin tuli. Tuntui niskalihaksissa asti, kun vanhat Zetorit lähtivät menemään. Se on aina sellainen mielihyvän ääni, kun ne pötpöttää liikkeelle.”

Mielenosoitus toi Helsingin keskustaan niin paljon traktoreita, että kaikki eivät mahtuneet Senaatintorille, vaan osa piti pysäköidä Unioninkadulle.

Sinisalo oli itse tyytyväinen mielenosoitukseen ja siellä vallinneeseen tunnelmaan.

”Jotain reaktiota on saatu aikaan. Sehän se meidän tavoitteemme oli. Olen sen verran kyyninen, että joka tapauksessa tilaisuus oli tarpeellinen. Kun sen näki, niin sai taas virtaa jatkaa. Yksinäänhän sitä joutuu aika lailla tiloilla puurtamaan.”

Viljelijöitä on erityisesti rassannut tukimaksujen viivästyminen.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) kertoi perjantaina, että ministeriö ottaa Maaseutuviraston (Mavi) tiukkaan ohjaukseen. Tukiasioita hoitamaan palkataan uusi hankejohtaja, ja ylijohtaja siirtyy muihin tehtäviin.

Tiilikaisen ilmoitus ottaa viljelijöiden tukimaksujen kanssa viivytellyt Maaseutuvirasto vahvemmin ministeriön ohjaukseen sai tuoreeltaan kiitosta. Myös ylijohtaja Leena Tenholan siirtämistä tukiasioista muihin tehtäviin pidettiin oikeaan osuvana.

Esimerkiksi kansanedustaja ja maatalousyrittäjä Hannakaisa Heikkinen (kesk) kertoi iloitsevansa Tiilikaisen ratkaisuista.

”Mavin johto on mitä suurimmassa määrin vastuussa tapahtuneista. Useat tukihaut ja tukimaksatukset viivästyivät, esimerkiksi viime kevään tukihaku ja syksyn investointituen haku sekä molempien maksatukset. Tämän ovat tavalliset maatalousyrittäjät tunteneet pankkitilillään ja jokapäiväisessä elämässään”, Heikkinen sanoo tiedotteessa.

Tiilikainen tähdensi tiedotteessaan, että kotimaisen ruoantuotannon turvaaminen on maa- ja metsätalousministeriön ja sen hallinnonalan tärkeimpiä tehtäviä. Myös viljelijätukien maksaminen ajallaan ja oikein on Maaseutuviraston tehtävä.

”Tukien haku, valvonta ja tietojärjestelmät on saatava toimimaan. Siksi maa- ja metsätalousministeriö ottaa Maaseutuviraston vahvemmin ohjaukseensa”, Tiilikainen lupasi tiedotteessa.

”Ei etsitä syyllisiä eikä syntipukkeja, mutta ministeriön ote vahvistuu.”

Jotta viljelijätukien maksatukset saadaan hoidettua ilmoitetussa aikataulussa, otetaan Maaseutuvirastoon uusi hankejohtaja vastaamaan niihin liittyvistä tukijärjestelmistä ja -prosesseista. Hankejohtaja raportoi suoraan ministeriölle.

Tenhola jatkaa ylijohtajana Maaseutuvirastossa muissa kuin tukitehtävissä tämän vuoden loppuun saakka. Tenhola on myös tulossa eläkeikään. Hän on toiminut viraston ylijohtajana sen perustamisesta eli vuodesta 2007 lähtien.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikön Jaana Husu-Kallion mukaan ministeriö teettää selvityksen viraston tukiprosesseista.

”Ei yksi ihminen tietenkään voi hallita esimerkiksi kaikkia tietojärjestelmiä, mutta johtajalla on tavallaan vastuu kaikesta”, Husu-Kallio selvittää viraston johdon muutoksia.

Ministeriö aikoo teettää selvityksen myös Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ja Maaseutuviraston yhdistämisestä. Sen on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä.

Juha Metso
Senaatintorille pysäköi perjantaina satoja traktoreita. Viljelijät protestoivat hallituksen maatalouspolitiikkaa vastaan.
Senaatintorille pysäköi perjantaina satoja traktoreita. Viljelijät protestoivat hallituksen maatalouspolitiikkaa vastaan.
Juha Metso
Viljelijät vaativat muun muassa ruoan ”halpuuttamisen” lopettamista.
Viljelijät vaativat muun muassa ruoan ”halpuuttamisen” lopettamista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat