Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pamin Ann Selin: "Palkansaajille ei ole tarjolla hyviä vaihtoehtoja"

Pamin puheenjohtaja Ann Selin uskoo, että neuvottelemalla tulisi parempi lopputulos kuin hallituksen yksipuolisilla toimilla.

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Vain harva Pamin jäsen hyötyisi veronkevennyksistä
Studio Kulmapöytä: Vain harva Pamin jäsen hyötyisi veronkevennyksistä
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin. Ohjelmassa Selin kertoo, miksi Pam vaatii hallitukselta veroalea, vaikka valtaosa ammattiliiton jäsenistä ei hyötyisi siitä lainkaan.
Kuka?

Ann Selin

 Syntynyt 1960 Helsingissä.

 SAK:n suurimman jäsenliiton Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja. Kuuluu SAK:n hallitukseen ja työvaliokuntaan.

 Tuli 1976 lähetiksi Pamin edeltäjään Liikeliittoon ja kohosi eri tehtävien kautta puheenjohtajaksi vuonna 2002. Pesti katkolla seuraavan kerran vuonna 2019.

 Puoluekannaltaan sosiaalidemokraatti.

 Palvelualojen maailmanliiton Unin puheenjohtaja.

Ensi torstai voi olla jälleen yksi ratkaiseva päivä hallituksen toivoman kilpailukykysopimuksen kannalta.

Silloin koolla on Palvelualojen ammattiliiton Pamin hallitus. Se arvioi vielä uudestaan, lähteekö Pam neuvottelemaan kilpailukykysopimuksen soveltamisesta Pamin aloilla – eli siitä, mitkä ovat kaupan myyjien, ravintola-alan työntekijöiden, vartijoiden ja monen muun pienipalkkaisen palkka ja työehdot lähivuosina.

Pamin puheenjohtaja Ann Selin esitti hallitukselleen jo viikko sitten, että Pam lähtisi neuvotteluihin. Hänen esityksensä hävisi äänin 11–5.

Pamin lopullinen irtautuminen sopimuksesta olisi isku, joka voisi haudata koko kilpailukykysopimuksen. Liian monta palkansaajaa jäisi sen ulkopuolelle eikä sopimus olisi työnantajan näkökulmasta riittävän kattava.

”Kaikki riippuu siitä, missä asennossa asiat ovat torstaiaamuna. Nyt pitää olla jotain olennaista uutta pohdittavaa”, Ann Selin sanoo. ”Samaa paperia ei kannata enää ottaa käsittelyyn, koska on ihan selvä, miten siihen suhtauduttaisiin.”

Olennainen uusi pohdittava tarkoittaa sitä, että maan hallitukselta täytyy tulla lisätietoa, jotta Selin edes tekisi uutta päätösesitystä. Selin toivoo maan hallitukselta konkreettista ja kirkasta viestiä, miten hallitus aikoo edetä uhkaamiensa lisäsäästöjen ja veronkorotusten sekä lupaamiensa veronkevennysten suhteen.

Selin tulee haastatteluun suoraan SAK:n hallituksen kokouksesta, joka hyväksyi perjantaiaamuna niin sanotun Suomen mallin periaatteet. Jatkossa vientialat määrittelisivät palkankorotusvaran.

Nyt liitot odottavat, voisiko myös Suomen malli saada maan hallituksen antamaan lisäselvyyttä aikeistaan.

”Ostovoima on ihan keskeinen. Pamin alat ovat täysin riippuvaisia yksityisestä kulutuksesta. Kilpailukykysopimus siirtää palkansaajan kontolle maksuja, ja tämän vaikutus pitäisi kompensoida veronalennuksilla”, Selin sanoo.

Pamin jäseniä veronkevennykset eivät suoraan juuri hyödytä, koska suuri osa on niin pienipalkkaisia, etteivät he maksa valtionveroa.

Osa Pamin päättäjistä on listannut julkisuudessa paljon muitakin toiveita hallitukselle, nollatyösopimusten kiellosta alkaen. Missä menee iltalypsyn raja?

”Ei meillä ole harhakuvitelmia, että juuri tässä ajassa kaikkia toiveita pystyttäisiin toteuttamaan”, Selin sanoo. ”Nyt pitäisi saada ensin aikaan se askel, että lähdetään neuvottelupöytään.”

On harvinaista, että liittohallitus jyrää puheenjohtajan. Selinille on käynyt niin vain kerran aiemmin. Hän aavisti, että hallitus tuskin olisi yksimielinen, mutta ei ollut varautunut häviöön.

”Tässä ajassa on palkansaajan kannalta se pulma, että hyviä vaihtoehtoja ei ole tarjolla. Kun tein päätösesitystä, niin ajattelin, että voisimme neuvottelujen kautta ehkä saada vähän paremman tuloksen verrattuna siihen, että maan hallitus ryhtyy yksipuolisiin toimiin”, Selin sanoo.

”Minun hommani on neuvotella ja ajaa jäsenteni parasta. Toivon nyt uusia pelimerkkejä, jotta voitaisiin käydä neuvottelut ja vasta sitten arvioida lopputulosta. Liittojen neuvoteltavaksi on jäänyt paljon kysymyksiä, ja minä yleensä tykkään katsoa pelin loppuun asti.”

Jos Pam lähtee neuvottelupöytään, edessä ei ole helppoja ratkaisuja.

Esimerkiksi työajan pidentäminen 24 tunnilla ilman vastaavaa palkanlisäystä on vaikea sovellettava aloilla, joilla on paljon osa-aikaisia.

Selin selittää Pamin äkillistä radikalisoitumista pitkään jatkuneella taantumalla ja epävarmuudella. Pamilaiset ovat Selinin mukaan tyytyneet mataliin palkankorotuksiin luottaen lupauksiin työllisyyden paranemisesta, mutta näin ei ole käynyt.

”Ihmiset ovat aika turhautuneita, ja kiukkukin kasvaa. Myös maan hallituksen toiminta on ollut horjahtelevaa. Ihmisiä hämmentää toimintatapa, jossa tänään sanotaan yhtä ja huomenna toista.”

Viikonloppu hallituksen varassa

1. Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

”En mä tiedä... virkamiehet? Ihan mahdoton kysymys. Heitä ei välttämättä itse tunnista.”

2. Mikä sinua innostaa juuri nyt?

”Se, että ihmiset ovat aktivoituneet. Yhteiskunnallinen ja poliittinen keskustelu Suomessa on aiempaa vilkkaampaa ja siihen osallistuvat sellaiset ihmiset, jotka eivät ole sitä pitkään aikaan tehneet. Se, että tietoisuus lisääntyy, tekee yhteiskunnalle hyvää. Se tuntuu hyvältä, vaikka asiat ovatkin vaikeita.”

3. Kehu kilpailijaa.

”Kuka nyt olisi kilpailija... meillä ay-liikkeessä valtaosa ihmisistä on yhteistyökumppaneita. Jos puhutaan hyvistä yhteistyökumppaneista, niin haluaisin kehua kanssajäseniä SAK:n työvaliokunnassa. Valiokunnan työskentely on viime vuosina tiivistynyt, ja siellä on hyvä sparraamisen tunnelma, puhumme reilusti, avoimesti ja suoraan, ja luottamus siinä porukassa on hyvä.”

4. Entä mikä sinua nyppii juuri nyt?

”Sellaiset tarkoitushakuiset tulkinnat. Jotkut haluavat nyt tarkoitushakuisesti yrittää löytää, että Pamin kanta johtuisi jostakin sisäisestä valtataistelusta. En ole löytänyt liitosta sisältä ketään, joka sellaisen tunnistaisi.”

5. Miten aiot viettää viikonloppusi?

”Riippuu maan hallituksesta. Jos se tulee ulos jollakin konkretialla, niin sitten menee aikaa puhelimessa ja ehkä ihmisiä tapaamallakin. Varmaan menee myös aikaa Pamin hallituksen ensi torstain kokousta valmistellessa. Toivottavasti ehtisi vähän ulkoillakin.”

Akseli Valmunen / HS
Ann Selinin mukaan Pamin hallituksella pitää olla torstaina olennaista uutta pohdittavaa, jotta liitolla olisi eväät päätöksentekoon.
Ann Selinin mukaan Pamin hallituksella pitää olla torstaina olennaista uutta pohdittavaa, jotta liitolla olisi eväät päätöksentekoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat