Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä emalivati voi olla Suomen vanhin äitiyspakkauksesta säilynyt esine

Äitiyspakkaus oli tärkeä tuki 1930-luvun perheille. Raimo Alangon isä jopa ehdotti kätilölle, että pojan syntymäpäivää rukattaisiin pakkauksen saamisen varmistamiseksi.

Kotimaa
 
Jyrki Johannes Tervo
Raimo Alanko on säilyttänyt vanhan pesuvadin, jonka hänen äitinsä sai äitiyspakkauksen mukana.
Raimo Alanko on säilyttänyt vanhan pesuvadin, jonka hänen äitinsä sai äitiyspakkauksen mukana. Kuva: Jyrki Johannes Tervo
Fakta

Äitiyspakkaus

 Laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937. Avustuksia alettiin jakaa seuraavana vuonna.

 Lain pontimena oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja suuresta lapsikuolleisuudesta. 1930-luvun lopulla liki joka kymmenes lapsi kuoli alle yksivuotiaana.

 Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille. Vuonna 1949 sitä alettiin myöntää kaikille.

 Kela jakaa vuosittain yhä noin 60 000 äitiysavustusta, joista noin 40 000 äitiyspakkauksena.

Lähteet: Kela, Tilastokeskus

Joulukuussa 1937 Alankojen talossa odotettiin vuoden vaihtumista erityisen jännittyneinä. Marja -äidin synnytys oli alkanut, ja Arvo -isä oli hakenut matkan päässä asuneen kätilön hevosella paikalle.

Jos maailmaan pian saapuva Raimo Alanko syntyisi vuodenvaihteen jälkeen, Alankojen perhe saisi silloisen Ylistaron kunnan huoltolautakunnalta 450 markan arvoisen äitiysavustuksen. Keskiyöllä astuisi voimaan vastasäädetty äitiysavustuslaki, joka takasi avun vähävaraisille synnyttäjille.

Lapsikuolleisuus oli yleistä, ja Alangon perheestä oli kuollut jo kaksi lasta. Muutenkin avustus tulisi työläisperheelle tarpeeseen. Arvo-isä ehdottikin kätilölle, että jospa lapsi kirjattaisiin syntyneeksi 1. tammikuuta 1938 joka tapauksessa.

”Kätilö närkästyi isän ehdotuksesta. Hän sanoi, että hän on valan vannonut ihminen ja lapsi kirjataan syntyneeksi syntymähetken mukaan. Kelloihin on kuulemma katsottu, ja isäni mukaan uudenvuoden puolelle kerettiin mennä korkeintaan minuutti, kun synnyin”, Raimo Alanko kertoo nyt, 78 vuotta myöhemmin.

”Voin kuvitella ja uskon, että se tuli tosi tarpeeseen. Kerron tämän ikään kuin isäni suulla – hän tapasi puhua syntymähetkestäni.”

Pian poikansa syntymän jälkeen Arvo Alanko lähti polkupyörällä kirkonkylälle kyselemään Ylistaron ensimmäistä äitiyspakkausta, yhtä ensimmäisistä koko Suomessa.

Laatikkoon kerättiin muun muassa pyyheliinoja, saippuaa ja emalivati.

Emalivati on yhä olemassa vuosikymmenten jälkeen. Historiallinen esine nököttää saunan lauteilla Alangon synnyintalossa, jossa hän yhä asuu.

”Vadissa on kaksi pientä reikää, eikä se pidä enää vettä. Säilytän sen tuleville sukupolville – olen ajatellut, että jos sen laittaisi vaikka seinätauluksi.”

Emaliset pesuvadit kuuluivat äitiyspakkaukseen 1980-luvulle asti, joten niitä voi yhä olla olemassa paljonkin. HS kertoi perjantaina lukijoiden äitiyspakkausmuistoista. Tavarat ovat palvelleet jopa vuosikymmeniä esimerkiksi tiski- ja sauna-astioina kesämökillä.

Alangon vati lienee kuitenkin vanhimpia äitiyspakkauksista säilyneitä esineitä. Alanko yritti selvittää, voisiko se olla jopa vanhin. Kelan arkistosta ei kuitenkaan selvinnyt, kenelle ensimmäinen äitiyspakkaus aikoinaan jaettiin.

Äitiyspakkaukset tulivat tutuiksi seuraavan kerran 1960- ja 1970-luvuilla, kun Raimo ja Aino Alangon lapset syntyivät. Alangolla on yhdeksän lastenlasta, joten äitiyspakkauksia on käytetty jo kolmessa polvessa.

”Ajat ovat toki muuttuneet. Useimmille perheille äitiyspakkaus voi silti olla hyvin tarpeellinen, vaikka se ei enää aivan niin tarpeellinen olisi kuin 78 vuotta sitten. Se on huomattava raha ja huomattava apu.”

Raimo Alangon syntymän jälkeen Suomi on vaurastunut ja lapsikuolleisuus on pienintä maailmassa. Se on Alangon mielestä suunnattoman hieno asia.

Raimo Alangon perheen koti sijaitsi Ylistaron Kylänpäässä.
Raimo Alangon perheen koti sijaitsi Ylistaron Kylänpäässä.
Avataanpas äitiyspakkaus
Avataanpas äitiyspakkaus
Nännivoide pääsi jatkoon, purulelu ei. Mitä muita muutoksia vuoden 2016 äitiyspakkaus sisältää? Toimittaja: Heidi Lämsä, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu, grafiikka: Boris Stefanov. Musiikki: Kevin MacLeod (incompetech.com) - Scheming Weasel
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat