Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä Suomen luottoluokituksen laskusta: Lisää painetta viimeistellä yhteis­kunta­sopimus

”Tämä oli odotettua”, Sipilä totesi Suomen luottoluokituksen heikentymisestä lauantaina Oslossa

Kotimaa
 
GORM K GAARE
Pääministeri Juha Sipilä saapui lauantaina tapaamaan Norjan pääministeriä Erna Solbergiä.
Pääministeri Juha Sipilä saapui lauantaina tapaamaan Norjan pääministeriä Erna Solbergiä. Kuva: GORM K GAARE

Oslo. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoo, että Suomen luottoluokituksen lasku asettaa lisää ulkoista painetta yhteiskuntasopimuksen viimeistelemiseen.

”Tämä oli odotettua”, hän totesi lauantaina Oslossa, missä hän oli tapaamassa Norjan pääministeriä Erna Solbergia.

”Meillä on nyt lisää ulkoista painetta löytää ratkaisuja niin yhteiskuntasopimukseen kuin julkisen talouden tasapainottamiseen”, Sipilä sanoi.

Yhdysvaltalainen luottoluokitusyhtiö Fitch laski Suomen pitkäaikaisten valtionlainojen luottoluokituksen parhaasta mahdollisesta AAA-luokituksesta AA+:aan perjantaina.

Fitch perusteli luokituksen laskua muun muassa sillä, että Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna vain 0,4 prosenttia ja kasvunäkymät jäävät 1–1,2 prosenttiin keskipitkällä aikavälillä.

”Tämä tilanne nähdään ulkopuolelta hyvin selvänä”, Sipilä sanoi.

Luokituksen lasku sinällään ei aiheuta syytä suunnitella uusia liikkeitä talouden sopeuttamiseksi.

”Mutta toivon, että tämäkin edesauttaisi yhteiskuntasopimuksen syntymistä”, Sipilä sanoi.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini piti yhteiskuntasopimuksen solmimista tärkeänä nykytilanteessa.

”Tämä maa on ajettu päättämättömyydellä taloudelliseen umpikujaan. Kaksi edellistä hallitusta ei saanut rakenneuudistuksia aikaisiksi, joten tämän hallituksen on saatava ne aikaiseksi – mieluiten yhteiskuntasopimuksen kautta”, Soini totesi lauantaina perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Soinin mukaan Suomi ei kestä pitkään viime vuosien kaltaista taloudenpitoa.

”Tämän tietävät meidän lisäksemme myös ulkomaiset luottoluokittajat ja ne, jotka alijäämäämme rahoittavat”, Soini totesi viitateen luottoluokitusyhtiö Fitchin perjantaiseen päätökseen laskea Suomen luottoluokitusta pykälällä AA+-tasolle.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kommentoi luottoluokituksen laskua blogissaan otsikolla ”Kirje suomalaisille”.

”Luottoluokituksen aleneminen ei ole mikään ’business as usual’ – varoitus, jonka jälkeen kaikki jatkuu kuin ennallaan. Se on merkki siitä, että meitä ulkopuolelta arvioivat ovat alkaneet menettää uskoaan Suomen kykyyn uudistua”, Stubb kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomea arvioidaan yhtenä Pohjoismaista, mutta Suomen maine osana asiansa hyvin hoitavaa Pohjolaa on vaikea korjata, jos se järkkyy.

”Lähiviikkoina käydään hallituksen sisällä ja ministeriöissä huhtikuun julkisen talouden riiheen huipentuvat talouspoliittiset keskustelut. Tulen niissä tiukasti puolustamaan suomalaisten yhteistä julkistaloutta ja tekemään kaikkeni sen puolesta, että Suomessa saadaan aikaan käänne parempaan.”

Suurista luottoluokittajista Standard & Poor’s pudotti Suomen toiseksi parhaaseen AA+-luokkaan lokakuussa 2014.

Suomella on yhä paras mahdollinen luottoluokitus luottoluokittaja Moody’silta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat