Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrkyt kertyvät vesieliöihin, kaloihin ja ihmiseen

Kotimaa
 

HS otti vesinäytteitä Krasnyi Borin ongelmajätealueen ulkopuolella olevasta ojasta helmikuun puolivälissä. Näytteet analysoitiin helsinkiläisessä laboratoriossa.

Näytteet sisälsivät muun muassa PCB-yhdisteitä ja kohonneita pitoisuuksia raskasmetalli kadmiumia. Vesissä oli myös haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat peräisin liuottimista, samoin torjunta-aineita.

PCB-yhdisteet eli polyklooratut bifenyylit ovat pysyvinä ja kertyvinä pahimpia ympäristömyrkkyjä. Ne säilyvät ympäristössä pitkään ja voivat aiheuttaa jo pieninä pitoisuuksina haittaa ihmiselle ja ympäristölle.

PCB rikastuu ravintoketjussa ja voi aiheuttaa lisääntymis- ja kehityshäiriöitä sekä hormonitoiminnan muutoksia.

PCB varastoituu ihmisen rasvakudoksiin ja maksaan. Se voi aiheuttaa hermosto-oireita ja maksavaurioita sekä mahdollisesti syöpää.

PCB:tä on käytetty sähkölaitteissa kuten muuntajissa ja kondensaattoreissa, mutta myös esimerkiksi rakennusten saumausmassoissa.

Suomessa valmistus, maahantuonti ja myynti kiellettiin vuonna 1990.

PCB sisältyy vuonna 2001 hyväksyttyyn Tukholman sopimukseen, jolla POP-yhdisteiden (pysyvät orgaaniset yhdisteet) tuotantoa, kauppaa, käyttöä ja päästöjä rajoitetaan voimakkaasti.

Raskasmetallit pysyvät luonnossa muuttumattomina sekä kertyvät ympäristöön ja eliöihin.

Kadmium on myrkyllistä. Se aiheuttaa syöpää ja munuaisten toimintavajetta. Kadmiumia on käytetty ainakin teräksen galvanointiin.

Elohopea on myrkyllistä, ja se voi vaikuttaa keskushermostoon, verenkiertoelimiin ja munuaisiin sekä vahingoittaa lisääntymistä. Elohopeaa käytetään muun muassa paristoissa ja lämpö- ja painemittareissa.

HCH eli lindaani oli vuosina 1950–1990 varsin yleisesti käytetty hyönteismyrkky. Käyttö EU:ssa loppui vuonna 2007. Myös lindaani sisältyy POP-yhdisteet kieltävään Tukholman sopimukseen.

Lindaani on myrkyllistä hengitettynä, nieltynä ja ihokosketuksessa. Sen arvellaan aiheuttavan myös syöpää ja luuydinvaurioita. Aine on pysyvä ja kertyvä, ja se aiheuttaa hormonaalisia vaikutuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat