Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV:n studiokeskustelussa puidaan Itämeren ympäristöuhkia

HS:n ottamat näytteet paljastavat: Kaatopaikalla Pietarin lähellä muhii Suomen­lahtea uhkaava ympäristöriski

HS otti vesinäytteitä Krasnyi Borin ongelmajätealueen vierestä ja löysi kiellettyjä ja vaarallisia kemikaaleja.

Kotimaa
 
HSTV-keskustelussa pohditaan Itämeren kemikalisoitumista
HSTV-keskustelussa pohditaan Itämeren kemikalisoitumista
Luoteis-Venäjällä sijaitsevalta Brasnyi Borin ongelmajätekaatopaikalta vuotaa myrkyllisiä aineita ympäristöön. Uhkaavatko ne Suomenlahtea? HSTV-keskustelussa, pohditaan Itämeren kemikalisoitumista.
Tausta

Kaksi miljoonaa tonnia teollisuusjätettä

 Krasnyi Boriin on varastoitu ongelmajätteitä yli 40 vuotta. Kaatopaikka perustettiin teollisuuden vaarallisten jätteiden tilapäiseksi sijoituspaikaksi vuonna 1970. Nyt jätteitä on kaksi miljoonaa tonnia. Osin kattamattomissa altaissa on sekaisin öljyä, kemikaaleja ja raskasmetalleja.

 Suomen kannalta Krasnyi Bor on tärkeä, sillä se on Suomenlahteen laskevan Neva-joen valuma-alueella. Jos myrkkyjä pääsee tulvien ja sortumien kautta Nevaan, virta tuo ne ennen pitkää Itämereen. Nyt altaat ovat täynnä, ja vaarana on, että ne vuotavat yli.

 Pietarin viranomaisten mukaan vaarallisia aineita ei ole alueen ulkopuolella.

 HS:n ottamat vesinäytteet kuitenkin osoittavat, että myrkyllisiä aineita pääsee ympäristöön.

 Krasnyi Boria on kuvattu ekologiseksi aikapommiksi. Itämeren suojelukomissio Helcom on listannut sen erityisen saastuneeksi alueeksi, joka aiheuttaa merkittävän ympäristövahingon uhkan myös Itämerelle.

Krasnyi Bor. Pietarin lähellä sijaitsevan Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan myrkkyaltaista vuotaa vesiä ympäristöön. HS:n ottamat vesinäytteet paljastavat, että myrkyt eivät pysy altaissa, vaan niitä päätyy alueen ulkopuolelle.

Kaatopaikan läheisestä ojasta otetut näytteet sisälsivät muun muassa PCB-yhdisteitä, jotka ovat pahimpia ympäristömyrkkyjä. PCB kertyy eliöihin ja voi jo pieninä pitoisuuksina aiheuttaa haittaa ihmiselle ja ympäristölle.

Näytteissä oli myös korkeita pitoisuuksia myrkyllistä kadmiumia.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) haitallisten aineiden ryhmän päällikön Jaakko Mannion mukaan haitta-aineiden löytyminen kaatopaikan ulkopuolelta on selvä merkki vuodosta.

”Onhan tämä selvä signaali siitä, että ikäviä vuotoja siellä on. Etenkin PCB:n löytyminen on paha juttu, sillä sen kaikki kuormitus on pahasta”, Mannio sanoo.

Krasnyi Borissa muhii ympäristöriski, jonka vaikutukset voivat ulottua Suomenlahteen saakka.

Ongelmajätekaatopaikka on kriittisessä tilassa, sillä vaarallisia teollisuusjätteitä sisältävät altaat ovat täynnä. Kaatopaikkaa ympäröi suojakanava, johon valuu myrkkyjä varsinaisista jätealtaista. Myös kanavan vesi on lähes piripinnassa.

Vaarana on, että lumen ja jään sulaessa alue alkaa tulvia ja vesiä pääsee läheiseen Inkereenjokeen. Se kuljettaisi myrkyt Nevaan, jonka virta veisi ne edelleen Suomenlahteen.

Suomelle vuodot eivät Mannion mukaan aiheuta välitöntä uhkaa, koska myrkkyaltaat ovat syviä eivätkä vuoda suoraan ympäristöön.

”Nyt sulamisvedet toimivat kuin juustohöylä, joka leikkaa jätevesiä pinnalta. Eri asia olisi, jos kyse olisi patomurtumasta, jossa altaiden sisältö hulahtaisi kerralla alueen ulkopuolelle”, Mannio sanoo.

Riski on kuitenkin todellinen.

”Jätealueen aiheuttamaa ympäristöuhkaa ei ole vielä ratkaistu. Pommi on edelleen siellä, jos mitään ei tehdä,” Mannio sanoo.

Lisää tietoa tarvittaisiin myös jokivesistä. ”Ennen kuin voi arvioida vuotojen merkitystä Suomenlahteen, tarvittaisiin myös kalatietoa, jota alueella ei ole”, Mannio sanoo.

HS:n vesinäytteet sisälsivät myös raskasmetalleja. Muun muassa syöpävaarallista kadmiumia oli kymmenkertaisesti EU:n ympäristölaatunormiin verrattuna. Myös nikkelipitoisuus ylitti normin. Normeja sovelletaan yleensä järviin ja jokiin, ei ojiin.

Merkkejä oli myös liuottimista sekä torjunta-aineista. Näiden aineiden pitoisuuksia Mannio ei pidä huolestuttavina: ”Pitoisuudet laimenevat, kun vedet päätyvät jokeen.”

”Näytteiden perusteella voi sanoa, että alueella on sitä tavaraa, jota sinne on sanottu viedyn”, Mannio toteaa.

Altaissa on teollisuuden ongelmajätteitä ja torjunta-aineita.

Vanhoista jo kielletyistä torjunta-aineista löytyi hieman hyönteismyrkky HCH:ta. Suomestakin löytyvää rikkakasvien torjunta-ainetta MPCA:ta näytteet sisälsivät satakertaisesti ympäristönormiin verrattuna.

Ympäristöriskejä arvioiva erikoistutkija Jussi Reinikainen Sykestä toteaa näytetulosten osoittaman ainekirjon kuvaavan teollisuuskaatopaikan suotovesiä. Myös pitoisuudet ovat samaa luokkaa.

Kaatopaikoilla suotovedet kuitenkin yleensä ohjataan käsittelyyn. Krasnyi Borissa kemikaaleja on päässyt kaatopaikan ulkopuolelle.

”On tässä sellainen haitta-ainecocktail, että toivon paikallisten toimijoiden tutkivan tilanteen kunnolla. Tarvittaisiin laajaa näytteenottoa valumavesien virtausreitillä, myös sedimenteistä ja pohjavesistä”, Reinikainen toteaa.

Itämeren suojelukomissio Helcom käsitteli Krasnyi Borin ongelmia viime viikolla Helsingissä.

Venäjän Helcom-edustaja Leonid Korovin myönsi vuotoriskin mutta kielsi kriittisen tilanteen ja valumat ympäristöön.

”Tilanne on hallinnassa. Alueen ulkopuolelle ei pääse myrkyllisiä vesiä, se on estetty. Kanavassa vesi on huonolaatuista, mutta jokivesien laatu on normaali ”, Korovin vakuutti HS:lle.

Korovinin mukaan jätevesien käsittelystä on tarkoitus päättää lähiaikoina: ”Ongelman ratkaisua ja tekniikkaa etsitään vielä.”

Tulvariskiin on kuitenkin herätty myös Pietarissa, joka ottaa juomavetensä Nevasta Inkereenjoen alapuolelta.

Vesilaitos Vodokanal on tehostanut veden laadun tarkkailua. Apulaiskehitysjohtaja Olga Rublevskajan mukaan muutoksia ei ole havaittu.

”Meillä on pysyvä monitorointi vedenottamoilla. Havaitsemme heti, jos jotakin poikkeavaa ilmenee. Yritämme myös parantaa juomaveden puhdistusjärjestelmää”, Rublevskaja kertoo.

Rublevskajan mukaan tilanne on vakava. ”Tietysti olemme huolissamme. Tulvavesien kautta Nevaan voi tulla vaarallisia aineita”, hän sanoo.

Tilannetta pahentaa kaatopaikkayhtiön romahtanut talous: rakenteet ja laitteet ovat huonossa kunnossa, eivätkä viemärit toimi. Onnettomuuksiakin on sattunut: viime viikolla vuotojen suojaksi tehty pato murtui, ja suotovesiä pääsi lähipuroon.

(C)Juha Metso
Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan ulkopuolella on runsaasti valumavesiä. HS:n toimittaja Heli Saavalainen otti vesinäytteitä alueella.
Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikan ulkopuolella on runsaasti valumavesiä. HS:n toimittaja Heli Saavalainen otti vesinäytteitä alueella.
Juha Metso
Kaatopaikan rakenteet ja laitteet ovat huonossa kunnossa.
Kaatopaikan rakenteet ja laitteet ovat huonossa kunnossa.
juha metso
Krasnyi Borissa ongelmajätteet on kerätty valtaviin altaisiin, joista osa on avoimia. Nyt altaat ovat täyttymässä. Alueen reunassa on kanava, johon suotovedet kerääntyvät. Myös kanavassa vesi on piripinnassa.
Krasnyi Borissa ongelmajätteet on kerätty valtaviin altaisiin, joista osa on avoimia. Nyt altaat ovat täyttymässä. Alueen reunassa on kanava, johon suotovedet kerääntyvät. Myös kanavassa vesi on piripinnassa.
Juha Metso
Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikka on suljettu. Alueelle ei enää vastaanoteta uusia teollisuusjätteitä.
Krasnyi Borin ongelmajätekaatopaikka on suljettu. Alueelle ei enää vastaanoteta uusia teollisuusjätteitä.
Juha Metso
Vaarallisten aineiden pelätään virtaavan Inkereenjokea pitkin Nevaan. Aleksei Pugatšov (vas.) ja Viktor Sokolov jokien risteyskohdassa: ”Jotain on tehtävä. Ei hanasta tuleva vesikään kovin hyvää ole.”
Vaarallisten aineiden pelätään virtaavan Inkereenjokea pitkin Nevaan. Aleksei Pugatšov (vas.) ja Viktor Sokolov jokien risteyskohdassa: ”Jotain on tehtävä. Ei hanasta tuleva vesikään kovin hyvää ole.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat