Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijalla korkea kynnys kertoa väkivallasta

Kotimaa
 

Osa turvapaikkaa hakevista naisista on Suomessa havahtunut siihen, että he voivat hakea apua parisuhdeväkivaltaan. Monika-Naiset liiton Voimavarakeskus Monika auttaa väkivaltaa kokeneita maahanmuuttajataustaisia naisia. Keskukseen ottaa viikoittain yhteyttä kaksi tai kolme turvapaikanhakijanaista.

Vaoimavarakeskuksen johtaja Natalie Gerbert sanoo, että yhteyttä ottaa todennäköisesti vain hyvin pieni osa niistä, jotka ovat tai ovat olleet väkivallan uhreja. Moni ei tiedä, mistä hakea apua. Toiset taas välttelevät väkivallasta kertomista viimeiseen asti.

”Väkivallan salaamiseen on monia syitä. Jos nainen on raiskattu matkan aikana, hän saattaa pelätä, että mies saa tietää. Jos taas kyse on parisuhdeväkivallasta, naisen on mietittävä, miten hänelle käy, jos hän ei saa oleskelulupaa ja hän joutuu palaamaan kotimaahansa. Molemmissa tapauksissa kynnys hakea apua on todella korkea.”

Apua pyytävistä naisista osa on kokenut väkivaltaa matkalla Suomeen, osa taas kaipaa apua parisuhdeväkivaltaan.

”Parisuhdeväkivalta vastaanottokeskuksissa ei ole harvinainen ilmiö. Stressi, epävarmuus tulevaisuudesta ja traumat voivat johtaa myös siihen, että aiemmin alkanut väkivalta pahenee aivan eri tasolle”, Gerbert sanoo.

Joillakin taas perheväkivalta on jatkunut jo niin kauan, että siitä on tullut normi.

”Osalle naisista väkivalta voi olla normaalia arkea. He saattavat ajatella, että se on pientä kaiken muun rinnalla, mitä he ovat joutuneet kokemaan. Meidän asiakkaistamme osan tausta on niin vaikea ja sirpaleinen, että joskus on vaikea ymmärtää, miten he ylipäätään pystyvät rakentamaan elämäänsä eteenpäin.”

”Joku on voinut olla vuosia seksiorjana, toinen on raiskattu moneen kertaan pakomatkan aikana, kolmas on joutunut 12-vuotiaana pakkoavioliittoon”, Gerbert kertoo.

Gerbertin mukaan vaikeistakin väkivaltakokemuksista voi selvitä, mutta se vaatii naiselta paljon. Aiempina vuosina moni turvapaikanhakijaperhe on päätynyt avioeroon. Osa naisista pyytää heti Suomeen tullessaan, että puolison turvapaikkahakemus käsiteltäisiin erikseen.

”Nämä ratkaisut vaativat naiselta rohkeutta. Patriarkaalisesta kulttuurista tulevan naisen on eroa harkitessaan varauduttava myös siihen, että perhe hylkää tai yhteisö paheksuu eroa.”

Gerbertin kokemuksen mukaan naisten välillä on isoja eroja siinä, mitä he ajattelevat sukupuolten tasa-arvosta ja miten he soveltavat sitä omassa elämässään.

”On kaksi aivan eri asiaa kuulla oikeuksistaan kuin toteuttaa niitä käytännössä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat