Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen johtaja HS:lle: ”Hätätila jatkui vuosia”

Pietarin kaupunki uhkaa Viktor Koljadovia oikeudella.

Kotimaa
 
juha metso
Krasnyi Borin kaatopaikka
Krasnyi Borin kaatopaikka Kuva: juha metso
Tästä on kyse

Ongelmajätealue vuotaa myrkkyä

 HS:n ottamat näytteet osoittavat (HS 13.3.), että Krasnyi Borin ongelmajätealueen kemikaalit eivät pysy altaissa vaan kaatopaikan vesiä päätyy myös ympäristöön.

 Ojavedessä oli muun muassa jo vuosikymmeniä sitten kiellettyjä PCB-yhdisteitä.

Pietari

Vaarallisia jätteitä Pietarin lähelle varastoivan kaatopaikan johtaja Viktor Koljadov erotettiin vain vajaan viiden kuukauden työrupeaman jälkeen. Nyt Pietarin kaupunki uhkaa häntä oikeudella ”perättömän tiedon levittämisestä”.

Vuosikymmeniä myrkkyjä säilöneen Krasnyi Borin kaatopaikan ympäristöuhka nousi Venäjällä kunnolla julkisuuteen vasta Koljadovin ansiosta.

”Hätätila ja uhka olivat olemassa jo aiemmin ja jatkuneet vuosia”, Koljadov sanoi HS:lle puhelimitse sunnuntaina.

HS:n ottamat vesinäytteet osoittavat, että myrkkyjä päätyy kaatopaikka-alueen ulkopuolelle, toisin kuin Pietarin viranomaiset väittävät. Pelkona on, että haitta-aineet voivat kulkeutua jokia pitkin lopulta Suomenlahteen.

Ensitöikseen kaatopaikan johtajana Koljadov ilmoitti alkuvuodesta, että Krasnyi Borissa vallitsee hätätila.

Sade ja lumien sulamisvedet olivat täyttäneet osittain avoimet jätealtaat ääriään myöten, minkä lisäksi aluetta ympäröivä suotovedet keräävä kanava oli piripinnassa. Arvioiden mukaan tilanne on toistunut vuosittain ja aiemmin altaista on jopa tahallaan valutettu jätevettä pois.

Vaaraa kärjistää se, että läheinen puro virtaa Inkereenjoen kautta Nevajokeen, josta yli viiden miljoonan asukkaan Pietari ottaa hanavetensä.

”Kun näin tilanteen, kerroin siitä”, hän totesi.

Venäjän syyttäjänvirasto tutki yrityksen toiminnan helmikuussa. Koljadovin edeltäjää epäillään valtuuksien väärinkäytöstä, minkä lisäksi vireillä on oikeusjuttuja Pietarin kaupungin budjettirahojen varastamisesta.

Uusilta jätekuljetuksilta kahden miljoonan teollisuusjätetonnin kaatopaikka on suljettu.

Pelot toteutuivat pienessä mittakaavassa viime viikolla, kun myöhään torstai-iltana suotovedet läheisestä purosta erottava pato murtui. Koljadov oli tuolloin jo erotettu, mutta meneillään on siirtymäjakso seuraajan ottaessa tointa haltuun. Päivystäjät huomasivat vuodon ja se tukittiin nopeasti.

Koljadov kertoi asiasta eteenpäin viranomaisille, pyysi heitä tiedottamaan asukkaita ja vahvisti vuodon tiedotusvälineille.

Lauantaina Pietarin ympäristökomitea julkaisi tiedotteen, jossa se syyttää ympäristöaktivisteja ja kaatopaikan entistä johtajaa ”provokaatiosta, joka on suunnattu horjuttamaan Pietarin vakautta”. Se korostaa, että suoranaista myrkkyjätelientä ei päässyt ympäristöön.

Virallisesti Koljadov allekirjoitti eronpyynnön, mutta sanoo itse, että hänet erotettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat