Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanikielen oppimistulokset arvioitiin ensi kertaa – monilla ongelmia kirjoituksessa ja puhumisessa

Romanikieltä opiskeli vuosi sitten äidinkielenään koko maassa 12 yläasteen oppilasta.

Kotimaa
 
Maija Koivisto

Romanikieltä äidinkielenään opiskelevilla on suuria vaikeuksia kirjoittamisessa. Puhumisen tehtävät suoritti noin puolet oppilaista. Parhaiten sujui kuullun ymmärtäminen, ilmeni Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) viime keväällä tekemässä arviossa. Perusopetuksen romanikielen oppimistuloksia ei ole aiemmin arvioitu.

Oppilaiden romanikielen opiskeluaika vaihteli ja osaamistasossa oli suuria eroja. Keskimääräisesti parhaiten osattiin kuullun ymmärtämisen tehtävät, puhumisen tehtävät suoritti vain alle puolet oppilaista.

Oppilaiden ylivoimaisesti heikoin osa-alue oli kuitenkin kirjoittaminen, useat oppilaat osasivat testissä vain pari sanaa.

”Positiivisena seikkana arvioinnissa tuli ilmi, että kaikki oppilaat pitivät romanikielen opiskelusta ja olivat sitä mieltä, että romanikielen osaaminen on tärkeää”, kertoo projektipäällikkö Mari Huhtanen tiedotteessa.

Arviointiin osallistuivat kaikki romanikieltä äidinkielenään opiskelevat 7.–9. vuosiluokan oppilaat. Kaikkiaan heitä oli 12 oppilasta seitsemästä koulusta.

Suomen romanikieli on erittäin uhanalaisessa asemassa, ja kouluopetuksella onkin suuri merkitys sen elvyttäjänä. Oma kieli on tärkeä osa ihmisen kulttuuri-identiteettiä.

Karvin arvioinnin tarkoituksena oli kerätä tietoa muun muassa opetussuunnitelman toteutumisesta sekä koulutuksen tasa-arvon toteutumisesta.

Myös opettajien kielitaidossa on paikoin suuria puutteita. Yli kolmannes arvioi omat romanikielen puhumisen ja kirjoittamisen taitonsa huonoiksi tai tyydyttäviksi.

Lähes 90 prosenttia opettajista arvioi tarvitsevansa lisää koulutusta.

Suurimpia haasteita romanikielen opetukseen tulevaisuudessa tuovat opetusryhmien epäyhtenäisyys ja käytössä olevien opetusmateriaalien niukkuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat