Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siiderien ja lonkeroiden suosio hiipuu – myös kotiviini-innostus laimentunut roimasti

Alkoholinkulutus laski myös viime vuonna.

Kotimaa
 
Otto Turunen / Lehtikuva
Viime vuonna siiderien ja lonkeroiden kulutuksessa oli suurin lasku, yli seitsemän prosenttia kummassakin.
Viime vuonna siiderien ja lonkeroiden kulutuksessa oli suurin lasku, yli seitsemän prosenttia kummassakin. Kuva: Otto Turunen / Lehtikuva
Fakta

Olut on suosituin alkoholijuoma

 Lähes puolet miehistä ja runsas neljännes naisista kertoo juovansa alkoholia vähintään kerran viikossa.

 Humalahakuisesti eli kerralla ainakin kuusi annosta (pieni pullo keskiolutta tai 12 senttilitraa viiniä) kerran viikossa juo joka viides mies.

 Suosituin alkoholijuoma on olut.

Suomalaiset joivat myös viime vuonna vähemmän alkoholia kuin edellisenä vuonna. Kulutus väheni kolme prosenttia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennakkotiedot kertovat.

Takana on useita vuosia jatkunut laskeva kehitys. Alkoholin kulutus kasvoi tasaisesti viime vuosikymmenen loppupuolelle ja kääntyi sitten laskuun, joka jatkui myös viime vuonna.

Jokainen 15 vuotta täyttänyt suomalainen joi silloin 10,8 litraa sataprosenttista alkoholia. Lukema on korkea niin maailman kuin pohjoismaidenkin tasolla.

Kulutuksen väheneminen on pienentänyt myös alkoholin haittoja. Kulutus heijastuu suoraan väkivaltarikoksiin, pitkällisen juomisen aiheuttamien sairauksien hoitamiseen, rattijuopumuksiin ja putkareissuihin. Kun kulutus lisääntyy, haittojenkin määrä kasvaa, ja kun kulutus laskee, haittojen määrä vähenee, THL on todennut.

Myös alkoholin aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet useiden vuosien ajan, Tilastokeskus on raportoinut.

Tilastoitu kulutus, eli kotimaassa ostetun ja anniskellun alkoholin määrä, väheni viime vuonna 2,3 prosenttia. Sitä isompi vähennys näkyy anniskelumyynnissä, 3,3 prosenttia. Alkon vähittäismyynti pieneni 3,1 prosenttia ja muu vähittäismyynti 1,4 prosenttia.

Niin sanottu tilastoimaton kulutus väheni tilastoitua hieman enemmän, 3,3 prosenttia. Tilastoimattomaan kulutukseen kuuluvat kotona valmistetut ja ulkomailta tuodut alkoholit.

Kotivalmistuksen suosio on laimentunut roimasti taannoisesta kotiviini-innostuksesta. Selvä vähennys näkyi myös niin sanotussa matkustajatuonnissa eli matkailijoiden ulkomailta tuomissa juomissa: 4,2 prosenttia.

Eri alkoholijuomien kulutus väheni eri tavoin. Suurin lasku oli viime vuonna siiderien ja lonkeroiden kulutuksessa, yli seitsemän prosenttia kummassakin.

Viinien kulutus väheni 2,1 prosenttia, väkevöityjen viinien 8,6 prosenttia ja väkevien alkoholijuomien kulutus kaksi prosenttia. Oluenkin kulutus väheni hieman, 0,7 prosenttia.

HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? HSTV:n studiossa keskustelemassa kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat