Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisiammatti­korkeakoulun kohuttua maahanmuuttoraporttia päivitettiin – Kriitikko pitää edelleen ongelmallisena

Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat ovat päivittäneet kohua herättänyttä raporttiaan, jonka mukaan Suomeen kohdistuvaan maahanmuuttoon liittyy vakavia turvallisuusuhkia ja rikoksia.

Kotimaa
 
Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Poliisiammattikorkeakoulu teki valtioneuvoston tilauksesta selvityksen maahanmuutosta.
Poliisiammattikorkeakoulu teki valtioneuvoston tilauksesta selvityksen maahanmuutosta. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Poliisiammattikorkeakoulun tutkijat ovat päivittäneet kohua herättänyttä raporttiaan, jonka mukaan Suomeen kohdistuvaan maahanmuuttoon liittyy vakavia turvallisuusuhkia ja rikoksia.

Helmikuussa julkaistu, hallituksen tilaama raportti sai poikkeuksellisen kovaa arvostelua kolmelta Helsingin yliopiston tutkijalta. Tutkija Karin Creutz, professori Markus Jäntti ja apulaisprofessori Lena Näre kirjoittivat Image-lehdessä, ettei raportti muistuta edes etäisesti tutkimuksen kriteereitä täyttävää työtä.

Nyt valtioneuvosto on julkaissut päivitetyn raportin. Se sisältää muun muassa niin sanotun asiantuntijapaneelin saaman kyselylomakkeen, jonka puuttumista alkuperäisestä versiosta Helsingin yliopiston tutkijat pitivät ongelmallisena. Lisäksi raportin kirjoittajat ovat avanneet käyttämäänsä menetelmää sekä tapaansa käsitellä aineistoa.

Sosiologian apulaisprofessori Lena Näre, yksi raportin kolmesta arvostelijasta, ei ole vieläkään vakuuttunut.

”Kyllä tämä tietysti lisää läpinäkyvyyttä. On hyvä, että asiantuntijakyselyn keräämisestä on annettu yksityiskohtaista tietoa. Mutta eivät nämä muutokset poista raportin ongelmia.”

Näreä häiritsee raportissa erityisesti sen ”kollaasimaisuus”, eli tapa, jolla se on rakennettu.

Raportissa väitteitä ja mielipiteitä on kerätty erityyppisistä lähteistä vailla lähdekritiikkiä, lähteinä käytetään mediatekstejä erittelemättä, niin sanottujen asiantuntijoiden näkemykset pomppaavat esiin laatikoissa siellä täällä, ja niin edelleen.

”Tähän hyvin sekavaan kokonaisuuteen ei ole puututtu.”

Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessori Lena Näre.
Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessori Lena Näre.

Erityisen ongelmallisena Näre pitää tapaa, jolla raportin niin sanottu asiantuntijaselvitys on tehty.

”Tässä selviää ongelma, jota me vähän epäilimme. Eli ihmiset ovat saaneet itse määritellä itsensä asiantuntijoiksi”, Näre sanoo.

Kysely on tehty verkko-ohjelmalla, päivitetyssä raportissa kerrotaan.

”Kyselystä annettu selitys viittaa siihen, että sitä on levitetty niin kutsutulla lumipallotekniikalla, joka yhdistettynä itse määriteltyyn asiantuntijuuteen on ongelmallista. Eli tekijät eivät tiedä ketkä ovat vastanneet ja mikä oikeasti on heidän asiantuntijuutensa luonne.”

Myös valtioneuvoston kanslian selvityksessä suurimmat ongelmat liittyivät niin sanottuun asiantuntijakyselyyn.

Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen kirjoitti maaliskuun alussa blogissaan, että raportin tieteellisestä perustasta oltiin yhteydessä myös Poliisiammattikorkeakoulun rehtoriin Kimmo Himbergiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat