Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten pidentää osa-aikaisten työaikaa, kun töitä ei nytkään ole tarpeeksi?

Pam voi torstain kokouksessaan kaataa yhteiskuntasopimuksen jopa lopullisesti.

Kotimaa
 
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Mistä yhteiskuntasopimuksessa on kyse? Video selittää kolmessa minuutissa
Tämä lyhyt video kertoo yksinkertaisesti, mistä paljon huomiota herättäneessä yhteiskuntasopimuksessa on kyse. Toimittaja: Tuomas Peltomäki, grafiikka: Boris Stefanov.

Palvelualojen ammattiliitto Pam päättää torstaina hallituksensa kokouksessa, lähteekö se mukaan kilpailukykysopimuksen mukaisiin liittoneuvotteluihin tänä keväänä.

Palkansaajista jo noin 80 prosenttia on valmiita neuvottelemaan sopimuksen mukaisesti muun muassa työajan pidennyksestä 24 tunnilla.

Jos muun muassa kauppojen kassoja, vartijoita, siivoojia ja tarjoilijoita edustava Pam sanoo ei, aikaisemmin yhteiskuntasopimuksena tunnettu sopimus todennäköisesti kaatuu – ja tällä kertaa ehkä lopullisesti.

Näin siksi, että sopimus ei olisi enää kattava, jos maan suurin ammattiliitto jää ulkopuolelle. Pamilla on yli 230 000 jäsentä.

Keskeinen kysymys Pamin jäsenille on se, miten osa-aikaisille kävisi mahdollisissa tulevissa neuvotteluissa.

Sopimuksessa lukee, että ”vuosittaista työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla vuosittaista ansiotasoa muuttamatta”.

Pamin jäsenistä merkittävä osa on erittäin matalalla palkalla työskenteleviä osa-aikaisia. Kaupan työntekijöistä heitä on lähemmäs puolet ja matkailu- ja ravintola-alallakin yli 30 prosenttia.

Miten pidentää osa-aikaisten työaikaa, kun heille ei ole nytkään tarjolla tarpeeksi töitä?

Nykysäännösten mukaan lisätyötä pitää ensisijaisesti tarjota osa-aikaisille, mutta Kaupan liiton tekemien kyselyjen mukaan osa heistä – kuten monet opiskelijat – eivät edes halua ottaa vastaan lisää töitä.

Lisävaikeuden aiheuttaa se, että osa-aikaisten työajasta sovitaan työpaikalla työsopimuksilla, joiden muuttaminen liittojen välisellä työehtosopimuksella jälkikäteen on jokseenkin mahdotonta.

Erityinen ongelma on tuntipalkkaisten osa-aikaisten työajan pidentäminen.

Kokoaikaisille ja osa-aikaisille kuukausipalkkalaisille työajan pidentäminen voidaan toteuttaa lisäämällä työvuoroihin lisää työaikaa palkkoihin puuttumatta.

Tuntipalkkaisille vastaavaa on hankala tehdä alentamatta palkkaa tai luomatta päiviä tai tunteja, joista ei makseta palkkaa lainkaan.

Osa-aikaisten palkka lasketaan usein erilaisilla kuukausipalkan jakajilla. Jos jakajaa nostetaan, osa-aikaisen tuntipalkka laskee, mikä olisi kilpailukykysopimuksen vastaista.

Kertoimen muutos vaikuttaisi myös usein erilaisiin prosenttimääräisiin lisiin eli näin osa-aikaisten palkka voisi laskea vielä enemmän.

Työnantaja lähtee todennäköisesti neuvotteluihin niin, että osa-aikaisten työajan pitää suhteessa kasvaa siinä missä muidenkin, koska muuten sopimus kohtelee eri tavalla eri työntekijäryhmiä.

Sitä paitsi sopimuksen kansantaloudellinen vaikutus jäisi toivottua pienemmäksi, jos osa-aikaisten työaika jätetään sen ulkopuolelle.

Palkansaajat lähtevät puolestaan neuvotteluihin korostaen sopimuksen kohtaa, jonka mukaan ansiotaso ei saa laskea.

Työehtoneuvottelijat ovat luovaa väkeä, ja ratkaisu löytynee kuten aina ennenkin.

Osa-aikaisista todennäköisesti tulee kuitenkin mahdollisten neuvottelujen vaikein kohta, jos liittojen väliset neuvottelut ylipäätään alkavat.

Helpoin keino monilla aloilla olisi yhden tai kahden arkipyhän muuttaminen työpäiviksi. Se pidentäisi myös tuntipalkkaisten työaikaa, sillä nykyisin usein osa-aikaisille korvataan lyhennetty työviikko rahana tai vapaana työehtosopimuksissa sovitun laskukaavan mukaisesti.

Kokopäiväiset eivät tosin välttämättä halua arkipyhiin koskea.

Jos Pam äänestää taas sopimusta vastaan, ratkaisun etsintää ei pääse yrittämään edes ne, jotka sitä nyt haluaisivat kokeilla.

Todennäköisesti työajan pidentäminen olisi sitten edessä ensi syksynä liittokierroksella.

Juuri osa-aikaisten takia myös Pam on tiukasti ajamassa verojen alennusta, vaikka liittoa hallitsevat sosiaalidemokraatit, joille palvelujen turvaaminen on yleensä tärkeämpää kuin verojen alentaminen.

Syy Pamin sinnikkyyteen on se, että yksityisten palvelualojen työllisyys riippuu ihmisten ostovoimasta ja veroale tuo ostovoimaa.

Työnantajan on helpompi ymmärtää työehtoneuvotteluissa osa-aikaisia, jos sopimus tietäisi lisää kauppaa ja voittoja.

Ja ties vaikka sopimus ja veroale loisivat työtä. Sehän kilpailukykysopimuksen perimmäinen tarkoitus on.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat