Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluvasta vuodesta voi tulla ennätyslämmin – HS kokosi yhteen El Ninon aiheuttamat ääri-ilmiöt

Poikkeuksellisen voimakas El Niño on aiheuttanut viime kuukausien aikana sään ääri-ilmiöitä eri puolilla maailmaa.

Kotimaa
 
Philimon Bulawayo / Reuters
Zimbabwelaiset miehet auttavat nälkiintynyttä lehmää jaloilleen Masvingossa tammikuussa. El Niño aiheuttaa kuivuutta Etelä- ja Itä-Afrikassa.
Zimbabwelaiset miehet auttavat nälkiintynyttä lehmää jaloilleen Masvingossa tammikuussa. El Niño aiheuttaa kuivuutta Etelä- ja Itä-Afrikassa. Kuva: Philimon Bulawayo / Reuters
Fakta

El Niño lämmittää merivettä ja lisää sateita

 3–7 vuoden välein toistuva El Niño -ilmiö näkyy sään ääriolosuhteina eniten Tyynenmeren rannikoilla, mutta myös Afrikassa ja Yhdysvalloissa.

 El Niñossa merivesi lämpenee Tyynellämerellä. El Niñon taustalla on tuuli. Ilmiö syntyy, kun Tyynellämerellä länteen puhaltavat päiväntasaajan pasaatituulet heikkenevät.

 El Niño on tyypillisimmillään voimakkaimmillaan lokakuun ja tammikuun välisenä aikana.

 Edelliset voimakkaat El Niñot syntyivät vuosina 1997–98 ja 1982–83.

 Itäisen Tyynenmeren pintavesien viileys eli niin sanottu La Niña -ilmiö toistuu muutaman vuoden välein. La Niñan seuraukset eivät ole yhtä vakavia kuin El Niñon.

Yhtäällä rankkasateita ja tulvia, toisaalla äärimmäistä kuivuutta. Poikkeuksellisen voimakas El Niño -ilmiö on viime kuukausina näkynyt sään ääri-ilmiöinä useilla mantereilla.

HS kokosi yhteen Tyynenmeren vedenlämpötilaa nostavan El Niñon vaikutuksia.

Lämpötila

Vuosi 2015 oli tähän saakka selvästi lämpimin. El Niño saattaa nostaa tämän vuoden globaalin keskiarvolämpötilan vielä viime vuottakin korkeammaksi.

El Niñon vaikutusta keskilämpötilaan voi vähentää sen vastailmiö La Niña, joka puolestaan kylmentää Tyyntämerta. La Niña syntyy syksyllä, mutta sen tulosta ei ole vielä varmuutta. Jos La Niña kehittyy, ennätys keskilämpötilassa voi jäädä rikkoutumatta tänä vuonna.

Tässä vaiheessa vuotta La Niñan syntymistä on vielä vaikea ennustaa.

El Niño nostaa Kaakkois-Aasiassa lämpötiloja ja myöhästyttää monsuunikautta. Kulunut talvi on ollut tavallista lämpimämpi muun muassa Yhdysvaltojen ja Kanadan rajamailla sekä Alaskassa.

Voimakkuus

Meneillään oleva El Niño on poikkeuksellisen voimakas. Vuodenvaihteen jälkeen ranskalaistutkijat ilmoittivat, että Tyynenmeren veden pintalämpötilojen mukaan El Niño on kaikkien aikojen voimakkain.

Kun meriveden lämpötilan lisäksi huomioidaan myös ilman lämpötilaa, pasaatituulten voimakkuutta ja pilvisyyttä, El Niño ei välttämättä ole voimakkain. Joka tapauksessa se on kolmen voimakkaimman joukossa.

Aikataulu

El Niñon vaikutukset alkoivat näkyä Tyynenmeren reunoilla eli Etelä-Amerikassa ja Kaakkois-Aasiassa sekä Australiassa kesällä ja alkusyksystä, jolloin ilmiö käynnistyi. Vaikutukset ovat Tyynenmeren alueella voimakkaimmillaan marras–joulukuussa, vuodenvaihteen jälkeen pohjoisempana, kuten Yhdysvalloissa.

Tällä hetkellä El Niño on heikkenemässä. Ennustemallien mukaan ilmiön odotetaan tasaantuvan alkukesään mennessä.

Kuivuus

Poikkeuksellisen voimakas El Niño näkyy Afrikassa saakka. Afrikan itä- ja eteläosia riepottelee nyt pahin kuivuus yli 20 vuoteen. Esimerkiksi Etiopiassa on nyt kuivinta sitten 1980-luvun nälänhädän.

El Niño aiheuttaa kuivuutta myös Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa. Tällä kertaa kuivuus ei kuitenkaan iskenyt ennakoituun tapaan Australiassa eivätkä maastopalot erityisesti lisääntyneet siellä.

Toinen poikkeus on koettu Kaliforniassa, jossa El Niñon odotettiin tuovan helpotusta vuosia jatkuneeseen kuivuuteen ja vesipulaan. Nyt sateet eivät kuitenkaan laskeutuneet Etelä-Kaliforniaan saakka.

Rankkasateet

Etelä- ja Keski-Amerikan maita ovat koetelleet sekä kuivuus että rankkasateet ja tulvat.

Tyynellämerellä El Niñon arvioidaan vaikuttaneen myös ennätykselliseen määrään hurrikaaneja ja sykloneja. Yhdysvalloissa tornadot ovat olleet kaksi kertaa yleisempiä El Niño -vuosina. Helmikuussa tornadoja iski Floridaan.

Elinkeinot

Etenkin kuivuus mutta myös rankkasateet vaikeuttavat maanviljelyä ja ruuantuotantoa. Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan kuivuuden takia ruoka-apua tarvitsee lähes 30 miljoonaa afrikkalaista tänä vuonna.

El Niño vaikeuttaa myös muun muassa maanviljelyä Kaakkois-Aasiassa.

El Niño vaikuttaa myös kalastukseen. Etelä-Amerikan Tyynenmeren puolella kalastus on tärkeä elinkeino, sillä siellä virtaavat tavallisesti maailman kalaisimpiin kuuluvat vedet. El Niñon myötä lämpimämpi merivesi karkottaa kaloja rannikolta ja vähentää kalastajien saaliita.

Pohjois-Eurooppa

El Niñon vaikutusten liepeet saattavat tuntua Pohjois-Euroopassa saakka. El Niñon kaukovaikutukset ovat kuitenkin sen verran heikkoja, että niitä on vaikea yksilöidä. Suomen leutoon talveen vaikuttavat monet asiat.

Ilmastonmuutos

Ilmaston lämpötila kohoaa, ja voimakkaina El Niño -vuosina keskilämpötilaan voi syntyä todennäköisesti uusia ennätyksiä. Ilmastonmuutoksen on epäilty voimistavan ja tihentävän El Niño -ilmiöitä, mutta siitä on ristiriitaisia tutkimustuloksia.

Juttua varten on haastateltu Ilmatieteen laitoksen tutkimusjohtaja Ari Laaksosta ja meteorologian professori Heikki Järvistä Helsingin yliopistosta.

 

Tausta

Helmikuun lämpöennätykset häkellyttävät tutkijoita

Helmikuu on ollut maailmanlaajuisesti ennätyslämmin – sellaisilla lukemilla, jotka ovat yllättäneet ilmastotutkijatkin. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan julkaisemat tilastot osoittavat, että kuukausi oli 1,35 astetta lämpimämpi kuin keskiarvo, joka on laskettu vuosilta 1951–1980.

Kyseessä on toistaiseksi suurin poikkeama ylöspäin kuukausittaisesta keskilämpötilasta.

Ilmastotutkija Stefan Rahmstorf ilmastotutkimuskeskuksesta totesi Sydney Morning Herald -lehdelle, että lukemat ovat häkellyttävät ja aivan ennennäkemättömät.

Nasan Goddard-intituutin johtaja Gavin Schmidt puolestaan totesi, että ei yleensä kommentoi kuukausikohtaisia lämpötiloja, mutta teki tuoreen lämpötilasarjan nähtyään poikkeuksen ja twiittasi: ”Viime kuu oli erityinen”.

Toisessa twiitissä hän kommentoi vielä: ”Wow.”

Jo tammikuukin oli ennätyslämmin, mutta helmikuu poikkesi vielä enemmän kuukauden keskimääräisestä lämpötilasta. Tammikuu oli 1,15 astetta tavallista lämpimämpi.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusjohtaja Ari Laaksonen pitää hänkin huippulämpötiloja yllättävinä, joskaan ei hälyttävinä yhden kuukauden perusteella.

Kyse on hänen mukaansa todennäköisesti kolmen eri ilmiön yhteisvaikutuksesta: ilmaston lämpenemisestä, joka etenee taustalla kuin veturi, El Niño -ilmiöstä ja pohjoisen pallonpuoliskon sääsysteemin vaihteluista.

Viime vuonna El Niño nosti keskilämpötilaa kuukausittain keskimäärin 0,15 astetta, Laaksonen sanoo. Yksittäiseen kuukauteen se voi vaikuttaa enemmänkin.

Uusi ennätys kaipaa kuitenkin lisäselitystä.

”Hyppäys on niin iso, että siinä täytyy olla muutakin kuin El Niño. Luulisin, että pohjoisen pallonpuoliskon sääsysteemi on vaikuttanut enemmän lämpötilaan. Helmikuu oli erityisen lämmin pohjoisella alueella.”

Taustalla vaikuttaa Laaksosen mukaan ilmeisesti niin sanottu Pohjois-Atlantin oskillaatio, jonka vaihteluiden takia myös Suomen talvi on joko kylmä tai lämmin.

Lämpeneminen näkyy nyt erityisesti Jäämeren jääpeitteessä, joka on ollut ennätyspieni muihin helmikuihin verrattuna.

”Suurin piirtein Texasin kokoinen alue on ollut jäättömänä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat