Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitysryhmä: Valinnanvapaus terveyspalveluissa voi johtaa pienempiin hintoihin

Työryhmä esittää muun muassa mallia, jossa yksityisen terveydenhuollon käytöstä ei enää maksettaisi erillistä korvausta Kelan sairausvakuutusrahastosta.

Kotimaa
 
HSTV-Studio: Kuinka terveydenhuollon valinnanvapaus toteutetaan?
HSTV-Studio: Kuinka terveydenhuollon valinnanvapaus toteutetaan?
HSTV:n studiossa professori Mats Brommels kertoo terveydenhuollon valinnanvapauden toteuttamista pohtineen työryhmänsä tuloksista. Brommelsia haastattelee HS:n Jaana Savolainen.

Valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa voi johtaa yhdenvertaisempaan palveluun ja pienempiin hintoihin, professori Mats Brommelsin selvitysryhmä toteaa.

Brommels luovutti valinnanvapautta sekä sote-palvelujen rahoitusta koskevan selvityksensä väliraportin tänään perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk).

Selvitysryhmään kuuluu Brommelsin lisäksi Vantaan vanhuspalveluiden johtaja Timo Aronkytö ja ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja sekä professorit Paul Lillrank ja Kari Reijula.

Ryhmä on laatinut neljä vaihtoehtoista mallia sille, miten asiakas voisi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin eli esimerkiksi kansalaisjärjestön tarjoamasta terveydenhuollosta. Kyse on lähtökohtaisesti perusterveydenhuollosta.

Sosiaalihuollon valinnanvapautta selvitysryhmä arvioi myöhemmin. HS käy läpi työryhmän väliraportin keskeisen sisällön.

Vesa Moilanen
Professori Mats Brommels Tukholman Karoliinisesta instituutista.
Professori Mats Brommels Tukholman Karoliinisesta instituutista.

Kaikkien mallien lähtökohdat

Työryhmä olettaa, että valtio on jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon pääasiallinen rahoittaja.

Selvitysyhmän mukaan valtio päättäisi, mitkä palvelut kuuluvat valinnanvapauden piiriin, millä perusteella esimerkiksi yritys voi päästä terveyspalvelujen tuottajaksi, millä perusteella palveluntuottajille korvataan kulut ja millaiset ovat asiakasmaksut.

Korvaukset ja asiakasmaksut ovat terveydenhuollon tuottajasta riippumatta samat.

Neljä mallia valinnanvapaudelle

Brommelsin työryhmän neljä mallia eroavat sen suhteen, kuinka laaja palveluvalikoima terveydenhuollon asiakkaalla on.

Kolmessa mallissa asiakas kirjautuu määräajaksi valitsemansa sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaaksi. Malleissa terveyskeskusten palvelutarjonta vaihtelee, ja asiakas saa valita puuttuvat palvelut jostain muualta.

Neljännessä mallissa terveyskeskus tuottaa kaikki perusterveydenhuollon palvelut, ja asiakas voi valita vain asiointipaikan.

Erikoissairaanhoito mukaan

Pääsääntönä valinnanvapausuudistuksessa on ollut, että se koskee perusterveydenhuoltoa ja soveltuvin osin erikoissairaanhoitoa.

Myös Brommelsin työryhmä ehdottaa valinnanvapauden laajentamista myös tarkasti määriteltyihin erikoissairaanhoidon palveluihin, kuten ennalta suunniteltuihin leikkauksiin.

Lisäksi valinnanvapauden piiriin voisivat kuulua ”määrättyjen asiakasryhmien” kaikista palveluista vastaaminen.

Kelan sairaanhoitovakuutukseen muutoksia: kolme mallia

Brommelsin työryhmä arvioi myös sote-palvelujen rahoitusta, lähtökohtaisesti Kelan sairaanhoitovakuutusta.

Ensimmäisessä mallissa sairaanhoitovakuutuksen korvauksiin kerätyt varat liitetään valtion sote-palvelujen kokonaisrahoitukseen. Varat kohdennetaan julkiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon, jossa ”sovelletaan laajaa valinnanvapautta”. Yksityisen terveydenhuollon käytöstä ei enää maksettaisi erillistä korvausta sairausvakuutusrahastosta.

Toisessa mallissa sairaanhoitovakuutus säilytetään nykykäytännön mukaisesti valtion sote-rahoituksen rinnalla.

Kolmannessa vaihtoehdossa nykyistä tilannetta ylläpidetään ylimenokauden ajan.

Tarkennus 9.45: Juttuun on selvennetty hallituksen näkemys siitä, mihin terveyspalveluihin valinnanvapauslainsäädäntö ulottuu.

Stubb: ”Maakuntavero on kuopattu soten rahoituksessa”
Stubb: ”Maakuntavero on kuopattu soten rahoituksessa”
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo, että maakuntaverohanke on soten rahoituksessa kokonaisuudessaan kuopattu. Stubbin mukaan hallitus miettii nyt kahden vaihtoehdon välillä: joko tulee erillinen sote-vero tai sote sisältyy valtion ansiotuloverotukseen. Yhteiskuntasopimuksen avittajaksi perättyä miljardin euron verokevennystä ei Stubb vielä sitovasti vielä lupaa. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Jukka Gröhndal
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat