Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miinalaiva Pohjanmaata ei sittenkään romuteta

Uusi omistaja aikoo viedä Pohjanmaan maailman merille.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Pohjanmaa lähti operaatio Atalantaan vuonna 2011.
Pohjanmaa lähti operaatio Atalantaan vuonna 2011. Kuva: Markus Jokela / HS

Merivoimien entistä lippulaivaa, käytöstä poistettua miinalaiva Pohjanmaata ei yllättäen romutetakaan. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on kumonnut aikaisemmin tehdyn romutuspäätöksen.

Miinalaivalle on löytynyt kotimainen ostaja eli Meritaito Oy. Se tuottaa jo puolustushallinnolle muun muassa merenmittaukseen liittyviä palveluja. Yrityksen katsotaan täyttävän puolustusministeriön edellyttämät ehdot jälleenmyynnistä.

Valtioneuvoston yleisistunto käsittelee myyntiä torstaina.

Uusi omistaja veisi Pohjanmaan maailman merille. Meritaidon suunnitelmissa on vanhan sotalaivan varustaminen Itämeren ulkopuoliseen offshore-toimintaan: merenmittaukseen ja merikartoitukseen.

Miinalaiva Pohjanmaan operatiivisesta käytöstä luovuttiin vuoden 2014 alussa. Suomi yritti myydä aluksen sotalaivana eurooppalaisille valtioille, mutta kauppoja ei syntynyt.

Miinalaiva päätettiin romuttaa viime vuoden lopulla. Aiheesta nousi pienimuotoinen kohu, kun muun muassa turkulainen meripalveluyritys Alfons Håkans olisi halunnut ostaa sen 350 000 eurolla. Romuttaminen olisi maksanut 248 000 euroa.

Ylijohtaja Raimo Jyväsjärvi puolustusministeriöstä kertoo, että romutuspäätöksen jälkeen tuli lisää Pohjanmaata koskevia ehdotuksia ja tarjouksia. Puolustusvoimat ei voinut suostua sellaisiin ratkaisuihin, jotka olisivat vaatineet esimerkiksi sitä, että Merivoimat olisi jatkanut aluksen huoltamista tai ylläpitämistä.

”Yhteydenotot käytiin kaikki läpi. Joukossa oli Meritaidon tarjous, josta katsottiin, että sen käyttöajatus ja yhtiö olivat sellaisia, että keskustelua voitiin jatkaa. Sen prosessin tuloksena ollaan tässä tilanteessa”, sanoo Jyväsjärvi.

Meritaito on valtion omistama yhtiö, jonka liikevaihto on runsaat 30 miljoonaa euroa. Yhtiö perustettiin vuoden 2010 alusta yhtiöittämällä Merenkulkulaitoksen tuotannollinen toiminta ja liittämällä siihen Varustamoliikelaitoksesta väyläalustoiminta.

”Meritaito käyttää Pohjanmaata tehtävään, joka yhtiötä perustettaessa on määritelty, eli vesiväylien hoito, kanavien käyttö ja kunnossapito, ympäristövahinkojen ehkäisy ja torjunta ja niin edelleen”, sanoo Jyväsjärvi.

”Merivoimien kannalta tärkeitä ovat merenmittauspalvelut sekä meri- ja vesiväyliin liittyvät palvelut. Näitähän yhtiö tuottaa jo tänä päivänä Merivoimille.”

Valtioneuvoston käsittelyn jälkeen Puolustusvoimien logistiikkalaitos aloittaa käytännön neuvottelut Meritaidon kanssa.

”Mahdollisimman nopeasti pyritään ratkaisuun, että saadaan alus uuteen käyttötehtäväänsä”, Jyväsjärvi sanoo.

”Aluksen käyttöön liittyy rajoituksia eli aseet poistetaan ja aluksesta on poistettava kaikki siihen liittyvät tunnukset. Koska väri on myös tunnus, alus on maalattava uudelleen.”

Meritaidon toimitusjohtaja Jari Partanen ei halua toistaiseksi kertoa yhtiön tarkoista suunnitelmista Pohjanmaan suhteen, koska päätöstä laivan myynnistä Meritaidolle ei ole.

Suunnitelmissa on kuitenkin Itämeren ulkopuolinen offshore-toiminta, jonka laajentaminen on ollut yhtiön suunnitelmissa pitkään.

”Aloitimme voimakkaan kansainvälistymisen neljä vuotta sitten, ja offshore-kelpoiset alukset kuuluvat strategiaamme. Olemme jo varustaneet yhtä raskasta väyläalusta offshore-puolelle”, Partanen sanoo.

Tähän tarkoitukseen Pohjanmaakin tulisi. Se varustettaisiin avomerellä tapahtuvaan merenmittaukseen ja merikartoitukseen.

Suuntana olisivat lähinnä EU:n merialueet, kuten Välimeri ja Koillis-Atlantti. ”Siihen tähtäämme. Isoilla vesillä tarvitsee vähän isomman aluksen”, Partanen toteaa.

Toistaiseksi suurin osa Meritaidon liikevaihdosta tulee väylänhoidosta ja kanavanhoidosta Suomessa ja Suomen talousalueella Itämerellä. Yhtiöllä on yli 200 alusta, joista vain yhdeksän sopii offshore-toimintaan.

Miinalaiva Pohjanmaasta tulisi Meritaidon suurin alus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat