Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnion huumejutun käräjät päättyivät – tuomio odotettavissa syyskuussa

Tiistaina kuultiin viimeiset loppulausunnot. Käräjät jatkuvat Aarnion osalta vielä huumejutun jälkeenkin muutaman viikon ajan, kun oikeudessa käsitellään Aarnion muita syytteitä.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 8. maaliskuuta 2016.
Jari Aarnio Helsingin käräjäoikeudessa 8. maaliskuuta 2016. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jari Aarnion huumejutussa kuultiin tiistaina viimeiset loppulausunnot. Vuorossa oli kaksi Aarnion alaisuudessa työskennellyttä poliisia.

Oikeudenkäynnin puheenjohtaja Sirkka Jäntti kertoi istunnon lopuksi, että tuomio on näillä näkymin odotettavissa syyskuussa, mutta mahdollisesti jopa aiemmin.

Käräjät jatkuvat Aarnion osalta vielä huumejutun jälkeenkin muutaman viikon ajan, kun oikeudessa käsitellään Aarnion muita syytteitä. Käsittelyssä on kolme eri kokonaisuutta.

Yksi niistä liittyy prostituoituna toimineeseen Saaraan, jonka kertomuksista koko Aarnio-tutkinta lähti liikkeelle. Aarniota syytetään virkavelvollisuuksien rikkomisesta ja törkeästä kavalluksesta.

Toinen kokonaisuus liittyy siihen, että Aarnion epäillään vuotaneen tietoja poliisin tietolähdetoiminnasta, valeostosta ja peitetoiminnasta eräälle asianajajalle.

Kolmas kokonaisuus liittyy medialle tehtyihin tietovuotoihin. Syytteiden mukaan Aarnio yllytti alaistaan hankkimaan salaisia tietoja poliisin rekistereistä ja vuosi ne MTV:lle ja Suomen Kuvalehdelle.

Alla yhteenveto tiistain loppulausunnoista sekä linkit aiempiin yhteenvetoihin.

Tutkintapuolen rikosylikonstaapelin puolustus: Ei mitään näyttöä

Huumepoliisissa työskennellyttä rikosylikonstaapelia syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjien mukaan hän oli ollut mukana hakemassa perusteettomia telepakkokeinoja ja testaamassa laitteita, joilla oli tarkoitus hämmentää muun muassa keskusrikospoliisia.

Mies on kiistänyt syytteet. Miehen puolustuksen mukaan molemmat syytteet ovat jääneet täydellisesti näyttämättä toteen.

Puolustuksen mukaan syyttäjät ovat mustamaalanneet rikosylikonstaapelia ja väittäneet syyttä, että hänen kertomuksensa olisi epäluotettava tai muuttunut prosessin aikana. Puolustuksen mukaan taustalla on myös täysin yksipuolinen tutkinta.

Puolustuksen mukaan mies ei ole osallistunut syytteessä kuvattujen telepakkokeinojen hakemiseen, eikä ole ollut niistä tietoinen. Hän ei ole myöskään tietoisesti osallistunut minkään laitteiden testaamiseen. Miehen osallisuudesta on kertonut vain yksi todistaja, joka on oikeudessa sanonut, että on erehtynyt henkilöstä.

Rikoskomisarion puolustus: Kyse normaaleista virkatoimista

Huumepoliisissa tutkinnanjohtajana työskennellyttä miestä syytetään kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Osa syytteistä liittyy perusteettomien telepakkokeinojen hakemiseen tuomioistuimelta.

Miestä syytetään myös osallisuudesta lavastushankkeeseen, jossa Aarnion epäillään yrittäneen lavastaa erästä jengiläistä niin kutsutuksi Pasilan mieheksi. Rikoskomisario oli päättänyt mieheen kohdistuneista pakkokeinoista.

Mies on kiistänyt syytteet. Puolustuksen mukaan rikoskomisario on todettu oikeudessa poikkeuksellisen hyvämaineiseksi, eikä siinä olisi mitään logiikkaa, että hän olisi alkanut heti virkavapaalta palattuaan tehdä tahallisia rikoksia.

Puolustuksen mukaan mies on hoitanut virkatoimia normaaliin tapaan, eikä hänellä ole ollut mitään syytä kyseenalaistaa luotettavilta kollegoiltaan ja esimieheltään saamiaan tietoja.

Puolustus huomautti myös, ettei miehellä ollut mitään motiivia lähteä lavastamaan syytöntä miestä. Kyseessä oli täysin normaali rikostutkinta, jota varten mies oli saanut tietoja muun muassa Aarniolta.

Puolustuksen mukaan mies ei ole millään tavalla myöskään pyrkinyt sotkemaan keskusrikospoliisin tutkintaa.

Lue juttu Aarnion puolustuksen loppulausunnosta täältä, muiden syytettyjen loppulausuntojen yhteenveto täältä ja juttu syyttäjien loppulausunnosta täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat