Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb: Maakuntavero ei tule sote-uudistuksen rahoituskeinoksi

Kotimaa
 
Stubb: ”Maakuntavero on kuopattu soten rahoituksessa”
Stubb: ”Maakuntavero on kuopattu soten rahoituksessa”
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoo, että maakuntaverohanke on soten rahoituksessa kokonaisuudessaan kuopattu. Stubbin mukaan hallitus miettii nyt kahden vaihtoehdon välillä: joko tulee erillinen sote-vero tai sote sisältyy valtion ansiotuloverotukseen. Yhteiskuntasopimuksen avittajaksi perättyä miljardin euron verokevennystä ei Stubb vielä sitovasti vielä lupaa. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaaja Jukka Gröhndal

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ilmoitti tänään, että maakuntavero ei tule sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen (sote) rahoituskeinoksi. Stubb sanoi tiistaina Veronmaksajien keskusliiton tapahtumassa, että ”maakuntaveron toteutus nykyisen hallituksen aikana on hyvin epätodennäköistä.”

Stubbin mukaan hallitus miettii nyt kahden rahoitusvaihtoehdon välillä: joko kansalaisille tulee erillinen sote-vero tai sote sisällytetään ansiotuloverotukseen.

”Hallitusohjelman linjausten siitä, ettei kenenkään työn verotus kiristy, eikä kokonaisveroaste nouse, on toteuduttava tämänkin suuren uudistuksen yhteydessä”, Stubb sanoi.

Stubb korostaa, että muun muassa sote-uudistuksen valmistelusta vastaava korkein virkamies, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti on todennut, että paras vaihtoehto sote-menojen rahoittamiseksi on valtionrahoitus asiakasmaksuilla täydennettynä.

”Kunnallisveroa alennetaan vastaavasti. Se toteutetaan lailla uudistuksen voimaantulovuonna ja asettamalla siirtymäajaksi kunnallisverolle katto.”

Stubbin mukaan käytännössä järjestely tarkoittaa, että kuntaverotusta pudotetaan noin kymmenen prosenttia ja valtionvero nousee kymmenen prosenttia.

”Myös valtiovarainministeriön virkamiesvalmistelussa tehty työ on päätynyt samaan ratkaisuun. Vain valtion rahoituksella voimme todella turvata sen, ettei kokonaisveroaste nouse ja työn verotus kiristy.”

”Olen vahvasti sitä mieltä, että näin pienessä maassa kaksi verotuksen tasoa riittää mainiosti. Kolmas veroporras ja maakuntien verotusoikeus löisivät tavoitteitamme korville monimutkaistamalla verotusta entisestään ja luomalla yhä lisää painetta työn verotuksen kiristymiselle”, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan hallitus päättää tulevasta veromuodosta lähiviikkoina.

Yhteiskuntasopimuksen avittajaksi tavoiteltua miljardin euron verokevennystä ei Stubb vielä sitovasti vielä lupaa.

”Jos työmarkkinajärjestöt onnistuvat paikallisen sopimisen edistämisessä, hallitus on jo todennut tulevansa vastaan keventämällä työn verotusta jopa miljardilla eurolla. Tämä on tärkeä viesti molemmille puolille työmarkkinapöytää”, Stubb sanoo.

Hänen mukaansa sopiva ajankohta arvioida kevennysvaraa on hallituksen niin sanottu puoliväliriihi maaliskuussa 2017.

”Tässä kehysriihessä verokevennyksiä ei pystytä tekemään. Muuten paukkuisimme budjetin ja alijäämän kanssa niin pitkälle, että luottoluokitukset laskisivat lisää ja joutuisimme hyvin todennäköisesti EU:n komission liiallisen alijäämän uhriksi.”

Hänen mukaansa hallitus aikoo nyt laskea, miten suuri vaikutus yhteiskuntasopimuksella on.

”Sitten tehdään uudet räknäykset, kun paikallinen sopiminen on viety sisään työehtosopimuksiin.”

Stubb uskoo, että hallituksen jo antama verolupaus riittää myös Palvelualojen ammattiliitolle (Pam). Liiton hallitus äänesti yhteiskuntasopimusta vastaan viime viikolla.

Pam päättää torstaina hallituksensa kokouksessa, lähteekö se mukaan kilpailukykysopimuksen mukaisiin liittoneuvotteluihin tänä keväänä.

”Uskon, että Pam on hyvin tietoinen siitä, että teemme kaikkemme sen eteen, että työnverotusta kevennetään. On tietysti liitoista kiinni, menevätkö he (yhteiskuntasopimukseen) mukaan. Mitä enemmän liittoja on mukana, sen suurempi vaikutus sillä on julkiseen talouteen. Ja sitä suurempi on mahdollisuus keventää verotusta. Finanssipoliittinen liikkumavara on nyt aika tiukka”, Stubb sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat