Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valintakokeeseen voi nyt osallistua kotisohvalla – huonollakin todistuksella pääsee yrittämään

Ammattikorkeakoulujen uusi esivalintakoe tehdään verkossa.

Kotimaa
 
Tor Wennström / Lehtikuva
Esivalintakokeen perusteella oppilaitokset kutsuvat osan hakijoista varsinaiseen pääsykokeeseen.
Esivalintakokeen perusteella oppilaitokset kutsuvat osan hakijoista varsinaiseen pääsykokeeseen. Kuva: Tor Wennström / Lehtikuva

Korkeakoulujen valintakokeeseen pääsee tänä keväänä ensimmäistä kertaa vaikka kotisohvalla istuen.

Uutta verkossa tehtävää esivalintakoetta käytetään sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan suomenkielisten ammattikorkeakoulututkintojen valinnassa.

Kun aiemmin alan hakijat karsittiin todistuspisteiden perusteella, nyt kaikki saavat mahdollisuuden tulla kokeeseen.

Koe mittaa hakijoiden opiskeluvalmiuksia. Vastattavaksi tulee suomen kielen, englannin kielen ja matematiikan koetehtäviä sekä yksi ennakkomateriaaliin perustuva tehtäväosio.

Esivalintakokeen perusteella oppilaitokset kutsuvat osan hakijoista varsinaiseen pääsykokeeseen.

”Sote-alalla hakijoita voi olla 10–12-kertainen määrä paikkoihin nähden. Kaikkien kutsuminen pääsykokeeseen, kuten useimmilla aloilla, on meillä mahdotonta”, toteaa koulutuspäällikkö Mirja Immonen Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksiköstä.

Aiemmin karsinta tehtiin toisen asteen todistuspisteiden perusteella. Ammattikoulujen tutkinnonuudistuksen jälkeen hakijoiden arvosanojen vertailua ei nähty enää mahdolliseksi: viime elokuusta alkaen päättötodistuksessa on vain tutkinnon osien kokonaisarvosanat.

Uutta koetta on jo ehditty moittia työlääksi uudeksi vaiheeksi valintaprosessiin.

”Ilman automatisointia prosessi olisi kyllä työläs. Nyt pystytään testaamaan suuri joukko, mistä on etua monelle”, Immonen sanoo.

Immonen korostaa, että nyt kaikki lähtevät toisen asteen koulutuksen jälkeen samalta viivalta. ”Kenelläkään ei ole huonon todistuksen kanssa enää seinä vastassa.”

Esivalintakokeessa ei käytetä myöskään ensikertalaiskiintiötä, joka tulee mukaan varsinaisen pääsykokeen yhteydessä.

Ensimmäistä kertaa järjestettävään kokeeseen osallistuvat joutuvat koekaniineiksi. Mitään tietoa kokeen sisällöistä tai kysymyksistä ei julkaista ennen koetta.

Ennakkomateriaalistakaan ei ole vielä mitään tietoa. Noin satasivuinen materiaali on luvattu julkaista verkossa 1. huhtikuuta.

”Monia voi hämmentää, kun tietoa materiaalista ei ole. Aikataulu on mitoitettu ylioppilaskirjoitusten mukaan ja se julkaistaan vasta niiden jälkeen”, Immonen kertoo.

Sisältö on Immosen mukaan kaikille sama ja se käsittelee hyvinvointialaa.

Toukokuun 3. päivänä järjestettävään 1,5 tunnin sähköiseen kokeeseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Hakijat saavat linkin kokeeseen sähköpostitse.

Käytännössä jokainen hakija tarvitsee oman tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden. Hyvä puoli on, että kokeen voi suorittaa missä tahansa, kunhan käytössä on tietokone ja luotettava nettiyhteys.

Jos omaa konetta ei ole, oppilaitokset ohjeistavat käyttämään esimerkiksi kirjaston konetta.

Esivalintakokeen tulokset nollautuvat, kun jatkoon pääsy on varmistunut. Ne eivät vaikuta lopulliseen valintaan.

Esivalintakoetta käytetään sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan valinnoissa kaikkiaan 21 ammattikorkeakoulussa. Ohjeet löytyvät oppilaitosten sivuilta sekä kokeen omilla verkkosivuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat