Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Valtaosa suomalaisista pitää lääkkeitä liian kalliina

Fimea kysyi ensi kertaa kansalaisten käsityksiä lääkehoidosta.

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
Valtaosa Fimean kyselyyn vastanneista käytti lääkkeitä jatkuvasti ja piti niiden hintoja korkeina.
Valtaosa Fimean kyselyyn vastanneista käytti lääkkeitä jatkuvasti ja piti niiden hintoja korkeina. Kuva: Pekka Elomaa

Tasa-arvo ei toteudu sairauksien hoidossa, sanoo joka toinen laajaan lääketutkimukseen vastannut. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kysyi suomalaisten mielipiteitä lääkehoidoista viime syksynä. Kyselyyn vastasi yli 3 000 suomalaista.

Fimea aikoo toistaa kyselyn lähivuosina.

Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että kansalaisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta terveydestään. Samankokoinen joukko katsoo myös, että yhteiskunnan tulee huolehtia heikoimmista ja vähäosaisista. Useampi kuin joka toinen ilmoitti myös olevansa valmis maksamaan enemmän veroja, jos hyvinvointivaltion ylläpito vaatii sitä.

Peräti puolet katsoo kuitenkin, että tasa-arvo ei toteudu sairauksien hoidossa. Vastaajien omat kokemukset saattavat vaikuttaa vastauksiin, sillä kahdella kolmasosalla vastaajista oli jokin pitkäaikainen sairaus, johon he myös söivät lääkkeitä.

Yleisin sairaus oli kohonnut verenpaine. Muita tavallisia pitkäaikaissairauksia olivat kohonnut kolesteroli, tuki- ja liikuntaelinten sairaus, diabetes ja sydänsairaus.

Valtaosa vastaajista käytti lääkkeitä jatkuvasti ja piti niiden hintoja korkeina. Käyttäjälle jäävä maksuosuus on liian suuri, sanoi joka toinen vastaaja. Yhtä moni oli sitä mieltä, että suurituloisten pitäisi saada lääkkeistään vähemmän Kela-korvauksia.

Yli puolet myös katsoi, että Kelan vuosittainen lääkekatto (610 euroa viime vuonna) on liian korkea. Sopivana omana vuosittaisena lääkemenona valtaosa piti 100–300:aa euroa.

Joka seitsemäs vastaaja kertoi, ettei voi hankkia kaikkia lääkärin määräämiä lääkkeitä, koska rahat eivät riitä.

Moni vastaaja toisaalta katsoi, että lääkärit määräävät liikaa lääkkeitä, ja että niitä määrättäisiin vähemmän, jos lääkäreillä olisi enemmän aikaa.

”Usein esitetään, että potilaat vaativat lääkkeitä, esimerkiksi antibiootteja flunssaan”, kommentoi Fimean tutkimuspäällikkö Hannes Enlund. Flunssien aiheuttajat ovat viruksia, joihin antibiootit eivät tehoa.

”Tutkimus kuitenkin osoitti, että tärkeintä ihmisille on, että hoito on hyvää: heidät tutkitaan hyvin ja heidän mielipiteensä otetaan huomioon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat