Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttovirasto tehostanut turvapaikkakäsittelyä – tuhat päätöstä viikossa

Suomi on antanut suhteessa muita Pohjoismaita enemmän myönteisiä päätöksiä somalialaisille, irakilaisille ja afganistanilaisille hakijoille.

Kotimaa
 
Markku Ulander / LEHTIKUVA
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kommentoi tiistaina Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kommentoi tiistaina Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Kuva: Markku Ulander / LEHTIKUVA

Maahanmuuttovirasto pyrkii ratkaisemaan kaikki viime vuonna saapuneet turvapaikkahakemukset elokuun loppuun mennessä. Virasto antaa nyt moninkertaisesti aiempaa enemmän turvapaikkapäätöksiä viikossa.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa yli 32 000 ihmistä, mikä on merkittävästi enemmän kuin minään aiempana vuonna. Jonossa odottaa tällä hetkellä käsittelyä hieman alle 25 000 ihmisen turvapaikkahakemukset.

Hakemusjonon purkamista helpottaa nyt se, että alkuvuoden aikana Suomeen on saapunut varsin vähän uusia turvapaikanhakijoita verrattuna viime vuoden loppuun. Tammi–helmikuussa turvapaikkaa haki yhteensä 1 878 ihmistä.

Koko tämän vuoden hakijamääräksi on arvioitu alustavasti 15 000.

”Tällä hetkellä ei ole tarvetta korjata tämän vuoden arviota”, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on antaa huhtikuun alusta lähtien päätös tuhannelle turvapaikanhakijalle viikossa, kun vielä viime syyskuussa päätöksen sai samassa ajassa vain 250 hakijaa.

”Viime viikolla annoimme 135 päätöstä vuorokaudessa”, Repo huomautti.

Virasto on saanut runsaasti uusia, määräaikaisia työntekijöitä purkamaan hakemussumaa. Helmikuussa turvapaikkahakemuksia käsitteli 500 työntekijää, kun viime vuonna tehtävään oli varattu 73 henkilötyövuotta.

Virasto on tehostanut toimintaansa myös muun muassa lyhentämällä turvapaikkapuhuttelun kestoa keskimäärin noin kolmeen tuntiin. Lisäksi aiempaa suurempi työntekijäjoukko voi tehdä turvapaikkaratkaisuja.

Hakemusten käsittelyä nopeuttaa viraston mukaan sekin, että turvapaikkatutkinta siirtyi maaliskuun alussa poliisilta Maahanmuuttovirastolle.

Maahanmuuttovirasto esitteli tiedotustilaisuudessa myös Euroopan maiden välisiä eroja siinä, kuinka suuri osa tietynmaalaisista turvapaikanhakijoista on saanut myönteisen päätöksen viime ja toissa vuonna.

Esityksen laatinut kehitysjohtaja Sanna Sutter kertoi yllättyneensä, kuinka suuria eroja päätöskäytännöissä oli maiden välillä. Vertailun tuloksia voi tosin pitää vain suuntaa antavina, sillä kaikilta mailta ei ollut vielä käytössä koko viime vuoden päätösmääriä.

Euroopan tilastokeskus Eurostatin mukaan Suomi antoi vuosina 2014–2015 myönteisen päätöksen 68 prosentille afganistanilaisista hakijoista, 85 prosentille irakilaisista hakijoista ja 94 prosentille somalialaisista hakijoista. Määrät poikkeavat jonkin verran kotimaisista tilastoista kirjaamiserojen vuoksi.

Vertailussa oli mukana runsas kymmenen Euroopan maata. Niissä afganistanilaisten hakijoiden hyväksymisprosentit vaihtelivat välillä 30:stä 95:een, irakilaisten hakijoiden 20:stä sataan ja somalialaisten hakijoiden 20:stä 95:een.

Suomi myönsi suojelua näiden kolmen maan kansalaisille suhteessa useammin kuin muut Pohjoismaat. Somalialaisten hakijoiden osalta Suomen hyväksymisprosentti oli kaikkien vertailumaiden korkein yhdessä Italian kanssa.

Sen sijaan kaikilla vertailumailla oli yhtenäinen linja syyrialaisten ja eritrealaisten turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Pääsääntöisesti kaikki syyrialaiset ja eritrealaiset turvapaikanhakijat saivat kansainvälistä suojelua maasta riippumatta.

Sanna Sutterin mukaan maiden välisiä hyväksymisprosenttien eroja voivat selittää muun muassa kansallisten valitustuomioistuimien oikeuskäytännöt sekä hakijaprofiilit eli se, minkä tyyppisiä hakijoita mihinkin maahan saapuu.

Maahanmuuttoviraston kokoamassa vertailussa olivat mukana Pohjoismaat, Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Britannia, Italia, Ranska, Saksa ja Sveitsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat