Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveydenhoidon valinnanvapaus on tuontitavaraa Ruotsista, jossa jonot ovat poistuneet mutta kustannukset eivät ole juuri laskeneet

Ruotsissa terveydenhoitoon on tuotu roppakaupalla kilpailua, mutta palvelu on kuitenkin julkisin verovaroin rahoitettu.

Kotimaa
 
HSTV-Studio: Kuinka terveydenhuollon valinnanvapaus toteutetaan?
HSTV-Studio: Kuinka terveydenhuollon valinnanvapaus toteutetaan?
HSTV:n studiossa professori Mats Brommels kertoo terveydenhuollon valinnanvapauden toteuttamista pohtineen työryhmänsä tuloksista. Brommelsia haastattelee HS:n Jaana Savolainen.

Miksi Suomessa puhutaan nyt valinnanvapaudesta terveydenhoidossa?

Yksi syy on naapurimaa Ruotsi, joka muutti julkisen terveydenhoidon pelisääntöjä radikaalisti vuonna 2009. Silloin Ruotsissa tuli voimaan laki valinnanvapaudesta perusterveydenhuollossa.

Ruotsissa oli samoja ongelmia kuin nyt on Suomessa: palveluihin oli vaikea päästä ja jonotusajat olivat pitkät.

Ruotsissa valinnanvapaus on toiminut ainakin sikäli, että jonot ovat purkautuneet ja palveluita on tarjolla.

Valinnanvapaus tuli porvarihallituksen aikana, mutta nyt vallassa olevat sosiaalidemokraatit eivät ole ryhtyneet sitä purkamaan, vaikka markkinamekanismi ja kilpailu peruspalveluissa eivät heitä kaikilta osin miellytäkään. Pääsyy on se, että ruotsalaiset asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä palveluiden pelaamiseen.

Miten temppu tehtiin?

Ruotsissa valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että asiakas voi valita itse, kuka tuottaa hänen julkisin verovaroin maksetun perusterveydenhoitonsa – siis esimerkiksi peruslääkärikäynnin. Ruotsalaisasiakas voi käyttää julkista terveydenhoitoa, mutta sen rinnalla on tarjolla kriteerit täyttäviä yksityislääkäreitä tai esimerkiksi jonkin järjestön tuottamia terveydenhoitopalveluita.

Ruotsissa on Suomeen suunniteltua maakuntamallia vastaava aluejako, 20 maakäräjäaluetta. Ne vastaavat terveydenhuollon järjestämisestä ja rahoituksesta omalla alueellaan.

Maakäräjät ovat se taho, jotka valvovat ja asettavat laatuvaatimuksia terveyspalveluiden tuottajille. Jos esimerkiksi yksityinen lääkäriasema haluaa osaksi julkista järjestelmää ja julkisen rahoituksen saajaksi, sen on täytettävä maakäräjien kriteerit ja haettava maakäräjien hyväksyntää.

Maakäräjien on hyväksyttävä kaikki kriteerit täyttävät tuottajat mukaan systeemiin – se ei saa syrjiä esimerkiksi pieniä yrityksiä. Kaikilla mukaan hyväksytyillä tuottajilla on oikeus saada julkista rahoitusta. Maakäräjät määrittelevät eri palveluista maksettavat korvaukset, jotka ovat kaikille tuottajille samat.

Ruotsalainen asiakas voi valita sopivan paikan lääkärissäkäyntiinsä ja myös vaihtaa hoitopaikkaa milloin tahansa ja niin usein kuin haluaa. Valinnanvapautta tukemaan on luotu sähköisiä palveluita, joista asiakas voi hakea tietoa: onko jonoa, mikä on laatu ja niin edelleen.

Asiakasmaksut ovat potilaalle samat riippumatta siitä, onko hoitava lääkäri julkisen puolen vai yksityisen firman palveluksessa.

Kaiken ideana on tuoda perusterveydenhoitoon kilpailumekanismi ja sitä kautta paine tehostaa toimintaa.

Ruotsissa luotetaan siihen, että asiakas osaa valita parhaan tuottajan – ja silloin huonot ja tehottomat joko karsiutuvat pois tai sitten saavat kannustimen parantaa toimintaansa.

Erityisesti paine kohdistuu julkisen puolen tuottajiin, jotka ovat Suomessakin olleet ”turvassa” kilpailulta. Asiakas on voinut vaihtoehtona aina marssia yksityislääkäriin, jos julkinen hoito ei miellytä, mutta sen joutuu maksamaan itse. Sairausvakuutuskorvaus yksityisen puolen hoidosta on kutistunut minimaaliseksi.

Ruotsissa kilpailun seurauksena on ollut se, että asiakas pääsee paremmin perusterveydenhoidon palveluihin ja tuottajia on tullut alalle lisää. Julkinen puoli ei ole tästä näivettynyt, vaan on selvinnyt vertailussa hyvin.

Huonona puolena on ollut se, että tuottajat haluavat olla siellä missä asiakkaatkin, eli tarjonta on parantunut erityisesti tiheästi asutussa Ruotsissa.

Toinen huono puoli on se, että tehokkuuden parantuminen ei ole Ruotsissa vielä näkynyt merkittävinä kustannussäästöinä.

Suomessa sote-säästöt ovat yksi sote-uudistuksen kantavista ideoista. Täällä joudutaan miettimään, onko valinnanvapauteen varmasti varaa.

HSTV-Studio: Onnistuuko sote-uudistus?
HSTV-Studio: Onnistuuko sote-uudistus?
HS:n soteryhmän neljä asiantuntijajäsentä arvioivat, onko uudistus vihdoin oikeilla raiteilla. Entä mikä olisi HS:n soteryhmän esitys nyt? Sote-uudistuksesta keskustelevat professori Martti Kekomäki, professori Jussi Huttunen, THL:n johtava asiantuntija Pia Maria Jonsson sekä Kaunialan sairaalan johtaja Mervi Ahlroth. Keskustelun juontavat HS:n Jaana Savolainen ja Piia Elonen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat