Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harkimo-spekulaatio käynnisti kokoomuksen puheenjohtaja­pelin – Stubb ei koe, että puolueessa muhisi oppositio

Puolueväen ja erityisesti kokoomuksen yrittäjäsiiven tyytymättömyys puheenjohtajaan on kasvanut yhteiskuntasopimuksen käänteissä.

Kotimaa
 
Seppo Solmela ja Jussi Nukari / Lehtikuva
Harry Harkimo ja Alxander Stubb.
Harry Harkimo ja Alxander Stubb. Kuva: Seppo Solmela ja Jussi Nukari / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb tunnusti tiistaina yllättyneensä kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon mahdollisesta lähdöstä mukaan puolueen puheenjohtajakisaan.

”Oli se eittämättä yllätys”, Stubb myönsi.

Huhumylly Stubbin mahdollisesta luopumisesta kokoomuksen puheenjohtajuudesta on käynyt viime viikkoina kovana.

Lisävauhtia antoi Urheilulehti, joka kertoi maanantaina, että Harkimo on harkinnut ehdokkuutta ja että hän on myös kertonut aikeistaan lähipiirilleen.

Harkimo sanoi HS:lle maanantaina, että häntä on kysytty. Harkimo ei ole kuitenkaan kertonut, kuka tai ketkä ovat häntä ehdokkaaksi kysyneet.

Harkimon mahdollista ehdokkuutta Stubb luonnehtii ”hienoksi asiaksi”.

Stubb ei kuitenkaan koe, että puolueessa muhisi oppositio, joka haluaa syöstä hänet vallasta.

Stubb ei pidä liioin kiusallisena, että hänet haastetaan.

”Ei, puolueessa on erittäin hyvä tilanne. Puoluekokous päättää puheenjohtajasta. Itse olen ilmoittanut olevani kesällä ehdolla ja käytettävissä.”

Puolueväen ja erityisesti kokoomuksen yrittäjäsiiven tyytymättömyys Stubbiin on kasvanut yhteiskuntasopimuksen käänteissä. Stubbia arvostellaan kovasanaisesti muun muassa paikallisen sopimisen vesittymisestä ja taipumisesta ammattiyhdistysliikkeen tahtoon.

Myös eduskuntaryhmässä kytee vahva kapinahenki. Kapinamieliset eivät halua kuitenkaan nimellään Stubbia arvostella.

Harkimoa pidetään yleisesti idearikkaana bisnesmiehenä. Silti puheenjohtajana hän kuulostaa monen puolueaktiivin mielestä ”epäuskottavalta”. ”Suomen Trump”, irvaillaan.

Vahvana haastajana Stubbille pidetään sisäministeri Petteri Orpoa, joka sanoi taas tiistaina, että hän ei aio Stubbia haastaa.

Toinen haastajaehdokas olisi eduskunnan varapuhemies Paula Risikko. Risikko ilmoitti HS:lle sähköpostilla, että hänellä ei ole puheenjohtajakisaan ”tässä vaiheessa ei ole mitään sanottavaa.”

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen myöntää, että häntä on puheenjohtajakisaan kysytty.

”On, mutta minulle asia ei ole nyt ajankohtainen. En silti sulje pois, ettenkö voi joskus myöhemmin ehdolle asettua. Toivon, että Stubb jatkaa. Kaksi vuotta puheenjohtajana on aika lyhyt aika.”

”Tällainen keskustelu viriää aina puoluekokouksen alla. Ei tässä mitään tavatonta ole”, Virkkunen lisää.

Euroopan investointipankin (EIB) varapääjohtaja Jan Vapaavuori ilmoitti sähköpostilla, että hän vastaa ehdokkuuskysymykseen torstaina Helsingissä kirjansa julkistuksen yhteydessä.

”Jos haastajanimi olisi joku muu kuin Harkimo, kyse ei olisi mistään kesäteatterista. Harkimo hakee vain julkisuutta”, arvioi kansanedustaja Eero Lehti Kuubasta.

”Jos Harkimon sijaan ehdokkaaksi ilmoittautuisi Vapaavuori, tilanne olisi ihan toinen”, Lehti lisää.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz ei sano tietävänsä mistään oppositioklikistä, joka haluaa syöstä Stubbin vallasta. Hän ei myöskään usko, että Harkimo olisi laitettu jonkun toisen ehdokkaan bulvaaniksi.

”En usko, että Harkimo olisi laitettu polkemaan miinoja jonkun taustalla lymyävän ehdokkaan puolesta. En ainakaan itse siitä tiedä”, Zyskowicz sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat